Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5779 // Fotografen Anita Lönn!

Jag har bloggat om fotografen Anita Lönn tidigare, men visar de här bilderna igen för jag tycker de här bilderna är mycket bra! Att fotografera barn är svårt! (Reportaget/bilderna kommer från Fotografisk årsbok 1967)

.

.

.

Rune Jonsson sätter in Anita Lönn i samma fack som Roger Mayne eller Berndt Klyvare! Jag håller helt med! Och här nedan skriver Rune några rader om barnfoto! Eller om den svåra konsten att fotografera barn!

Kan väl också tycka att jag saknar fotoskribenter som Rune Jonsson, Kurt Bergengren mfl. 

.

Det va det om det!
Ha en fortsatt fin söndagskväll!

/Bengan

Inlagt 2022-05-15 19:25 | Läst 762 ggr. | Permalink
Numera är det nästan omöjligt att fotografera barn i deras naturliga miljö. Arga föräldrar kommer till undsättning och hotar med ett och annat. Jag ser förresten sällan några barn på fotoavstånd. Var har de tagit vägen? Jag gillar att fotografera barn men ser sällan några.
Riktigt bra bilder! Påminner en hel del om Smolianskys barnbilder.

Ett helt okänt namn för mig, dock. En Googling visar att hon bara blev 31 år gammal, och att hon hörde till Christer Strömholms elever.
Anita Lönn, under sin korta levnad, var en stor inspiratör för oss som flockades på Christer Strömholms Fotoskola. Hon bodde dessutom i kåken bredvid och sågs då och då där uppe på Klippgatan.
Hon hade vad jag vet inga barn och jag undrar vem som har hennes efterlämnade material idag?
Otroligt fina barnbilder värda att bevara för eftervärlden tog hon i alla fall.
Fredrikpersson 2022-05-16 17:18
Fina bilder av Lönn. Kände inte till henne och blir nyfiken på att se fler bilder som hon har tagit. Kanske i första hand annat än barnbilder.

Blev också lite nyfiken på var bilderna kan finnas idag efter att ha läst Per-Eriks kommentar. Hittade en liten ledtråd. https://www.lauritz.com/sv/christer-stroemholm-och-anita-loenn/a14757/0/0/

/F
Anita stannar jag ofta till när jag gör mina bläddringar i gamla fotoårsböcker. Hon dog ung, synd det, där fanns det mer att ge. Jag tänker nog ofta Gunnar Smoliansky när jag ser de här bilderna. Bilder som är ytterligt svåra att fotografera i dag. Rune var ju en suverän fotoskribent och en väldigt bra pedagog som inte drog sig för att krydda visdomsorden med en rejäl portion torr ”engelsk” humor.
Var det bättre förr? Nja möjligen i vissa begränsade och fotografiska hörn av tillvaron.
/Gunnar S



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg