Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5778 // Lumparbilder! Fotat med M Leica! :)

Jag hittade några lumparbilder på en äldre hårddisk! I lumpen så låg jag i ett lätt robotbatteri! Här skulle vi träna på att skjuta robotar på inkommande landstigningsfartyg och liknande! Vi var ute i havsbandet och sköt mot ett rörligt sjömål! Man styrde den här lilla roboten via en joystick, och roboten lindade ut en styrtråd efter sig under färden! Det här va franska grejer, dom hette SS10 och SS11!

.

.

Nu blev det litet suddig, för 1/1000-del räckte inte för att frysa roboten, men jag hann i alla fall fånga den alldeles efter utskjutningen! Misstänker att jag "väntade" c:a en 1/20-dels sekund med att trycka av efter att jag uppfattat att roboten startat! För 1/20-del är väl en ganska normal reaktionstid!

Och då jag använde en 35:a på min M Leica så va jag tvungen att stå nära! Jag hade lärt mig, att man skulle stå nära då man fotar! Det blir bättre bilder då!
Men just här va det nog otillåtet nära! :)

Nog för nu!

/Bengan

Inlagt 2022-05-15 08:01 | Läst 782 ggr. | Permalink
Väldigt bra bilder. Berättar precis vad som pågår.

Själv plåtade jag på mitt sista repmöte (1972) med en Leica IIIf försedd med Elmar 3,5/50mm. Jag var infanterist då och stf plutonchef - det var alltså en väldig massa kutande i skog och mark. Jag behövde något okänsligt, litet, och smidigt. Leican förvarades inslagen i ett filtskydd för en fälflaska i stridsselens ena sida. Allt funkade utmärkt, och jag har ett rikt bildmaterial från detta (FP 4).
Min svärfar var ju inkallad under kriget, och hade en liten Tenax (med 24x24-bilder på småbildsfilm) i fickan på vapenrocken. Svärfar är borta sen länge; kameran fick jag via min fru (som faktiskt använde den när vi träffades); svärfars "krigsbilder" finns i hans arkiv, som förvaras på annan plats nu.

De där trådstyrda robotarna har jag ett minne av att jag fick "provskjuta" (i en simulator; man kostade inte riktiga robotar på oss...), och att det var enormt svårt att hinna få kontroll på dem direkt vid start. Annars stack dom iväg åt nåt slumpmässigt håll. Så jag hade nog inte valt att stå så där nära, den saken är klar!
Svar från Benganbus 2022-05-15 12:23
Vi körde också simulator under utbildningen!
Vad gäller säkerhetsavstånd, så dom man ser uppe till höger på sista bilden står nog rätt säkert! Men hade jag stått där med en vidvinkel, hur hade det då sett ut! :)
B)
Hej Bengt.
Det här är några anmärkningsvärda bilder. Får soldater fotograferas under militära aktiviteter och deras vapen? Och publicera dem? Eller finns det en föråldrad deadline med hänsyn till vapentyperna – frågar en dum och naiv dansk som inte själv varit soldat (kasseras på grund av ledgångsreumatism).
Med många vänliga hälsningar från Erik.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg