Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5766 // Lättanalogt! :)

Jag va inte så bra i mörkrummet, som jag nog sagt någon gång tidigare, så jag tycker att den nya digitala tiden underlättar även för en filmfotograf! Jag fotar med film, framkallar i köket, och så gör Crimson mina papperskopior! Och Crimson gör bättre kopior än vad jag någonsin skulle kunnat göra! Och inte blir det så dyrt heller, om man tänker på vad en skrivare med påfyllning av kemi och papper kostar! Och så måste man göra inställningar i skärm och dator! Kalibrera tror jag det heter! Korfattat, jag gillar att trycka på knappen på kameran och lätt ta fram bilder! Och kan numera via skanner, enkelt lägga upp bilder i bloggen, bilder som jag fotat med film! "The Brave New World", som han Huxley nog skulle ha sagt!

Men det viktiga e kameran! Det går inte fota med vad som helst! :) Men den här kameran fungerar bra för mig! (Hittade en rulle film i den också, dubbelt så bra alltså) Men den här lilla Leican laddar man inte på några få sekunder! Speciellt inte då startremsan är ofriserad, och jag står med kameran öppnad och letar med andra handen i ryggan efter min Vicktorinox med sax! Men när allt är på plats, så blir det en liten kompakt och kompetent fotoapparat med ett speciellt slutarljud! Och här sitter ett Zeissobjektiv på kameran!  :)
Halleluja! Vilka bilder det blir! :)

Nog för nu!

/Bengan

Inlagt 2022-05-06 19:23 | Läst 783 ggr. | Permalink
En liten smidig Leica IIIf med ett Sonnar 1,5/5cm - det är grejer det! Inte ett öga (inte mitt i alla fall) förblir torrt.

Men det där med bilder på papper? Du avstår från lite av det roliga när du låter andra sköta slutfasen.
När jag kalibrerade min skärm så gjorde jag det enkelt för mig. Jag samlade 20 schysta reklambilder från nätet (där alltså fotografen har ansträngt sig för att det skall se snyggt ut). Sedan körde jag dom fram och tillbaka lite, och knappade in skärmen så att alla såg bra ut.
När jag nu skriver ut färgbilder på min Epsonskrivare, så får jag tämligen precis ut på papper det som jag ser på skärmen. Med den lilla skillnaden att skämbilden liksom diat är en bakbelyst bild, medan papperskopian är en påsiktsbild.
En verklighetsorienterad metod som jag tror funkar bättre än alla krångligheter man läser om.

Visst - färgerna är dyra, men om man inte drumlar för mycket och får hög kassation, så tror jag att slutpriset blir bättre än vad något labb kan erbjuda.
Och bara känslan när slutaren går. Musik.
Det där med kalibrering ------- Peters metod låter intressant! Jag har mjukvarukalibrerat mina skärmar, nåt litet billigt program för Mac, länk:

http://bergdesign.com/supercal/

Ihop med egna ännu så länge fungerande färgseendet funkar det bra då det gäller färgerna, men bilderna blir lite mörkare hos Crimson och i tidningstryck. Jag behöver ljusa upp för att få rätt utskrifter.
syntax 2022-05-07 12:35
Det är en bra metod för grundkalibrering av skärmen.
Det är ju inte okända programmakare av kalibreringsprogram som skall bestämma hur det skall se ut - det är du som skall titta på dina bilder, det är du som vill att dom skall se OK ut på din blogg, och som vill att pappersbilden som du skriver ut skall ha bästa överensstämmelse med vad du ser på skärmen. Då är en verklighetsorienterad metod att föredra, en metod med ständiga tillbakakollar under arbetets gång.

Kvitto på att allt har lyckats får man när bilden från skrivaren ser nästa precis ut som den framstår på skärmen.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg