Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5761 // Leicagubbe! :)

Leica är ett känsligt ämne, därför blir det en kortblogg! Och det finns Leicaälskare och Leicahatare och dom som inte bryr sig! Hörde senast nå'n som sa, "äldre män köper Leica på ålderns höst, som andra äldre män köper en Porsche på ålderns höst!"  (Men jag har inte hört något om kvinnor och Leica) Och att köpa Leica på ålderns höst, då e det nog en ditital M Leica man talar om! Äldre män glötar nog ogärna med framkallningsvätska å sånt! ;)

Ok, Leica e speciell, och Leica har kanske, kanske sa jag, blivit som en dyr klocka eller dyr bil för vissa äldre män! (Leica va inte speciellt dyr förr, för då hade jag inte haft råd med en svart M Leica 1962)
Och numera så har några yngre fotografer, 50 + c:a, också börjat upptäcka analoga Leicor! (Dom upptäckarna bor mest på Södermalm i Stockholm påstår någon)

Här e tex. Micke Berg om Leica!

Mer om Leica!

Hur som helst, jag gillar min Leica M6! Jag har haft den i snart 35 år nu, den funkar bra! Just nu sitter en rulle HP5+ i den inför vår Uppsalaresa! Det blir litet Slow Photo liksom, en analog M Leica e inte så himla snabb att fota med, om man jämför med en digital kamera numera! Slow Photography liksom, och extra Slow blir det nog också, då de exponerade filmrullarna sannolikt kommer att ligga ett tag i kylskåpet! Ett kylskåpsliggande, som kan oroa en del fotografer, men jag e inte orolig! :)

Som sagt, mot Uppsala och Klimatkatastrofen år 536! ;)

/Bengan

Ps. Min första Leica köpte jag 1959! Varför Leica frågar nog någon? Jag kunde inte så mycket om kameror då! :)

Inlagt 2022-05-03 07:13 | Läst 793 ggr. | Permalink
Garry Winogrand verkade inte ha nåt problem med snabbheten hos en analog Leica M? Han tog som bekant rätt många bilder… Det sitter nog hos fotografen det där med snabbheten i form av ett medvetet val.

Ha det så kul i Uppsala!
elgenper 2022-05-03 08:32
Nej, det är väl några stycken genom fotohistorien som lyckats rätt bra med Leica...

Fotohistorien har jag inga som helst anspråk på för egen del, men Leicor började jag med på 70-talet. Min IIIg är såld sen länge; M2 står kvar i skåpet. Efter ett mellanspel med m e m flugiga diggisar kom äntligen M9, som jag köpte 2010 och fortfarande har som daglig beväpning.

Det är två saker som är och förblir unika med mätsökarleicor: en sökare som hela tiden visar vad som händer NU, även under själva exponeringen, och en fokusering som tillåter en att förinställa enkelt och sen lita på att den stannar kvar, så man kan exponera NU (inte trycka på en knapp och vänta tills kameran tänkt färdigt). När jag får det är jag nöjd, och det får jag bara med Leicor (kom inte och snacka om Fujis försök; dom är inte halvvägs).

Sen önskar jag bara att ingen ser mej eller bryr sig om vad jag har för kamera! Och jag må vara en "äldre man" nu, men det var jag inte när jag började, så det är då inte enda förklaringen...
syntax 2022-05-03 09:13
Till Pers utmärkta framställning om Leicas fördelar skull jag vilja tillägga ett förhållande som inte många kameror bjuder på - nämligen att när man använder de korta teleobjektiven, ser man vad som händer strax utanför bildfältet. Det tyckte jag var en enorm fördel när jag plåtade det rörliga livet i staden i gamla tider. Bäst blir då Leica M3 med sin större avbildningsskala i sökaren. Min favoritkombination var Leica M3 med Tele-Elmarit 2,8/90mm.
Det är många som tycker och tänker om Leica, men jag tror att det oftast beror på avundsjuka! :) Leica M10 är ett utmärkt verktyg för bildjournalister och reportrar, och den går att hitta för riktigt rimliga pengar begagnat!
syntax 2022-05-03 11:28
Jomen´visst Mikael. "Surt sa räven om rönnbären". Ändå är det så att Leica har blivit oproportionerlig dyr om man räknar i fast penningvärde.
En annan sida av saken kom fram vid samtalen med fotohandlarvännen. Andra kameror i liknande klass börjar närma sig i pris - i och med att tillverkningsserierna minskat drastiskt. Kamerabranschen håller nämligen på att gå i putten... :-(



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg