Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5756 // Varning, det här bör nog inte läsas av känsliga personer!

För nu kommer det om religion! Och på en fotosida dessutom! :)
Men för att ta det från början! Jag går ofta upp tidigt på morgonen för att läsa DN och ta en morgonfika! Det är en fin stund! Det är tyst i huset, och jag har ingen radio eller Tv på! Lyxtid alltså! Tystnad e lyx numera! Och när jag läst DN, inte hela kanske, utan jag har läst det jag tycker känns intressant just för tillfället så kommer det farliga! Fri funderingstid! Och det e nog den här tiden som många makthavare e rädda för! Folk som sitter och funderar! För vart kan det leda till! Revolution kanske!!
Det e nog därför det finns så många kanaler på Tv och radio numera! Just för att folk inte skall sitta och fritänka själva! ;)

Alltså, om religion! Och ni som läst historia och om vår religion kommer nog att kunna följa med en bit på vägen!
I Kristendomens början, då den fortfarande var en mycket liten Judisk sekt, så skrev en av apostlarna ned en berättelse! Aposteln gick bredvid Jesus och frågade Jesus om en del saker! Om livet, om döden och om himmelriket osv, osv! Men Jesus gav ett annorlunda svar på frågan, "Himmelriket är här och nu, men människorna ser det inte!" Det va ett konstigt svar, för redan då hade man tron att om man skötte sig i livet så skulle man få komma till ett slags himmelrike efter detta livet!

Det här med frågor till Jesus och de svar han gav skrevs ned och fanns tillsammans med andra berättelser om Jesus kvar ett tag i den tidiga sk. Kristendomen!  Och det här kallas för Thomasevangeliet!
Men det va ingen bra läsning tyckte makthavarna! Vad skulle man då sträva efter, om man redan var i himmelriket! Hur skulle man få människor att göra uppoffringar för kungar och härskare om målet redan va nått! Man borde väl arbeta i sitt anletes svett, och vara härskaren lydig, för att få belöningen i det nästa livet!

Och som nog de flesta förstår så förbjöd man snart den här skriften! Och de  som hade gjort avskrifter, skulle genast förstöra dom! Och så gjordes!
Men några olydiga munkar i ett kloster i Sinai kunde inte förstöra de här gamla skrifterna, utan man lade dom i en lerkruka i en grotta och förseglade krukan och där hittades krukan 1945! Men nu har de andra religionsalternativen fått en så stark tro och fäste att Thomasevangeliet blivit mer som kuriosa! Så va inte oroliga! :)

Det va det om det och om faran att inte ha nå't att göra på morgonen!
Då kan det bli religionsgrubbel! ;)

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Här kan ni läsa mer om Thomasevangeliet om ni vill!

Inlagt 2022-04-30 08:05 | Läst 1600 ggr. | Permalink
Morgonstund har guld i mund. Men så särskilt tyst är det inte. Tinitusen låter extra mycket då =) Men det går bra att tänka i alla fall.
Det förstår man att svaret från Jesus inte var populärt hos överheten.
Så här står det på en gravsten i Finnström på Åland:

"Den som Herrans råd ej klandrat, men i stillhet skött sitt kall.
Fruktat Gud och redligt vandrat, han till friden komma skall."

Kan det sägas tydligare? Du skall jobba duktigt och fogligt åt oss hela livet - din belöning får du sedan på andra sidan (he, he...).
Det är en fantastisk bild av en fantastisk båt!
För övrigt är religion er, oavsett sort, överhetens redskap för att håll koll på undersåtarna.
Tjärdoftande bild. På Gotland är det tradition att lämna båtarna att vittra bort då de inte längre klarar sjön. Den här verkar nytjärad och kanske hade några år i sjön framför sig.

Jag som har att äta och t o m kan bjuda min fru på fika på ett kondis ska nog ta in det som en bit av himlen. Alla har det verkligen inte så.

Joe Hill:

[Chorus]You will eat (You will eat) bye and bye (Bye and bye)
In that glorious land above the sky (Way up high)
Work and pray (Work and pray), live on hay (Live on hay)
You'll get pie in the sky when you die (That's a lie!)
Rumi "And you? When will you begin that long journey into yourself?"



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg