Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5752 // Hjältarna från Telemarken och en del annat smått och gott! Som digitalkameran typ!

Analogt fotografi!

"– Den breda carvingskidan tog kål på hela telemarkscenen. När den kom ville folk som åkte telemark prova det istället och upptäckte att det var en helt annan grej än tidigare. Man behövde inte längre vara lika duktig på att åka för att få till en bra sväng och få ett skönt flyt utanför pisten. Det blev ett enklare och effektivare sätt att åka på och telemarken behövdes inte längre. Det har gjort att det numera inte finns någon fördel med att åka telemark. Det är bara jobbigare, svårare och tyngre."

Det här gäller nog det mesta vi håller på med! Vem fjällvandrar numera i läderskor och en Fjällrävenjacka som är behandlad med Fjällrävens Grönlandsvalla och utsmetat med hårtork! Numera gäller Goretexutrustning och lätta Goretexskor? Å vem använder karta och kompass, när det finns GPS osv!

Våra bilar, som nästan kör sig själva, och dessutom varnar för det mesta som man va själv tvungen att hålla koll på tidigare, osv! Exemplen här kan bli på hur många som helst på den "färdiglagade snabbmat" som serveras i vår Sköna nya Värld!

Det här gäller såklart även våra kameror! Digitalkameran letar nästan själv upp motivet, i alla fall gör AF på kameran det!
Och så kan man ta hur många bilder som helst! Och utan att motivet knappt märker det!
Har digitalkameran blivit den nya fotocarvingskidan?

Och är det bara jag som undrar över det lättuggade som vi serveras varje dag! Snabbmat i alla dess former!
I alla fall om man jämför med hur det va förr!
Vad är det vi förlorar!
Vad e det man förlorar då man inte behöver anstränga sig speciellt mycket för att nå sina mål?

/Bengan

Ps. Läs mer här om Hjältarna från Telemarken!

Inlagt 2022-04-26 15:51 | Läst 934 ggr. | Permalink
Det var bättre förr och ju förrare desto bättrare....
Sjyssta paralleller Bengan. Foto utgör ingen skyddad verkstad mot utveckling.
"Gatufotokameran" – vilken är den som du syftar på, Bengan? Är det inte Leica M som brukar kallas så? ;-)

Visst underlättar bra AF för vissa gatufotografer men kan du ge mig ett exempel på en fotograf som efter att ha köpt en ny modern kamera med suverän AF har börjat producera bra gatufoto? Jag har inget sånt exempel. Däremot ser jag ibland nån som köpt det senaste fartvidundret och som fortfarande tar rätt dåliga och mediokra gatufoton.

Fördelen med digitalt inom gatufoto är väl främst att man har råd att ta många bilder. Men ett bra gatufoto måste fortfarande tajmas, ses och "konstrueras" i realtid. När Leica M kom på filmtiden så fanns det säkert några som tyckte att man inte längre behövde anstränga sig, dvs. slippa kånka på storformatare, för att skapa fotografier.

För egen del drar jag gränsen med snabb serietagning för att sedan välja ut den bästa bilden. Men, jag klandrar inte andra använder sina kameror på det sättet. Jag gillar att veta att det var min kombo av öga, hjärna och muskler som tajmade resultatet.

Kanske är det nån som känner att de inte behöver anstränga sig speciellt mycket för att nå sina mål (inom gatufoto) men då vågar jag påstå att målen objektivt är lågt satta.
Svar från Benganbus 2022-04-27 07:35
Ursäkta det litet provocerade innehållet Fredrik, jag har ju varit på landet en vecka! ;)
Jag tycker digigitalkamera låter bättre i bloggen än gatufotodigitalkamera!
Skall ändra!
/B
Tänkvärd reflektion det här. Men jag håller fortfarande på Grönlandsvalla och hårtork. Och hyperfokalt då och då.
/Gunnar s
Hej Fotovänner! Ursäkta det litet provocerade blogginnehållet! Jag har ju varit i fjällen i en vecka och tänkte starta upp med litet eldfängt i debatten! :) Nu va väl gatufotokameran att ta i, ursäkta för det, och jag har en M Leica själv, dock bara analog, så digitalkamera kanske det skall stå i bloggen! För M Leican e nog den riktiga gatufotokameran! Analog alltså! ;)

Men jag tycker ändå det här e nå't viktigt! Jag har gjort en del saker med små verktyg, jag har gjort små tillbehör till en kamera tex, med kniv, nagelfil och sandpapper och kände mig rätt stolt över det, men numera kan en 3D-skrivare göra samma sak på mycket mycket kortare tid!
Men frågan kvarstår ändå, vad har jag vunnit? Tid säger kanske någon!
Men den riktiga frågan kanske skall vara, vad har jag i stället förlorat?
/B



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg