Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5742 // Test av filmsimulering! Porträtt i kvällsljus och ett äldre objektiv! Zeiss Super Speed!

 Zeiss Super Speed amvänds ofta vid filminspelningar.  (Det finns även porträttfotografer som använder de här objektiven vid porträttfoto)
Här läsning! https://bcnlensrental.com/en/zeiss-super-speed-t1-3-mkiii-eng/

Mer info om Super Speed! Långt youtubeavsnitt, men det finns några intressanta filmer med retrotoner i bilderna och om Zeiss filmobjektiv! (Det går att hoppa i filmen)  https://www.youtube.com/watch?v=EUjUxKvXgpw

Prövade en filmsimulering i går kväll! Kamera Fuji X-E1 med simuleringen PRO Neg. Hi  som skall ge något mer kontrast än Neg. Std. Rekommenderas för porträttfotografering utomhus. Vi va på hemgång från Hemköpsbutiken i går kväll, utomhus alltså, och jag frågade om jag fick ta ett porträttsnaps! Det fick jag! Tack!

.

Objektivet va ett Zeiss Sonnar 1,5/5 cm från 1945! SC om jag förstår! Det här objektivet kan nog också kallas för Super Speed! :)

/Bengan

Inlagt 2022-04-13 10:49 | Läst 959 ggr. | Permalink
Hej Bengt.
Jag har inte riktigt testat Neg Hi på porträtt, men jag har använt den på gatan som en kompromiss (färgmässigt) mellan Classic Chrome och Provia. Jag har använt Astia för porträtt
Här är en som du kan leka lite med om du vill och får tid. Du har jo en superfotovan modell.
Simuleringen heter: "HARAJUKU" (Det är inget jag har kommit på).
Udgangspunkt - Pro Neg. Hi:
WB: R+2 B+2
Highl. -1
Shadow -2
Color +2
Sharp -2
Grain off
NR -4
Den ska passa för modeporträtt utomhus - framhäver smink, läppstift mm.
God fornøjelse :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag har inte testat den än
Svar från Benganbus 2022-04-13 14:50
Det här låter intressant, "HARAJUKU"! :)
Jag skall testa redan i kväll! Om jag får! :)
Mvh från Bengan

Ps. Skall försöka hitta ett icke antireflexbehandlat objektiv för det här!
Ett litet åtråvärt objektiv som tecknar vackert i porträtt. Super speed!
Tilltalande bild på representativ kvinna/ NE
Intressant blogg o länk!

Litet lätt objektiv som väger 0,7 - 1,2 kilo, nåt i länken stämmer inte.

Noteringen nedan pekar på en utmaning!

"One of the main reasons that vintage lenses have become so popular is that they offer a great solution to the problem of modern camera sensors being too sharp."
Svar från Benganbus 2022-04-13 18:13
Att bilderna numera e för skarpa det har jag misstänkt länge! Å många fotografer blir så exalterade av skärpan så dom fastnar i den! Och kommer inte vidare! :) ;)
/B
Måns H 2022-04-13 18:51
Jag såg en bild (i DN?) på Jane Fonda som då var runt 60. Fotografen hade tagit en skarp och tydlig bild med dåtidens bästa Canon och sen skärpt den så att varenda antydan till rynka syntes jättetydligt. Det var inte snällt gjort.

Nu blir det väl så mest hela tiden utan större ansträngning om man väljer kamera med 102 megapixlar och ett riktigt skarpt objektiv och bländar ner det lite lagom.

Nä, det gäller att omfamna de äldre objektivens egenheter och dra nytta av ev oskärpa!

(Jag har börjat plåta med 50mm full öppning, 1,4 på mitt snabbaste objektiv, men inte kommit nånstans då jag fotar stadsmiljöer, Porträtt är nog ett lämpligare motiv.)
MattiasL 2022-04-13 19:40
Det där med lämpliga porträttobjektiv är intressant. Jag tenderar ändå att gilla rätt hög skärpa, men det behövs något annat också. Jag råkar ha fastnat för en annan Zeiss, nämligen Touit 32/1,8 till min gamla Sony. Den vinner sällan några tester, men jag tycker den har något som inga andra har. Nex-7:an känns som en mini-Hasselblad (vilket den ju aningen genant sålts som också) med den. Det är väl något med Zeiss-looken helt enkelt, och det ser ju väldigt fint ut även här.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg