Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5726 // Beowulfs hus i Burs på Gotland! Stavgard i Burs! IRL alltså!

"Huvudbyggnaden är ett jättehus 67 meter långt och 11 meter brett på mitten. I storlek matchas den faktiskt inte av någon känd samtida huslämning i Sverige eller Danmark, möjligen någon enstaka i Norge."
"Den palatsliknande huvudbyggnaden, det stora antal hus på gården, den unika monumentala uppfarten mellan hamn och gård, det väl skyddade hamnläget, den rika jordbruksbygden i närheten, de förnämliga arkeologiska fynden, pekar ut en högstatusmiljö av högsta dignitet med vittomfattande internationella kontakter."
(Beowulfkvädet  Bo Gräslund)

Nu tenderar husgrunder att rasa både inåt och utåt, så grunden här på bilden ser nog inte så stor ut efter 1500 år

Men hur som helst, nu har vi varit där IRL! IRL som ger en helt annan bild av det hela än att bara se det på nätet! IRL e viktigt! :)

/Bengan

Ps. Nu kan det forfarande vara så att någon undrar över Beowulf! För den som läst Sagan om Ringen så kan det såklart vara av ett visst intresse att veta! Tolkien, som skrev sagan om Ringen, var professor i fornengelska (anglosaxiska, Old English) vid universitetet i Oxford 1925-1945 och i English language and literature 1945-1959. Tolkien läste såklart Beowulfeposet! (Eposet är ett av Englands nationalepos) Och han läste även annan fornnordisk litteratur i sitt arbete, som tex den Poetiska Eddan. Och Tolkien hade där grunden till berättelsen för Sagan om Ringen! Tolkien har själv berättat hur mycket Beowulf betydde för hans författarskap! Så för den som gillar Sagan om Ringen, så kan Beowulf vara intressant! Och även för oss som gillar vår egen historia! :)

Inlagt 2022-04-02 08:24 | Läst 1478 ggr. | Permalink
IRL är det som gäller, allt annat är luft.
Beowulfkvädet är mycket intressant. Särskilt för mig som har rötter i Skåne, Halland, sydvästra Götaland, södra Norge och Danmark, där stora delar av kvädet utspelas. Att det har blivit Englands nationalepos är inte så konstigt med tanke på det rika och ibland brutala utbytet mellan England och framförallt Danmark under vikingatiden och tiden strax innan. Berättelsen spreds säkerligen mun till mun innan den slutligen nedtecknades och bevarades för eftervärlden.

Det finns mycket att säga om Beowulfkvädet som troligen utspelar sig i norra Östdanmark (Skåne) och kanske på Bjärehalvön. En del historiker anser att Skåne är danernas kärnland och att folkgruppen som var uppdelad i olika stammar använde det som språngbräda till sin expansion västerut mot Sjæland och Fyn samt sedermera norra Jylland som i en del äldre källor kallas för Gotland (se bild på sidan 16 i den bifogade PDF-filen).

Gotland (goternas rike) omfattade enligt ännu äldre källor norra Jylland, en del av Halland, Bohuslän, södra Norge samt en stor del av Västergötland och kanske en del av Östergötland. Det finns inte så många källor om detta men Beowulfkvdet ger oss några intressanta pusselbitar för att förstå vår tidiga historia och framförallt tiden under och strax efter folkvandringstiden..

/Mikael

Länk till den intressanta skriften den skånska historien Vikingarna (på sidan 16 finns kartan)
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwja0Kr98PT2AhVqQ_EDHTZ7AS8QFnoECAwQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.fotevikensm
Chasid 2022-04-02 13:09
Det var visst krångel med länken, här kommer en ny. Jag tror att du kommer att uppskatta skriften: https://www.academia.edu/3349556/Den_sk%C3%A5nska_historien_Vikingarna_2004_
Svar från Benganbus 2022-04-02 22:32
Tack för länk Mikael!
Beowulfkvädet, det har många gett sig in på! Kvädet finns för närvarande i översättningar i minst fyrtio olika språk och minst lika många tolkningar! De stora svårigheterna har varit att översätta och förklara ord som inte finns numera, från ett språk som inte heller finns numera, och en handling som vi inte förstår med en religion som vi inte heller förstår!
Det här skulle kunna bli en lång historia, men det bästa, tycker jag, är att läsa om hur Bo Gräslund tar sig an det hela! Och han gör det på ett nytt sätt!

https://kgaa.bokorder.se/sv-SE/download/aff04db9-9e36-431f-bf3a-b361d9f581f0
aasaboe 2022-04-03 10:39
Tack för intressant länk! Jag vill gärna kunna skriva ut och läsa i läsfåtöljen, det visade sig bli väldigt rörigt direkt från sidan och en PDF vill de ha betalt för. Men jag hittade ett annat ställe där man kan hämta den fritt: https://archive.org/details/DenSkanskaHistorien.Vikingarna

PDF-länken finns som nr 3 nedifrån i grå rutan. Det är Rosborn själv som lagt upp den där, så det är inte piratverksamhet ;-)
Svar från Benganbus 2022-09-20 06:18
Christer! Din intressanta länk upptäckte jag först nu!
Men bättre sent än aldrig! Tack!
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg