Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5721 // Ode till en sökare! Fuji X100-sökaren!

Åldern tar ibland ut sin rätt, men bara ibland! ;) Men Ok, jag har börjat se litet sämre på höger öga! Och för att det här inte skall bli någon sjukjournal, så går jag rakt på saken! Min Fuji X-E1 blir då svår att fota med i starkt ljus, med vänsterögat alltså, då är X100 med den optiska sökaren räddningen! Och X100-sökaren känns bättre än Leica M-sökaren och Contax G2 sökaren i starkt ljus! Läs sommar och sol! Å då kanske vän av ordning säger, låt bli att fota på badstranden då! Lätt att säga men svårt att låta bli! :)

Men vad jag vill säga, den optiska sökaren i Fuji X100-kamerorna är mycket bra! Och sökaren funkar utmärkt för min litet sämre syn också! Även i stark sol! Läs vårskidåkning på stora snöytor och solsken! Tack Fuji! Nu kan nog många tycka att en X100-kamera är litet beränsande, ni vet, fast optik! Men jag tycker begränsningar e bra! Då tvingas kreativiteten fram!
Nu tänkte jag Dogma, men jag sa det inte högt! ;)

Sammanfattning! När Fuji X100 kom så blev den nästan en kioskvältare, då den va mycket M Leicaliknande också! Å vem vill inte ha en M Leica! ;)
Men efter ett tag så hoppade de som inte va så vana med den här typen av kamera av, och gick över till en mer SLR-liknande digitalkamera! Och där e vi nu!
Så tror jag!

/Bengan

Inlagt 2022-03-24 08:00 | Läst 1759 ggr. | Permalink
😁.....
Men var rädd om ögon!
Mvh
Svar från Benganbus 2022-03-24 22:04
Skall vara det, tack!
/B
För en gångs skull, Bengan, är jag beredd att ”ge dig rätt”: ”Fast optik” funkar här, anser jag.
Njääää... Tveklöst är X100-serien väldigt lyckade och kompetenta kameror, som de flesta är mycket nöjda med. Och hybridsökaren mildrar/avhjälper det största problemet med spegellösa kameror, nämligen att sökaren blir m e m oduglig i sol o/e snö.

Men *bättre* än en M-Leicasökare? Jag använder ju de sökarna själv, och blir förvånad varje gång jag tlttar i en X-sökare (vare sig X100 eller X-Pro) hur långt de ändå har kvar - och hur svårt det är att veta i förväg exakt vad de kommer att fokusera på (och då talar jag givetvis om optiska läget!). Nej, låtom oss innerligt hoppas att inte Leica får för sig att plocka in nåt sånt i en kommande M-modell! Jag hade tillfälle igår att titta i sökaren på Stefan Å:s M10 M, och den var ännu bättre än min M9, men även den sistnämnda håller avgjort ställningarna ännu.

Och det där med "fast optik": numera har jag aldrig något extra objektiv med ut, utan jag väljer ett (oftast 50 i mitt fall) och har sen det till allt den dan. Så det är säkert inget problem med fast brännvidd, om man nu vill kalla det Dogma eller sunt förnuft får man bestämma själv!
Svar från Benganbus 2022-03-24 21:42
Per! Jag va tvungen att plocka fram min M4 och M6 för att jämföra sökarna mot Fuji X100S! Det optiska läget alltså, inte det digitala som sagt! Och jag håller inte med dig! Visst e M-sökarna bra, men Fuji X100S-sökaren är ljusare, och för mig även tydligare, när jag testar inomhus i olika lägen och mot olika motiv!
Och märk, jag e ingen motståndare till Leica! :)
/B
elgenper 2022-03-24 22:28
Undrar om skillnaden mellan oss här kan bero på okularkorrektionen. På Leicorna måste man göra detta med lösa linser som skruvas fast; själv har jag +1 dioptri. På många andra kan man ställa in det med ett vred, vet inte hur det är med Fujin. Nåväl, om du behöver korrektion o har ställt in den på Fujin men inte har rätt lins till Leican, så kan du säkert uppleva den som otydligare. Men ljusare? Då är det nog läge att putsa sökarfönstren....

Jag vet att du inte är motståndare till Leica. Men lite räven och rönnbären är det nog; man håller på det man har och använder. Och det är väl som det ska vara.

Gå nu ut och plåta nåt annat än kamerorna! ;-)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg