Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5696 // Om filmkorn och gamla kameror!

Gröna Lund i Stockholm 1964. M Leica, 35 mm och Tri-X.

Jag kan väl inte påstå att jag gillar korn i film! Men förr fanns inget val när man fotade i dåligt ljus! Kornen syntes hur man än gjorde! Och man tänkte inte så mycket på det, det va bara så! Men visst önskade man mindre korn, gärna osynliga!

Och nu i det digitala så blir det i stort sett inga korn! Men nu har korn blivit litet konstnärligt, så då lägger man på en kornliknande struktur i sin digitala bild! Och det har jag också gjort, eller gör ibland! Fast innerst inne, litet konstigt känns det för en som varit med förr! ;)

Och vad gäller gamla kameror, så har jag den egenheten att jag sällan förnyar mig! ;) Eller rättare sagt, jag spar på en del gamla grejer, ett sparande som ibland diskuteras hemmavid! Bra synpunkter måste jag erkänna, men jag kan ändå inte förklara sparandet på ett bra sätt! "Med kameran som tröst" kanske! Eller jag fick inga leksaker som barn! ;)

Jag tänker på min trettiofem år gamla Leica M6 med Summicron 35:a! Den har blivit ganska dyr som begagnad numera! Och det verkar även som om Contax G2 ligger litet åt det hållet också! Och orsaken e nog det nyvaknade intresset för fotografi med film! Å även att några skribenter på nätet säger att "M Leica är den absolut bästa kameran för att fotografera med film!" Suck...  ;)

Nu e det inte bara fördeler med det här, tänker på värdeutvecklingen alltså, för det känns som man går med ett värdeföremål runt halsen i stället för en praktisk fotoapparat! Å skulle man halka på en isfläck....!

Vad gäller isfläckar, så va vi ute på en skogspromenad i går! Å de stigar man trampade upp efter det sista snöfallet för någon månad sedan har nu blivit isgator! Och där går jag och har min G2 runt halsen! :)
Men vi hade Icebuggar på oss! Och i närheten av Marvikarna så hittade vi en slänt i soligt söderläge, helt vindstilla! Och med kaffe i thermos och nyinköpta Hantverksbageribullar, så förstår ni resten! Och det va såklart litet svårt att komma igång se'n! :)

Det va det om korn och gamla kameror! Och om en fin fikaplats!

/Bengan

Ps. I dag värmepelletsinköp! Ni vet 52 säckar a 16 kilo som jag lyfter två gånger! In i bilen och ut ur bilen! Roligare saker finns faktiskt!

Inlagt 2022-03-05 08:17 | Läst 627 ggr. | Permalink
Jag gillade kornet. Den där strukturen i bilderna. Äkta silver. Att spela bort sina slantar (utöver 25-öresnivån nån gång på Gröna Lund) var inte aktuellt.

Kornet var ett mode. Kom med jeansen och finns kvar som jeansen, d v s i moderniserad i mjukare version. Att köpa jeans utan mjukgörande stretch går väl snart inte.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg