Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5692 // Fotografiska tankar

"Grubblandet över kamerakonstruktionerna och kemin . . . intresset för ljuset . . . skärpan . . . allt det där är förgäves om man inte lyckas koncentrera sig på det väsentliga: vad bilderna föreställer. Vad är det som är typiskt för ens eget liv och för den tid man lever i. Det gäller att rikta kameran mot dom sakerna, sätta det viktigaste i mitten, stå bredbent med fötterna stadigt på golvet . . . och trycka av."

"Ibland har jag försökt berätta för någon om mitt försök att läsa Barthes. Saken har inte gått att berätta; varje gång jag skall säga hans namn så har detta helt enkelt försvunnit ur mitt minne, fast det fanns där strax innan. Jag har inte kunnat förklara vem jag ville tala om, och samtalet har upphört."

"Dock; en gång har jag läst "Det ljusa rummet". Trots att jag tyckte boken var vanvettig så har bitar av innehållet stannat kvar inom mig. Nästan varje gång jag ser ett fotografi stirrar jag på någon detalj, och tänker: där är punctum. Det lilla ovidkommande, till exempel en ring på ett finger, som drar blicken till sig - fastän fotografen kanske inte ens såg det. Och Barthes beskrivning av det enda verkligt viktiga fotografiet i hans liv, en bild av hans mamma som liten flicka . . . den beskrivningen glömmer man inte."

Delar av en artikel skriven av CARL JOHAN DE GEER i DN 1992-08-30!

__________________________________________________________________________

"Med kameran som tröst (de Geer 1980) En workshop i visuell gestaltning tillsammans med Anna Clarén.

"Vi fotograferar ofta för att bevara och komma ihåg, vi gör en avbild av en konkret situation, plats eller person för att bevara minnet. Då vi skapar ett fotografi använder vi oss av konkreta synliga attribut och avbildar dessa, vi beskriver en konkret verklighet".

"Men hur kan man göra för att berätta om en emotionell verklighet, hur kan vi ladda fotografierna med känslor, upplevelser, atmosfär?"

"Denna workshop handlar om att med hjälp av kameran försöka beskriva det som känns, inte bara det som syns.  Att se och tolka verkligheten genom det djupt personliga, att låta detta bli synligt och på så sätt få ett personligt avtryck i fotografiet."
(Delar av texten till en Workshop hos Abecita 2014 med Anna Clarén.)

.

Det va det om det, och bästföredatum verkar vara passerat i de här båda texterna!
Om det nu är så? Att bästföredatum är passerat?

Hur som helst, ha nu en bra dag, och solen lyser här i Östra Svealand,
och våren verkar närma sig! Så framtiden är vår! :)

/Bengan

Inlagt 2022-03-01 09:32 | Läst 825 ggr. | Permalink
Det är svårt att fotografera det osynliga. Men det går!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg