Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5677 // Jaha, vad ligger i den här glassförpackningen då? Jo diabilder! :)

Och en av bilderna va den här! Bilden är nog tagen på Gotland, tror jag! Å våra Racercyklar i bakgrunden, pekar bara på en dagstur!

.

Här i glassförpackningen låg bilden! Och jag hittade fler diabilder, tex en bild från Oxtindarne (ganska otillgängligt fjäll i nordnorge, en till bild från Gotland, tror jag, en bild från Åre och en bild från Skåne osv, osv! Mao, bilderna ligger i oordning fast på samma ställe i alla fall! Och de här bilderna väcker såklart upp långa minnesharanger! Och jag kommer ihåg hur vi tittade på diabilder förr! Man satte upp en duk, ställde fram projektorn och satte i ett diamagasin och se'n satt man och tittade och pratade om det som visades på bilderna! Mycket trevliga IRL-stunder!

Kommer plötsligt att tänka på Pioneeranomalin, som var en avvikelse från den beräknade hastigheten som observerades hos rymdsonder, i synnerhet Pioneerprogrammets Pioneer 10 och 11. Avvikelsen bestod i "en svag men ändå klart skönjbar inbromsning"  Det här ställde till problem för vetenskapen, man undrade om det fanns fel i relativitetsteorin! Flera vetenskapare tyckte det va kul i så fall, "äntligen händer det nå't!" Så efter ett antal internationella möten beslöt en grupp att undersöka konstruktion hos Pioner 10 och 11, och plockade fram konstruktionsritningar osv! Ett problem som direkt upptod, det var att man först inte hade allt material kvar :) och det som fanns kvar gick inte att läsa! Det låg på gammelmedia så att säga! Nu va det inte floppydiskar materialet låg på, men det blev något liknande som att försöka stoppa in en floppydisk i dagens datorer i alla fall! :)
Så man fick nytillverka gammeldataläsare!

Så för att komma till saken, om en tjugo år, när någon hittar några diabilder på ett loppistånd på Hötorget, så frågar nog någon, men hur skall man visa det här bilderna då! Det finns väl ingen lucka i en dator för så'nt här! Så då måste man  nog även nytillverka en slags  bildläsare! Diabildsvisare kanske det kan kallas! ;)
Ungefär som dom gjorde för Pioneerprogrammet femtio år tidigare! :)

Annars rätt lugnt i Gnesta!

/Bengan

Ps. Jag vet att det går att skanna dia! :)

Inlagt 2022-02-15 07:53 | Läst 861 ggr. | Permalink
Minns de där diaramarna.... Väldigt snabbjobbade och lätta att tömma och återanvända när man rensat ut missar. Men planhållningen var ju si och så, särskilt vid den kortsida där man stoppade in diat.

Säga vad man vill, men det ÄR mycket enklare med digitalt!

;-)
Ser att du varit klokare än jag, plastramar men oglasade. Jag har ett ganska stor gäng dior också men inte gjort något. Tänkte att om jag använder glasade plastramar är negativet väl skyddat. Det stämmer, det går nästan inte att få ut dom....Fin minnesbild där! Hälsningar/ Björn



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg