Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5676 // Fotofika, objektivtest och den stora utvandringen från Gotland!

Bilden här ovan har inget med innehållet i bloggen att göra utan e bara en bild jag hittat i en kartong! Jag håller på att försöka få litet ordning i mitt "bildarkiv!"

Till saken alltså, idag va det fotofika igen, Ronny kom på besök till Gnesta! Ronny hade intressanta saker att förevisa, en Super Turbo adapter! Så vi provfotade med adaptern med olika Nikon F-objektiv! (Notera, objektiv inte optik, möjligtsvis kan man säga lins numera) Adaptern gör så att en Nikkor 35:a på en Fuji X-E1 blir en 35:a! Häftigt!

Så vi provade även min gamla Nikkor 2/35 som inte anses vara en av de bästa Nikongluggarna men med ett utmärkt resultat via Turbon! Nu tittar jag inte i kanterna i bilden, utan jag fotar mer rakt fram! ;) Här är två testbilder! Full öppning såklart, allt annat e fegt!

.

Som sagt, Fuji X-E1, Turbo adapter och Nikkor 2/35! Tri-X inställning!

Å så litet folkbildning! Vad gäller Gotland alltså, och som kanske någon redan vet, så läser jag en del om Beowulf och folkvandringstid just nu och Beowulf va från Gotland som ni säkert också vet! :) Å vad gjorde man när det blir för mycket folk på ön, litet för många för att det skulle gå att odla o ch ålla djur! Gotland e ju en ö! Jo då lottar man vilka som måste lämna ön! Hårda bud! Så här gjorde man inte bara på Gotland, utan på flera andra ställen runt om i Europa och sannolikt på flera andra ställen i världen när jordbruksmarken inte räckte till på en viss plats! Man behövde större ytor förr för att odla då man inte hade samma kunskap om odling utan det behövdes stora ytor att växla emellan! Nu talar vi om Folkvandringstid och liknande forntider! Och under åren rörde sig fler flera grupper av den här orsaken nedåt Europa, tex Burgunderna, som härstammar från Bornholm! Och även Goterna! Som kanske va Gutar? Sedan kunde det såklart bli litet knepigt när större folkgrupper rörde på sig!

Och som sagt, det va en intressant fika idag och trevligt som vanligt, tack för det Ronny!
Men litet oroande!
Jag undrar om jag behöver en Turbo? ;)

/Bengan

Inlagt 2022-02-13 20:12 | Läst 898 ggr. | Permalink
Klart att du ska ha en Turbo, Bengan - och ny slalomutrustning kanske ;-).

De två enskilt största händelserna till uppkomsten av Folkvandringstiden kom från öst - hunnernas erövringar år 375 e. Kr och mongolernas erövringar år 451 e. Kr av germanernas och delar av romarnas riken.

Goterna var bland de första att drabbas av hunnernas hänsynslösa framryckning och de splittrades upp som Visigoter och Ostrogoter. Visigoterna trängde in i västromerska riket och de Ostrogoter som inte underkastade sig hunnernas styre, pressades upp mot nuvarande Polens kust.

När mongolerna och dess kung Attila år 451 e. Kr trängde djupt in i Centraleuropa, tog Ostrogoterna sig snabbt över till södra Sverige i olika omgångar och påbörjade ett långdraget krig norrut i det nya landet. Under detta decennium uppfördes fornborgar i stort antal och man han endast bygga dem klart i mellersta Sverige samt på Öland och Gotland, vilket starkt pekar på att attacker kom snabbt söderifrån. Även den viktiga utvinningen och framställningen av järn flyttades snabbt norrut till nuvarande Dalarna, Gästrikland, Hälsingland och Jämtland.

Den romersk-gotiske krönikören Jordanes författade 551 e. Kr verket Getica, som bl.a. nämner en folkrik ö i norr - Scandza. Stammarna där hette bl.a. Vagoth (västgotar), Ostrogoth (östgotar) och Gauthigoth (Gautgoter).

Det fornengelska hjälteeposet Beowulf, som nedtecknades någon gång mellan 700-900 e. Kr, skildrar bl.a. ett långdraget krig på 500-talet mellan folkslaget geatas (goter) och hövdingar av ett nordiskt folk – sweon.

Så vi får väl tacka hunnerna och mongolerna att vi numera har västgötar och östgötar samt gutar i Sverige ;-)

Och slutligen angående vår hjälte Beowulf (fornnordiskt Bjolf eller Bodulf), de flesta historiker är ense om att han och hans geatas verkade i dagens Halland ;-)

/Micke P
Svar från Benganbus 2022-02-13 22:32
Det där med Halland låter väldigt trevligt, men för Bo Gräslund sannolikt något mycket plågsamt! :)
/B
https://kgaa.bokorder.se/sv-SE/download/aff04db9-9e36-431f-bf3a-b361d9f581f0

Ps. Vad gäller slalomutrustning, så va det där det senaste då! :)
Plastpjäxor, franska, märket Heschung, Patrick Russel hade sådana, så va det Rossignol skidor, och Look bindningar! Jag körde även med klockan på armen som synes! :)

Vad gäller Heschung,
".......länge producerade märket även skidpjäxor och försåg bland annat franska olympiska skidlansdlagen under olympiska spelen i Grenoble 1968 samt Sappro 1972 med utrustning. Idag är fokus återigen på bruksskor och Heschung har genom samarbeten med bland annat japanska Yukuten och Commes des Garcons fått något av en kultstatus"
snygga fångremmar
Svar från Benganbus 2022-02-14 06:21
Tack! Glömde nämna fångremmar! De va grejer det! :)
/B
Tack för gott fika å trevligt sällskap :) å provet på baket var fint det med. ha en fin måndag :)
Snyggt! Du får lägga in en bild på prylarna nästa gång.

MvH
Johnny
Neeeeiiiiijjjj! INTE! Lins!
😉



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg