Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5664 // Har nog gett upp för länge sedan! ;) Och så Turboadapter! M-optik på Fuji, blir fullformat alltså!

Egotrippad bild! = Jag själv gillar bilden! :)

Vad gäller att ha gett upp, så handlar det om att ta bilder som passar alla! ;) Men det e egentligen inga nyheter, det kom jag på ganska tidigt, så jag tar mest bilder för mig själv! Jag tycker det funkar bra! ;) Ibland poetiska bilder, med antydningar, som jag fattar själv alltså! Vad gäller mina tidigare poetiska bildförsök så va det ändå ingen som läst Rilkes Duinoelegierna, så det va helt bortkastat! ;) Det enda betyget jag fått på en liknande bild va, "Har du gått och blivit djup Bengan?" Suck! ;) Så då tänkte jag om, så numera e det mycket privategoistiska bilder alltså!

.

En till egotrippad bild!

Och nu till något helt annat! (Som dom sa en gång i ett Tv-program)
Alltså, det finns Turboadaptrar! (Har funnits ganska länge faktiskt) En adapter som gör fullformat på tex en Fuji X-E1! Då kan man använda en Summicron 35:a så det blir som den satt på en digital M Leica, fast billigare! Å inte som på en Leica M8, för där blir bildytan beskuren pga. den mindre sensorn! Om det nu e så himla viktigt med fullformat, för de flesta fotografer beskär ändå sina bilder! Men för ordningen skall, så skall allt vara riktigt!

Och nu ett problem, för någon i min nära fotokrets har köpt en så'n där Turboadapter och visat bilder från senaste fotofikat på Viksängen! Och det ser bra ut! För bra! Men sa räven, allt ser bra ut på en bildskärm! ;)

Vad gäller i övrig fotografi, analog alltså, så upplever jag att det är ganska många, Ok, det va fel sagt, men flera i alla fall, som fotar analog, och som sedan skannar filmen för att göra bilder på nätet eller även utskrifter! Det e nog den nya analoga fotografin, som kan vara kul att blanda med den digitala! Pröva ni som inte prövat! :)

/Bengan

Ps. Men för att ändå tala litet allvar, jag tror det är bra att köra sitt eget race i fotografi! Den mesta tiden i alla fall! Och att våga tro på sina bilder och sitt eget uttryckssätt! Och inte bry sig för mycket om vad andra tycker! Men om man skall visa sina bilder för andra, strö gärna ut litet klipulver i dom! :) För börjar man tillfredställa andras bildsmak för mycket, då blir det bara mellanmjölk och en massa gillanden!  :)

Inlagt 2022-02-04 10:09 | Läst 843 ggr. | Permalink
Med turboadapter får du inte bara fullformat, då får ett stegs högre ljusstyrka också.
Svar från Benganbus 2022-02-04 11:10
Ok, tack för info! :)
/B
Strunta i Turboadapter! Ta en Thurbo Stout istället och plåta sen med vad du har!
Vad gäller att göra sina egna bilder, ja där undrar man ibland? Måste man inte ha ett etablerat namn också? För att något över huvud taget ska klicka på gilla knappen? Man kan göra sitt eget till förbannelse och själv tycka det är bra, och även få uppskattning från nån duktigare än en själv som man känner, och även veta att det man gjort är bra, men det hjälper inte om du inte har ett namn. Jag tror ofta det kan bero på att folk inte kan ta till sig vissa typer av bilder (de blir för svåra), om det inte står ett etablerat namn under bilden? Är du okänd/mindre etablerad så kan du göra hur bra bilder som helst, men ändå är det ingen som ser det. För vissa bilder är lite svårare, för de flesta. Men man kan gilla dom ändå, bara det står ett fint namn under? Eller har jag fel? Någon gjorde ju experimentet med att lägga in en av Cartier-Bressons berömda bilder, den med cyklisten i en glipa i kvarteret, sedd lite snett uppifrån, i sitt eget namn, och den ratades av en stor majoritét av de som bedömde bilden. Den är ju lite oskarp och bl.a det fick den kritik för. Frågan är vad de hade tyckt om de vetat den var av Bresson?
Nej, att försöka vara Ein Mädchen für Alles funkar aldrig. Dessutom vet man aldrig, bilder som jag gillar och är stolt över avfärdas med en axelryckning, medans bilder som jag avfärdat får många gillanden. Så jag håller med; bäst att köra sitt eget race! Gäller inte bara fotografin, men med instundande utställning i sikte väldigt aktuellt.

Men det är alltid kul med nya pryar, trots allt!

Ha det//GöranR
Det här förstår jag inte. Sensorn växer ju inte för att man sätter en adapter med fullformatsobjektiv på kameran. F.ö. tycker jag "fullformat" är ett dumt ord. "Småbild" sa vi förr.
Jag förstår inte heller det där med turboadapter. Man kan ju inte göra en höna av en fjäder! Det måste ju vara någon sorts simulering. Förresten, det är ju det som är grejen med fullformat att man har råd att beskära!
Nej det är ingen simulering, helt vanlig optikfysik. Några länkar som förklarar:
http://astroquest1.blogspot.com/2020/03/how-do-focal-reducers-work.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Telecompressor
Wolfgang 2022-02-04 20:31
Ok, jag ger mig, och jag har läst länkarna.
Det som jag har fått fram är att det finns passiva och aktiva turboadapter. De passiva kan inte överföra objektivdata till kamerahuset och har ingen autofokus. De aktiva ger en långsam autofokus och har optikfel i bildhörnen. Dessutom funkar det bara för spegellösa kameror och man måste använda en fullformatsoptik, eftersom adaptern minskar objektivets bildcirkel. Ingen höjdare i mina ögon!
Intressanta tankar. Nåt att återkomma till. En poäng annars med fullformat är just att det finns utrymme för att beskära. Tanken med 6x6 var nog heller inte att bilderna skulle vara kvadratiska. Men en praktisk möjlighet att beskära å vilken ledd som man ville och behövde.
/gunnar S
Turboadapter låter kanske bättre än omvänd telekonverter, som det i praktiken är. Alltså en brännviddsförkortare med bieffekten att man får mer istället för mindre ljus. Oklart var turbon finns, men den är svår att hitta även på Porsche Taycan Turbo S. En gång hade vi en granne som hade en gräsklippare som hette något med turbo också, troligen marginellt nyare än i startbilden. Där hittade jag ingen Garrett heller...
Så en Leica M8 kan bli en slags ”fullformatare” med en Turboadapter! Intressant! :)
/B
elgenper 2022-02-05 10:42
Nja, det där är väl lite skoj.... Sensorn förblir lika liten vad man än sätter framför den, så för en pappersbild i viss storlek så får man förstora mer än med en "äkta" fullformatare. Så upplösning och teckning blir inte i fullformatklass (den kan ju säkert räcka ändå, men det är en annan sak).

Vad adaptern gör är bara att förminska bilden från objektivet så att hela får plats på den lilla sensorn. Det gör att t ex en 35:a behåller 35:ans bildvinkel i stället för att bära sig åt som en 50:a. Dessutom får man som sagt ett steg mer ljus per pixel för ett givet bländartal på objektivet, så det kan sägas ha ett steg högre ljusstyrka. Orkar inte räkna på vad som händer med skärpedjupet. Vet inte heller hur det blir med full öppning och adapter; med de gamla "teleadaptrarna" blev det ju sällan bra med full öppning, och går inte det, då är ju vinsten i ljusstyrka borta...
Nils Bergqvist 2022-02-05 13:03
Det som händer är att bildvinkeln ändras, den minskar t.ex på en 35mm till motsvarande 50mm, så att hela bildcirkeln för optiken används på den mindre sensorn. Upplösningen i pixels är ju samma då sensorns hela yta används. Det måste ju istället innebära att det blir bättre när man utnyttjar hela bildcirkeln, istället för att använda ff-optiken enbart med vanlig adapter, som bara gör en delförstoring? Men det ökade linssystemet kan innebära kvalitetsförluster av andra slag. Fast med viss optik har man t.o.m. sett att bildkvalitén förbättras mot att använda den med vanlig fullformat. Men det hör nog till undantagen. Att man med mindre sensor får förstora mera är ju annars lika för alla kameror med små sensorer, så där är ingen skillnad mellan att fota med en 35mm utan turbo eller en 50 med turbo och en kamera med mindre sensor.
Anders F. Eriksson 2022-02-05 16:32
Fast om bilden är t.ex. 6000 x 4000 pixlar blir den ju lika mycket förstorad oavsett sensorstorlek, eller tänker jag galet?



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg