Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5663 // Äntligen kom boken! Bakgrunden till Sagan om Ringen alltså!

Jag har läst Bo Gräslunds bok på nätet tidigare, men nu kom riktig läsning via brevlådan! Och ni som är uppmärksam, ser såklart att företaget som förmedlar den här bokskatten till mig finns på Gotland! Slumpen, eller vad? Och snabb service va det också, tre dagar från beställning till brevlåda!  :)

Och så till saken, jag har såklart läst Sagan om Ringen, och även då och då undrat varifrån kom den här utmärkta historien! Det borde nog ha funnits en förlaga? Efter litet sökande hittade jag förlagan, Tolkien hade såklart också läst Beowulfeposet! Och Tolkien hade också blivit helt uppfylld av den historien!

Och det angosaxiska Beowulfkvädet från 700-talet är även den älsta bevarade germanska hjältedikten och ett av den europeiska litteraturens mäktigaste verk! Så det va bara för Tolkien att brodera ut historien litet! Nåja, så litet och lätt va det nog inte, för Tolkien har gjort ett bra jobb med sin fortsättning på Beowulf!

Och en fråga som man nog kan ställa, varför vet så få läsare något om bakgrunden till Sagan om Ringen? Nu kanske svaret är att om man läser en bra historia så bryr man sig sällan om varifrån den kommer! ;) En annan bra fråga kan nog också vara, då det här kvädet anses vara Englands Nationalepos, varför är hela handlingen då förlagd till Danmark och Sverige! Och den frågan, har varit en väldigt känslig fråga under åren! :) 

.

Här förklarar Bo Gräslund det hela!

.

Nu är läsningen av Beowulfkvädet via Bo Gräslund litet speciellt, det är mycket hänvisningar till forntida källor, med tolkningar, som kan bli litet rakt på sak! Men man va litet mer rakt på sak i språket förr! Om nu någon undrar vad Voluspa är, så finns information  här!

Nog om detta, för det här är en Fotosida, och ingen historiesida, för det finns ordningmän även här! Så vad gäller fotograferingen, så ligger en filmrulle till och väntar på framkallning i kylskåpet! Och en påbörjad filmrulle finns i kameran! Kameran e Contax G2! Contax G2 va den framtida mätsökarkameran! Synd att det digitala kom och ställde till det! ;)

Nog för nu, mer kommer nog! I alla fall om Contax G2!  :)

/Bengan

Inlagt 2022-02-03 08:40 | Läst 823 ggr. | Permalink
Det är mustiga grejer det här. Det ligger nog nära till hands att se saken som att Tolkien kom till dukat bord - det var bara att ta för sig. Tolkien plagierade alltså en hel del, och sådant är aldrig populärt att gräva i.

Jämför i fotovärlden med Japanernas plagieringsperiod efter kriget och under 1950-talet. Dom kom till dukat bord där det bara var att ta för sig - eftersom segrarmakterna hade förklarat alla tyska patent ogiltiga, och inga nya kunde anmälas i Tyskland. Inte ett dugg populärt att påpeka i dag för entusiaster för Japanska 1950-talkameror... :-)

I alla fall, Bo Gräslund skall ha all eloge för sin envisa upplysningsverksamhet!
Vad roligt att du fått tag på det i bokform, vet ju ditt intresse. Boken och det tryckta har ju många fördelar, inte minst känslan. Har ju också läst mindre delar av Bo Gräslunds arbeten efter att ha följt dina hänvisningar och det jag läst är fascinerande. Möts Gräslunds uppfattning om det nordiska ursprunget fortfarande med förnekande eller diskussion i UK? Englands stolthet över själva eposet kan ju man ju behålla även om det har sin historiska bakgrund i Norden, hälsningar/ Björn
Tolkien lär ha haft en isländsk barnflicka som berättade sagor för barnen. Pappa hängde bakom knuten och lyssnade, sen gick han på kammaren och skrev.

På Gotland finns ett järnåldershus som anses vara Beowulfs hem. En rejält stor anläggning, så kanske är det sant.

Intressant tid. Och vilket minne folk måste ha haft för att kunna föra alla berättelser vidare. Nu har vi mobiler, men minns inte det vi hörde i går.
Tack för förstående och stöttande kommentarer i litteraturens utkanter! :)
/Bengan



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg