Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5662 // Varför jag inte gillar mörkrum! :)

Två Crimsonlådor! :) Det finns fyra lådor till i kartskåpet!

Man har olika saker med sig i bagaget, det va det som Skå-Gustav kallade för det Sociala arvet! Nu kanske inte det här e så himla tungt arv, men ändå tillräckligt för mig! ;) Alltså, en gång för länge sedan arbetade jag som kopist hos en fotograf! Det va inte riktigt det jag ville, utan jag ville såklart vara fotograf! Men man måste ju börja någonstans sa de kloke! Och den här fotografen hade samlat på sig fotojobb hos teatrar, bagarier, "modehus" och glasbruk bla! Och vad gäller glasbruk, det är där jag kommer in i handlingen! ;) Jag kommer inte ihåg om det va Kosta eller Reimyre glsabruk, men glaset kom i alla fall i stora trälådor, väl förpackat, och glaset skulle packas upp, fotograferas för glasbrukets katalog! Och vad gäller att fotografera glas med alla de speglingar som kunde uppstå i glaset vid belysning, så byggdes ett litet tält av genomskinligt tyg där glaset kunde stå! Ett antal flyttbara lampor fanns utanför det lilla tältet! Och det fanns inget Photoshop på den tiden, nu börjar ni nog ana något! Någon som hör talas om Sisyfos?

Så gick ändå några år men jag förstod att mörkrummet inte riktigt va min grej! Sedan hade jag ett mörkrum hemma, vem har inte haft det, och på några senare arbetsplatser hade fotoklubben mörkrum! Men som sagt, mörkrummet va inte riktigt min grej! Men under den här tiden började jag fota dia, å vem har inte gjort det,  och senare kunde man få blanka färgkort, även stora färgkort, via de maskiner som fanns i nästan varje fotobutik!

Men å göra fina svartvita kopior då, jo för det upptäckte jag tidigt Crimson! Tror det va för en dryga trettio år sedan, labbet låg då på en bakgata på Kungsholmen!
Crimsom gör bättre kopior än jag som amatörkopist någonsin kunde ha gjort! Och Crimson e fortfarande min kopist!
Lyxigt liksom!

Så vare med det!

/Bengan

Inlagt 2022-02-02 09:55 | Läst 774 ggr. | Permalink
Ja, Crimson är mycket bra! Mvh Wolfgang
Dom är även min kopist, men inte för analogt svartvitt foto utan för digitalt fotograferat.
Vad gäller mörkrummet så krävs det några hundår av träning och slit för att komma nånstans. Jag tillbringade helger, kvällar och nätter i Fotoklubbens mörkrum under hela 1980-talet. Dessutom jobbade jag med det ett par dagar i veckan då jag hade fotokurser för elever på mellan- och högstadiet under samma tid. Innan dess på 70-talet joxade man hemma med farsgubbens apparat och även lite i ett mörkrum i Älmhult som skolan där hade, när jag jobbade där. 79-80 var det fotolabbet på Folkhögskolan i Gamleby. Först efter allt detta tyckte jag att jag kom någon vart och lyckades få fason på bilderna. Först lite lekande på 70-talet, sen 10 år av idog träning och lärande. Efter det kände jag att jag blivit bra. Innan kom det ut något godkänt ibland, idag blir det mesta jag gör i mörkrummet precis som jag vill ha det. Som de flesta hantverksyrken tar det sin tid att bli bra, och alla blir heller inte bra ändå. Ungefär som glasblåsaryrket. Det tar minst 10 år innan någon kan uppnå mästargrad, och då är det ändå bara de allra duktigaste som också får eller kan bli det. Så jag förstår att många inte gör sina bilder i mörkrum, utan låter skriva ut dom på bläckstråle istället. Och jag förstår dom som förr anlitade kopister istället för att försöka själva. Det kräver sin kvinna eller man för att det ska bli något bra av det.
Svar från Benganbus 2022-02-02 18:40
Är helt inne på din linje om man skall bli något i ett hantverk!
Och kan förstå ditt kunnande i ämnet Nils!
/B
Men Bengan, du vet kanske att Qpix finns i Göteborg, Riktigt bra labb faktiskt/NE
Cartier-Bresson gjorde heller aldrig kopior...
Det jag inte kan stå ut med är Crimsons papper för fotografisk framkallning, ett färgpapper som ger färgstick i svartvita bilder. Tidigare hade de även ett renodlat svartvitt fotopapper som funkade jättebra, men av någon anledningar har de slutat med det.

Crimsons svartvita bläckstråleutskrifter kan annars vara jättefina, men det är ju en helt annan grej/känsla.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg