Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5637 // Funderingar om Fuji X-E1 med Leicaobjektiv!

 

På senaste fotofikat på Viksängen så talade vi även om en äldre kamera, Fuji X-E1! Flera av oss har en sådan fortfarande och gillar kameran! Någon sa att det blir litet filmlika bilder via kameran! Jag för min del använder X-E1 som en liten digital Leica! Låt mig förklara! Jag ville för ett antal år sedan ha en digitalkamera där jag kunde använda mina gamla leicaobjektiv! Leica M8 och M9 hade kommit, jag testade båda, men det klickade inte till liksom!  Men fick tips att använda Fuji X-E1 med adapter! Tack Ronny! :) Funkade bra tyckte jag, blev ungefär som en Leica M8, fast bättre filmässigt! ;) Å så gick åren och det kom andra M Leicor och även andra kameror där man kunde använda leicaoptik via adapters!

.

Men den här lilla Fujin funkade fortfarande mycket bra för mig! Så nu står jag här med en gammal, men väl fungerande kamera där jag kan använda mina leicaobjektiv! Nu e det inte så många objektiv det handlar om, eller linser som man numera säger ;), utan de e mest 35:an jag använder på Fujin!

Så kan det gå! Att vara nöjd alltså! :)

/Bengan

Ps. Hittade ett digitalt Tri-X recept i en äldre blogg om kameran, så håll till godo!

Inlagt 2022-01-15 09:54 | Läst 802 ggr. | Permalink
Hej. Jag har också min kvar, och vill inte göra mig av med den. En härlig kamera.
Objektivet som sitter på är Fuji 27mm f/2,8. svårslaget!
Jag tror det blir en kultkamera.
Bengt H.
Svar från Benganbus 2022-01-15 10:38
Jag har fått pröva Fuji 27mm f/2,8 en gång! En mycket skarp optik! :)
Å liten och kompakt!
/B
bassa 2022-01-15 10:47
Jag har det senare med inställning av bländare på objektivet.Just den kombinationen funkar väldigt bra ihop. Nu ännu bättre efter ditt tips (inställningen Tack.
/ Bengt H
Hej Bengt. Receptet som du visade då har jag också haft tills nyligen. Nu har jag hittat en till som jag testar just nu, men den är baserad på Fujis Acros.
Jag har inga vintageobjektiv, annars var det ett lockande köp – med en äldre X-E1
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Tack för ditt Tri-X recept. Ska köra min X-E1 med Jupiter 5:an och se vad resultatet blir.
/Sven
Jag hade X-E1:an under en period. Tyckte den hade en hel del brister som senare Fuji-modeller fått bukt med. Inte minst säkerheten i autofokus, förbättrad sökare och bättre känsla i avtrycket. Mitt ex la för övrigt av efter en regnskvätt. Den blev snabbt ”gammal” helt enkelt.
Att få bildfilerna att likna Tri-X gör man, enligt mitt förmenande, också bättre i mjukvaran, t ex i Silver EFX. Att exponera i Raw ger också helt andra möjligheter att justera i efterhand.
Men var och en blir naturligtvis salig på sin tro, även om det känns märkligt att skruva på en fin Summicronglugg på en X-E1.
Lite som att sätta en BMW-grill på en Volkswagen-bubbla. Det går naturligtvis, men varför?
Men visst, den går att hitta för en billig slant och om det kan leda till bättre bilder så är det mer än ok.
bassa 2022-01-27 12:16
Hej Per-Erik Kameran har brister., framför allt sökaren i solljus, och ganska smetiga bilder. Men kameran har något,som tilltalar. Jag testade för ett tag sedan en fuji X-S 10 en fin liten kamera, men kände att jag trivdes bättre med Xe1 efter Bengans inställning eller Rav och lite inställningar i Silver EFX.
Svårt att förklara varför. men så är det. Kanske mycket på grund att man slipper massa onödiga pekinställningar och annat onödigt. Jag skulle önska att fuji byggde en exakt lika dan kamera med en väldigt fin sökare.
/ Bengt H.
per-erik åström 2022-01-27 20:18
Jag förstår Bengt. Det är det där "speciella" med vissa saker som är mer känsla än rationalitet. Och där är vi människor ofta olika. Vissa musiker kan bara lira på vissa instrument osv. Jag bara skrev av mig vad jag hade för erfarenheter av X-E1:an. Andra får ha sina. Gott så.
I slutändan är det ändå bara bilderna som räknas.
Allt gott/per-erik
bassa 2022-01-28 05:11
Hej, Visst är det så. Det är bilden som räknas. Ps. Jag har haft min bas i femtio år. Den byter jag inte bort..
Ha det bra.
/Bengt H.
Du ser! vi sitter på små juveler som inte finns längre i det digitala världen. Allt ska gå så rasande fort så marknaden överlever ;)
Svar från Benganbus 2022-01-20 08:39
Ronny! Vi håller ut ett tag till med våra gamla Fuji X-E1:or! :)
Inga nyheter e bra nyheter för oss! :)
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg