Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5634 // Rottefella Chili Pepper Telemark Ski Bindings + Voilé

I förra bloggen där jag skrev om Telemarksskidåkning så frågade Nils Bergqvist vilken skidbindning jag åkte på! Jag var tvungen att gå ut i garaget för att kolla!  När jag började att åka telis, så va det inte så svårt, det var en fjällskida med Rottefellabindning och ett par pjäxor! Men sedan kom det utveckling även där! Vid varje vända upp till skidåkningen i Åre så kollade vi hos Raskens i Duved om det kommit något nytt! :) Man måste ju hänga med! Nu har jag lugnat ner mig litet de sista åren så den här utrustningen jag åker med är några år! Inte riktigt upp to date alltså och före plaståldern! Så jag va inte riktigt säker på vilka bindningar jag har på telisskidorna just nu!

.

Det här e i alla fall min senaste utrustning! Den som kan det här, ser att utrustningen är ett tiotal år gammal, före plaståldern som sagt! Och utlösningsbindningen som syns här på bilden, bör man nog ha då man åker utanför pisten! Vid liftpiståkning vid hotellet, så finns det ofta läkare i närheten! ;) Och när man e Pg att få en vridfraktur så utlöser förhoppningsvis den här bindningen! (Tips, för att undvika vridfrakturer, dom uppstår ofta då man åker långsamt, så åk fortare) Och om bindningen utlöses, så det som sitter kvar på pjäxan det e tåbindningen, kabeln och den svarta plattan som bindningen sitter på!
Skidan ligger sedan kvar i snön med utfäll skistopper med den främre bindningsdelen! Men det gäller att hitta skidan om snön är djup! :)
Sedan försöka ta av bindningen från pjäxan och sätta tillbaka bindningen på skidan och se'n sätta på sig skidan igen!
I en preparerad pist hade det här gått mycket lättare! :)

.

Så här ser bindningen ut uppifrån! I den främre delen av bindningen, där det står Voilé, finns en fjäder som trycker den rosa pluggen mot bindningen! Och bindningen skall utlösa vid vridfall och även vi fall framåt/bakåt!

.

Vad gäller telemarksskor eller pjäxor, så finns det vackra Telemarksskor! Det här är en av min frus skor! Garmont! Läder! Å inget krimskrams på skon utan bara skosnören! Det här är den vackraste telemarkssko jag sett! Jag har letet efter ett par Garmont i min storlek men ännu inte hittat några! Misstänker att ett par 8 eller 8,5 skulle passa bra!

Och så får vi se om det blir någon vårskidåkningen i år! Ett bra ställe är Storulvån i början på maj! Lätt att komma till! Så vi får se som sagt!

.

Vad gäller i övrig så kom grannen över med en rulle svartvit film! Vi har mycket trevliga grannar där vi bor! :)

/Bengan

Inlagt 2022-01-12 12:24 | Läst 398 ggr. | Permalink
Neopan 400 är den bästa film jag använt. Synd att den inte tillverkas längre.
Svar från Benganbus 2022-01-12 14:57
Då får jag använda Neopanen vid högtidliga tillfällen! :)
/B
N Thomas Meldert 2022-01-12 16:28
Detsamma gör jag =)
Jag hade inte sån kabelbindning utan med ett spänne på sidan. Har allt lite svåråtkomligt nu men ska kolla i morgon. Tror det är en sån här Riva: https://www.worthpoint.com/worthopedia/riva-black-diamond-telemark-ski-129431028
Svar från Benganbus 2022-01-13 08:18
Ok, Riva har jag sett tidigare! Klassisk!
/B
Nils Bergqvist 2022-01-13 11:03
Jo det är en sån Riva som sitter på mina Dynastar tävlingsmodell. Och på det andra paret från Tua sitter en kraftig Rottefella för telemark (inte kabel). Inga utlösningsbindningar dock men fångsnöre så att skidan inte ska glida iväg om man tappar den. Körde mest i preparerade pister, men Tuaskidan är lite mjukare och passar bättre off pist. Skulle säkert gå fint att ha den i Storulvån fram i maj.
2022-01-13 17:30   Tommy Bolic
Härliga minnen Bengt!
Jag har 30 par Asolo Snowdrift i garderoben! Putsar alla på våren i solen och ställer in dom igen!(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg