Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5633 // Jag visste att det skulle komma! Tvärstoppet liksom! :)

Vi håller på att rensa i tidningar och böcker, idag tog jag själv ansvaret, och tog den sista hyllan i bokhyllan! Plockar ut böcker, sorterar, damsuger hyllan och dammsuger de böcker som skall in i hyllan igen! Men så kom stoppet! Det hade varit stupkanter tidigare som jag lyckats undvika, men nu kom boken som stannade upp det hela! :)

.

Jag har åkt skidor några år, från tidigt 1960-tal och arbetade även som skidlärare ett tag! Någonstans runt 1990 kanske det va, så kom Telemarksskidåkningen tillbaka! Jag hängde såklart på! Det va fjällskidor med stålkant, läderpjäxor, gärna av märket Asolo, och det blev mycket vurpor!

.

Jag har klarat mig bra vad gäller vurpor, benbrott typ,  men mina tummar har ändå tagit litet stryk! (Man tar gärna emot sig med öppen hand vid fall) Efter några år så kom det utlösningsbindningar på telisskidor! (Och det är nog vid skidåkning på fjället som utlösningsbindningar e bra att ha, för det kan vara långt till läkare om det händer något)

.

Här va det oförskämt lättåkt! Midsommaråkning på Hardangervidda! Men föret får duga!

Men så kom "utvecklingen" även till Telemarksskidåkningen! Plastpjäxor, telemarkscarvingskidor och en del annat slalomlikt, och mycket av Telemarksskidåkningen blev till stor del en Arenasport, man åkte telis i slalombacken alltså, så folk såg vad man höll på med!

Ok, det va det om det! Nu tillbaka till bokhyllan!

/Bengan

Ps. Jag har kvar mina Asolo läderpjäxor och riktiga Telemarksskidor, en utrustning som fortfarande funkar bra att gå med stighudar uppför med, och efter avtagandet av hudarna så blir det ibland bra utförsåkning! Allt beror på hur det tidigare vädret har varit på platsen! Någon gång, kanske vart femte år, så har det lagt sig en 10-20 cm kallsnö på en hårdfrusen fjällyta! Då!  :)

Inlagt 2022-01-11 12:23 | Läst 392 ggr. | Permalink
När jag var sådär 12 år önskade jag mig skidor med stålkant i julklapp. Det fick jag inte. Det blev skidor med hickorykant istället. Men för en12-åring funkade det bra ändå =)
Det var länge sedan jag provade Telemarkåkning, men det var riktigt kul att åka på det sättet.
I slutet av 80-talet var vi ett gäng som hyrde en lärare för att prova. Skidläraren sa att snabbaste sättet för honom att ta sig ner för Åres nedfarter var på Telemarksskidor. När vi frågade vad han jämförde med så berättade han att han också höll träningar för elitgrupper i störtlopp, så åka det kunde han. Vilket han också bevisade under den tid han var med oss, han gjorde snurrhopp (360 heter det väl nuförtiden) och andra trick i backen, vi trodde knappt det var sant det vi såg :)
//Anders
Har inte åkt skidor sen jag var rätt ung och åkte på ängarna med farsan. Skulle passera en taggetråd och jag var ju liten och smet under. Farsan skulle saxa över men fastnade med byxachlet, å va ja greine..
HaD/Gunte..
Körde du med kabelbindning eller Rottefella? Jag provade påda och gillade nog kabeln bäst. Nu pallar jag inte att köra telemark längre men jag har skidorna och pjäxorna kvar. Använde tävlingsmodell som inte fick vara så stor timglasform på.
Svar från Benganbus 2022-01-12 09:43
Flera bra frågor Nils! :) Svarar i nästa blogg! :)
/B(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg