Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5626 // Bildanalys! :)

Hittade en intressant artikel om bildanalys! Här är artikeln för den som vill läsa!

Annars som vanlig här i Gnesta, strax en promenad, och jag tar kameran med såklart, för man vet aldrig! I går tog jag några bilder på en ensam gräsklippare vid Återvinningen! Men gräsklipparen skulle nog inte återvinnas utan den skulle skrotas!

Hittade även ett datablad för Zeiss Planar 2/35 ett objektiv som jag nu använder mest på Contax G2! Jag har redan märkt att objektivet, eller optiken, fungerar mycket bra, men det kan ändå vara bra att få mera svart på vitt ;) att Planaren verkligen e bra! :)

Nog för nu!
/Bengan

Inlagt 2022-01-05 10:00 | Läst 593 ggr. | Permalink
Hej Bengt.
Trevligt att du också skriver lite om om bildanalys. UR har en serie om detta. Där är inte begreppens betydelse desamma som de du hänvisar till i din länk. Kanske mer lika de jag beskriver. Titta gärna på den. Jag lägger till den i mitt inlägg också.

https://urplay.se/program/216902-fatta-bildanalysen-dokumentera-denotation-och-konnotation

Ha en go trettondagsafton.
Jerry
Svar från Benganbus 2022-01-05 12:42
Intressant det här! Och tack för länken Jerry! :)
/Bengan
Bildanalys:

1. Lyktstolpen är av design af Forselles. Elegant och funktionell med ljuskällan djupt försänkt i vitemaljerade bländskyddet/reflektorn. Tidigt 1920-tal eller kanske ännu tidigare. Rostangrepp. Ljuskälla saknas.

2. Klassisk emaljerad skylt för Zeiss Ikon FOTO.

3. "Solbad förbjudet". Kan Vägverket verkligen ha godkänt den skylten? Svar nej. Nån har kostat på att beställa en piratprodukt.

4. Bakgrund: Huvudsakligen barrig/stickig vegetation. Eventuell solbadslockelse ej i bild.

Sammantaget en absurd, surrealistisk och jätte- jätterolig bild!
Svar från Benganbus 2022-01-05 13:13
Tack för den bildanalysen! :)
Bilden e tagen utanför Kutens Bensin på Fårö!
/B
Måns H 2022-01-05 19:56
Stolpen har då gissningsvis stått i Visby. I innerstan finns de flesta kvar. En av de saker i livet jag är nöjd med är att ha lyckats övertyga kommunen och dess elverk att ha kvar stolparna. Det var ganska lätt.

Elverkschefen Torgny Rosvall var en kulturpersonlighet. KS ordförande Carl-Bertil Stenström tyckte att om stadsarkitekten och elverkschefen var överens och kommunen slapp en onödig utgift så gör vi så.
Makalöst motiv!
Stuket på Zeisslogon berättar att den är senare än 1938. Troligen 1950-tal.
Det sista stycket i den länkade artikeln visar på vikten av bildanalys :
Mot bakgrund av den expanderande bildvärlden ligger fotografins mening inte i den sociala eller moraliska agitationen, som manar oss att känna och agera, utan i en konstaterande verksamhet. Vi ser, vi lägger på minnet, vi bekräftar. Detta är ett svalare seende som pacificerar. Vi ser på varje bild mindre än sekund numera, bara för 20 år seden var siffran cirka 10 sekunder eller mer.
Bildanalytiskt tänkande är förvisso viktigt fotografen men väl så viktigt för mottagarna. Mer bildanalys i svensk skola.
/Gunnar S
Optik är - enkelt uttryckt - läran om ljusets spridning. (Svårt att montera en lära på smällan för att plåta, liksom.)

Optik är vetenskapen som objektivtillverkarna använder sig av för att beräkna den ljusbrytning som behövs för ett gott bildresultat. Denna lära var bevisligen träffsäker vid beräkningen av denna utmärkta Planar.

Jag, för min del, brukar använda mig av ett ”objektiv”. Optiken lämnar jag helt därhän.
syntax 2022-01-05 22:13
Visst - det där med optik/objektiv har varit uppe på tapeten helt nyligen här på FS. Det är kanske därför som Bengan roar sig lite med att bolla med båda begreppen.
Annars tycker jag att det är kul att Planar skördar lagrar än i dag. Grund-Planaren beräknades av Dr Paul Rudolph hos Zeiss redan 1896



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg