Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5612 // Bästa gatufobrännvidden? Tomgångsblogg liksom! :)

Dagarna bara rusar iväg, och nu e det kväll igen! I går va Doris (Grannens Gårdshund) på besök med övernattning, och idag litet pyssel i pannrummet! Nåja, inte så mycket pyssel utan mera temperaturkontroll av rökgaser och så påfyllnad av pelletssäckar i källaren! Jag tar in säckarna från garaget och ställer några säckar i källargången! Säckarna är närmare till hans då! Å så blev det såklart en del läsning också, gissa vad? ;) Och nu matlagning och så va den dagen över! Och mitt i alltihopa, så funderade jag på vilken brännvidd som e bäst för gatufoto, 35 mm eller 28 mm?

Fyller på med litet bilder i bloggen  (å de här bilderna har nog några av er sett tidigare! Återvinning kallas det) Men alla bilderna e tagna med 35 mm eller 28 mm! Så svaret på frågan är nog, att 35 mm och 28 mm fungerar bäst för mej! Jag använder 28 och 35 på Leica och Contax G2, och  motsvarande brännvidd på Fuji X100 och Fuji X-E1! Inga nyheter e ganska bra nyheter alltså! Och så har jag sex bildrutor kvar i Contax G2! Skall försöka ta dom i morgon så det blir framkallning nå'n gång! :)

.

Nog för nu!

/Bengan

Inlagt 2021-12-21 18:55 | Läst 864 ggr. | Permalink
Hej Bengt. Efter att ha fotat digitalt med 35 mm (Fuji x100v) i ett och ett halvt år så saknar jag 28 mm. Vet inte hur jag ska lösa det här. Så jag förstår problemet. Hälsar NL
x-country 2021-12-21 22:00
Fickvänliga GRIII kanske
Nisse Larsson 2021-12-21 22:19
Hej. Funderat på en sådan. Borde va dags för en ny modell snart. Hälsar NL
Jag föredrar 28mm, men funderar samtidigt på att köpa en X100V som ju är motsvarande 35mm. Det finns visserligen en converter till 28mm, men då blir kameran klumpigare.
Min drömkamera just nu är Leica Q2 Reporter som har en fast Summilux 28mm, men den är tyvärr inte helt gratis ...
Hej Bengan! Jag menar att det är individuellt vad som passar bäst för gatufoto. Personligen är jag som du – använder både 28 mm och 35 mm nästan uteslutande i mitt gatufotande. Just nu är jag inne i en period där 28 mm fungerar bäst. Men, bra gatufoto kan skapas med många olika brännvidder. Cartier-Bresson vurmade väl mestadels för 50 mm och Saul Leiter skapade många av sina alster med rätt långa brännvidder som 90 mm och 135 mm (jag tror jag har hört ännu längre bränndvidder nämnas!). Dessa herrar kunde ju sin verkligen sin sak.

Många av de bilder Leiter tog skulle i praktiken inte kunna ha tagits med kort brännvidd (om man bortser från möjligheten att beskära aggressivt!). På samma sätt kan man inte fånga de skeenden som Winogrand gjorde med sin älskade 28:a med ett kort tele.

Men alla är inte Saul Leiter. Och jag tror att många som fotograferar gatufoto med kortare telen i mångt och mycket gör det för de är skraja att gå nära. Alltsom oftast upplever man som betraktare, i negativ bemärkelse, det fysiska avståndet till en händelse på gatan som skulle gjort sig bäst om man vore närmre med exempelvis en 28:a eller 35:a.

Så, kontentan av det hela är nog att för de flesta så skapas det bättre gatufoton med 28–35 mm (eller däromkring) då man tvingas vara nära (och därmed får känslan av vara på plats gratis) och man kan få med lagom mycket av miljö och personer. Men, det finns ju som sagt undantag som bekräftar regeln. Det är fritt fram att använda vad man vill om man inser begränsningarna med vald brännvidd och att man måste behärska den och gatufota på "rätt sätt" för den.

Mvh
Fredrik

PS. Ska man ändå välja en "bästa" brännvidd för gatufoto så blir det nog 31 mm – Pentax har ett fast sådant objektiv som nog är en perfekt kompromiss mellan 28 och 35! De har också en motsvarande 21 mm för APS-C.
Fint det där, hela serien. Gillar trean särskilt men också ettan med regnet.. Hälsningar/ Björn
Hej Bengt,
Kalasbra bilder. Riktigt bra gatufoto. Det gläder mig att se.
För gatufoto föredrar jag 24 till 28 mm. Det viktiga är att det finns massor med pixel i kameran så man kan beskära, om man vill. Jag vet att det är att svära i kyrkan.
Ha en fin vecka och hälsa Doris.
Bob
Tack för kommentarer, synpunkter och tyckanden! Intressant läsning om hur andra resonerar vad gäller gatufotoutrustning!
Och ett speciellt tack för bildtyckandet! :) Sån’t värmer också!
/B
De e bra med kvalité! Tål att återanvändas! / Måns
Är på inget sätt en gatufotograf men till promenadkameran blev det 15 mm= 30 mm efter mycket övervägande. En passande kompromiss för mig..Häftigt med jycken vars skugga påminner om "katt på språng"
HaD/Gunte..
Sven Blomquist 2021-12-22 12:14
Jag är heller inte en gatufotograf men fotograferar gärna människor och gatumiljöer. Dock företrädesvis på ett visst avstånd och blir min brännvidd snarare 50-60 mm än 28-35 mm.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg