Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5611 // Fimbulvintern!

"hvat lifir manna þá er inn mæra líðr imbulvetr með firom?"
"Vilka människor lever kvar när den be ryktade Fimbulvintern lider mot sitt slut?"

"Förleden fimbul- skulle således av allt att döma syfta på en sammanhängande vinterperiod på omkring två och ett halvt år. En sådan långvinter övergick all tidigare hågkomst och måste ha haft oändligt mycket värre konsekvenser för samhället än reguljära vintrar någonsin kunde ha, hur stränga de än var. När man i efterhand kom att kalla denna fruktansvärda erfarenhet fimbulvetr, den ’stora’, den ’mäktiga’ vintern, var det därför med all sannolikhet just i bemärkelsen den ’långa’, den ’oändliga’ vintern, den vinter som aldrig tycktes vilja ta slut"

"Ända sedan paleolitisk tid har man i Nordeuropa väl behärskat konsten att skydda sig mot sträng kyla, kalla vindar och mycket snö. Även om långdragna vintrar kunde leda till brist på mat för djur och människor i lågtekniska jordbrukssamhällen, var strängt vinterväder i sig knappast något allvarligt problem. Det helt avgörande för hur man klarade vintern var vädret under närmast föregående växtsäsong under sommarhalvåret".

Jag håller på att läsa om fimbulvintern, som säkert någon redan förstått! (Bo Gräslund) Mycket intressant! Här är en länk till läsningen!

/Bengan

Ps. Och vän av ordning kanske undrar vad bilden har med Filmbulvintern att göra? Inte så speciellt mycket faktiskt, men jag tycker bilden är fotohistoriskt intressant! ;)

Inlagt 2021-12-20 08:09 | Läst 1164 ggr. | Permalink
Jag skulle vilja uppleva en fimbulsommar!

Apropå bilden. Det verkar som ägaren laddar filmen med papperet mot objektivet. Det blev nog inga bilder den gången.
elgenper 2021-12-20 13:07
Jo, fimbulsommar vore en lättnad; extremvärme har jag svårt för...

Men nog blir väl filmen rätt laddad på bilden? Bortåt 20 år sen jag sålde alla Bladargrejor, men det där ser rätt ut enligt min minnesbild. Filmen lämnar resp tas upp på spolarna från "insidan" (närmast texten "Hasselblad"). Det var en konst att ladda Bladarmagasin...
Svar från Benganbus 2021-12-20 13:26
Jag undrar hur vår civilisation skulle klara en fimbulsommar! Fimbulsommar betyder när det knappt växer något på sommaren, va det skulle betyda för storodlare av säd som tex. USA, Canada, Ryssland osv! Vilken huggsexa det skulle bli på världsmarknaden på de eventuella lager som kan finnas!
/B
N Thomas Meldert 2021-12-20 13:44
Med fimbulsommar menade jag sommar tre år utan vinter emellan =)
Svar från Benganbus 2021-12-20 16:36
Ok Thomas, jag förstod nog det, men ... ;)
/B
N Thomas Meldert 2021-12-20 17:10
Jo, Per, du har nog rätt om laddningen. Man ser ju inte hela magasinet så jag misstog mig nog.
"Under detta år uppträdde ett olycksbådande omen. Solen sken utan klarhet [. . . ] och det framstod som om solen var skymd, för dess strålar var inte klara" Prokopius, bysantinsk historiker, år 536 e Kr.

@Thomas: Jag hoppas slippa fimbulsommar och att alla slipper sådana.
När jag var ung var det just fimbulvintern man var orolig för. Det talades om att vi var i fas för en ny istid, och att vi kanske snart skulle få uppleva en lite fnurra av den saken – ungefär som på 1600-talet när Karl X Gustaf tågade över Bält på isen med hela armen, artilleri, flygande fanor och spel. Det kallades ju för ”Lilla istiden”.
Nu har man kommit på andra tankar – nu är det grillning som gäller.
Vad som dock inte ändrar sig är att det är de sedvanliga olyckskorparna som är ute och kraxar.
Kanske bäst att ta det lilla lugna, såhär efter en helt normal svensk sommar och en helt normal svensk vinter – hittills.
Måns H 2021-12-20 11:43
Prognosen om ny istid var nog inte fel. Mönstret med upprepade istider var tydligt. Jag kommer ihåg de där scenarierna ---- det skulle snöa mer och mer och till slut inte hinna sälta undan på sommaren. Brrrrr!

https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_dioxide_in_Earth%27s_atmosphere

Den industrella revolutionen ändrade på detta.
syntax 2021-12-20 11:58
Jovars – sedan beror det ju på hur man tolkar Svante Arrhenius växthusteori från slutet av 1800-talet. Faktum är att jordens medeltemperatur har höjts helt obetydligt sedan mitten av 1800-talet (industrialismens egentliga start) - grundfakta som sällan kommer fram i debatten.
Rätt vad det är blir det kanske fimbulvintern i alla fall... :-)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg