Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5547 // En Sagan om Ringen-enkät! * Bloggen matuppdaterad!

Jag har gjort en liten enkät under några veckor! Ovetenskaplig, men intressant! Flera av mina vänner har såklart också läst Sagan om Ringen! Så jag frågade vad historien om Sagan om Ringen kom ifrån? Va det ett eget litterärt påhitt av Tolkien, eller hade Tolkien kanske haft en förlaga att titta på! Ingen trodde eller visste något om någon förlaga! Tolkien hade en förlaga, Beowulfkvädet!

Ok, då vet vi det, så då kan vi stanna där! Klart slut!

Men det finns en intressant fortsättning för de kunskapstörstande! Det handlar om ursprunget till Beowulfkvädet! Och en mycket intressant fråga som ställdes av Bo Gräslund, "hur kunde en kristen Engelsk munk/författare på 900-talet kunnat beskriva tillvaron i det forntida hedniska Skandinavien på 500-talet så väldigt detaljerat som han gör i Beowulfkvädet?"
Visst e det en himla bra fråga va?

Nu är ju Beowulfkvädet en historiskt och nationell språklig klenod i England! "Som den enda större överlevande anglosaxiska hjältedikten har verket – trots att det huvudsakligen berör skandinaviska händelser – i England stigit till sådan upphöjdhet att det blivit "Englands nationalepos." (Wikipedia)
Å på den klenoden ställer man inga felaktiga frågor! ;) Och så har många stora vetenskapare redan bildat sin "riktiga" uppfattning om det här kvädet!

Men jag tycker, efter att har läst Bo Gräslunds Beowulf ett antal gånger, och även nytillkommen omkringliggande litteratur i ämnet, att Bo Gräslund ställer en mycket intressant och relevant fråga! Som sagt, "hur kunde en kristen Engelsk munk/författare på 900-talet kunnat beskriva tillvaron i det forntida hedniska Skandinavien på 500-talet så väldigt detaljerat som han gör i Beowulfkvädet?"

https://sv.wikipedia.org/wiki/Beowulf

https://kgaa.bokorder.se/sv-se/download/aff04db9-9e36-431f-bf3a-b361d9f581f0

.

Vad gäller livet i övrigt i Gnesta-Rohan, 
så har jag några exponeringar kvar i Contax G2, HP5+ , som jag bör kunna fota ut idag! Och jag skall även påbörja en reparation av en stol, med stora metallfjädrar i botten, innan jag sätter igång med middagen! Till middag blir det grönsaksbiffar, innehållande riven potatis, morötter, vitlök. kikärtor, och till det en isbergssallad med soltorkade tomater! Och som topping lingonsylt, egen lingonsylt, med litet turkisk youghurt! Jag kan väl hålla med om att det e väldigt mycket grönsaker, men vi har ätit det här förr och det har gått bra!

/Bengan

Ps. Så här blev det med grönsaksbiffarna! :)

Inlagt 2021-11-01 09:13 | Läst 910 ggr. | Permalink
Lite märklig diskussion i England om denna sak. Eposet handlar ju otvetydigt om Danmark och Sverige. Då om Sverige ända upp till Svealand - vilket var hela dåtidens Sverige (om man nu kan tala om ett Sverige i det sammanhanget).
Det rådde väl brist på hjälteepos, och så tog man vad som var för hand.
Svar från Benganbus 2021-11-01 21:49
Det va Tolkien som en gång satte ribban via en föreläsning, och sedan har inget vågat ta tag i det hela!
Men jag ser tecken på att historiska ungdomar håller på att ifrågasätta Tolkiens tolkning!
Med Bo Gräslund i spetsen!
/B
syntax 2021-11-02 13:29
Tolkien var duktig och hade kraftfull karisma. Då går det lätt så här - att hans tolkning blir gällande, när ingen säger emot.
Dåtidens munkar, ända från första århundradet, kunde resa riktigt långt under sin livstid, de hade såväl muntlig som skriftlig kommunikation med andra, så visst tror jag han kunde ha kunskapen, men om det var egen eller andras kunskap, eller bådadera, det lär vi aldrig få veta.
Svar från Benganbus 2021-11-01 18:59
Misstanken är att det funnits ett eller flera tidigare manuskript, som ligger till grund till det här! Och en stor tur är att ett i alla fall har överlevt till våra dagar!
Men som sagt, händelserna utspelas i Skandinavien, och då kan man även fråga sig, varför skriva ned en Skandinavisk historia i England?
/B
Spännande, jag visste sedan tidigare att Beowulfkvädet gav idén till Sagan om Ringen, det finns även andra kopplingar. Orcher som först uppträdde i J.R.R. Tolkiens Midgård, kommer från ett ord som används för att beskriva odjuret Grendel i Beowulf, eller från den romerska guden Orcus (dödsguden).
Dagens bild är en riktig pärla, jag gillar ljuset och solen som är lite utfrätt, det känns precis som att man tittar in i den på riktigt.
Svar från Benganbus 2021-11-01 21:46
Ju mer jag läser om det här, ju intressantare blir det! Men påståendet kvarstår, Beowulf e ju vårat epos! ;)
Och tack för bildbetyget! :)
/B
Beowulfkvädet är mycket intressant för min egen del, då jag på min fars sida har mina rötter i södra Skandinavien (Östdanmark och Västra Götaland) där kvädet till stora delar utspelar sig, och på sätt och vis är kvädet en del av min historia. J. R. R. Tolkien gjorde en översättning av kvädet som var klar 1926, så det kanske inte är så märkligt att Beowulfkvädet har färgat av sig på hans senare böcker.
https://en.wikipedia.org/wiki/Beowulf:_A_Translation_and_Commentary
/Mikael



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg