Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5520 / Beowulf, Harryson och en del pyssel!

iPhone 4S

Jag håller på att lusläsa Bo Gräslunds Beowulf, och hittar hela tiden intressanta saker! Men blir besviken på hur tvärsäkert Dick Harryson sågar Gräslund! Men Ok, Harryson håller på Tolkien! Tolkien e från den gamla engelska skolan! Tolkien ansåg även han att det va en engelsk poet som skrivit Beowuleposet! Det här e känsliga saker, för eposet har hittats i England, och är deras nationalepos, och den åsikten släpper man inte!

Sedan att hela historien handlar om Skandinavien, det låtsas man inte om! Eller funderar på hur den här "poeten" kunnat skriva så väldigt detaljerat om vapen, seder och bruk i Skandinavien runt femhundratalet, och dessutom skrev poeten ned det tre till fyra hundra år senare! Sådana frågor vill man inte höra!

Och något konstigt e det även med Harryson, för han e väl historiker!
För så här säger han: "Det är en tidigmedeltida saga, en dikt, ett stycke skönlitteratur. Enstaka episoder som omnämns i diktverket har säkert en verklig bakgrund, som i fallet med kung Hygelac (som också omnämns av andra skribenter) och den danska sköldungaättens hallbyggnad Heorot, som sannolikt minner om liknande byggnader i Lejre på Själland. Men när det gäller majoriteten av de folk, kungar och händelser som förekommer i kvädet famlar vi i blindo"
Jag tror det e Harryson som famlar i blindo! :)

I går övernattade Doris hos oss (Doris e en Dansk/Svensk gårdshund) för Doris matte och husse va på skäktträff, och släkten hade en katt! :)
Idag dammsugning av pelletsförrådet! Det samlas pelletspulver i botten på förrådet!

För övrigt så fortsätter jag att se var gänserna går för iPhone 4S! Se bild ovan!

/Bengan

Inlagt 2021-10-11 12:57 | Läst 415 ggr. | Permalink
Harrysson heter numera egentligen Harrison Men han föddes som Harrysson.
Själv har jag den gamla AB 1:an i historia. Den ger ämnesbehörighet för att undervisa i gymnasiet (gymnasielektor). I samband med detta känder jag Dick H. lite grand. Han brukar uttrycka sig på ett litterärt blomsterspråk, och han är en god stilist. Därför blir han även läst långt utanför fackkretsarna. Men det där med att famla i blindo..., ha, ha! Sådant skall man väl inte medge om man är en person av facket... :-)
Slutligen är det ju så att det som vanligt landar på historieämnets generella svaghet - man kan nästan aldrig veta riktigt säkert. Man kan nämligen inte dra upp de döda ur gravarna för att fråga hur det egentligen var.
Personligen tror jag att Beowulf är en nordisk saga.
aasaboe 2021-10-11 19:13
Ja, nog är det fasen att dom inte hade förstånd att knacka ner lite fler runor! Eller lära sig alfabetet när dom ändå var i Rom. Eller tvingat någon munk att skriva ned deras berättelser. Tänk så mycket ovisshet vi skulle ha sluppit!

Men det är klart, vi skulle ändå ha problem med tolkningar och annat. Språket har ju ändrats en del sedan dess. Inte är det till mycket nytta att nordmän och dom i England förstod varandra bra, för deras gamla språk är ju rena kinesiskan för oss moderna. Synd! Men som väl är finns det folk som kan och förstår, och översätter till oss som inte kan. Alltid intressant att ta del av.
Fint i svartvitt också, gillar dina mobilbilder (också). Jag har ju läst lite av Gräsmark och det är intressant. Oavsett om författaren är skandinav eller britt visar det ju på omfattande kontakter mln norden och England redan på folkvandringstiden, det är intressant i sig, hälsningar/ Björn
Om jag skulle sätta ihop en längre historia på vers utan att skriva ned den, skulle jag i morgon ha enorma problem med att komma ihåg vad jag diktade dagen före, och det skulle sedan bli allt värre dag för dag. De måste ha haft en enorm minneskapacitet på den tiden! Inte bara skalderna, vanligt folk också! Det gick säkert inte att dra ett kväde några ölkalas senare och ändra i ordföljden. Den förmågan har vi lagt i träda i cybertiden och snart glömt bort helt -utom småttingar, försök ändra i en saga så förstår ni vad jag menar ;-). Det börjar bli svårt även med gamla psalmverser från folkskoletiden för min del har jag märkt. Som sagt, förmågan var säkert oerhört mycket större förr när inget alternativ fanns, men att en historia skulle förbli oförändrad genom många århundraden är svårt att tro. Nu är ju Beowulf inte oförändrad, uppenbarligen har någon/några senare berättare stoppat in litet kristet stoff som inte var med från början.

Men att helt avfärda Gräslund tycker jag också är att ta i. Förvisso har Harrison rätt i att bevis är det inte, men nog är det intressanta hypoteser! Och definitivt värda att ta på allvar och titta vidare på.

Jag har nyligen bytt ut min ajjfan6S, batteriets kapacitet blev sämre än min diktarförmåga. Jag hittade ett mycket bra erbjudande på ajjfan11 och slog till på den. Jag trivs utomordentligt bra med den, stor härlig skärm och rejält virtuellt tangentbort som är lätt att pricka rätt bokstav på. Trots dess utmärkthet är jag inte slav, den sa att min skärmtid bara hade ökat till 16 minuter per dag ;-) Tänkte att det kan vara bra att känna till 11 om din 4S skulle få för sig att bryta ihop. Batteribyte på Applegrejor är ett speciellt kapitel, värre än att stoppa film i vissa Leca...
Svar från Benganbus 2021-10-12 09:18
Christer, tack för att du visade vägen till Gräslund, det är en ständigt intressant läsning just nu! :)
Å vad gäller iphone 4S, måste prova den litet till! Utmaning liksom! Tack för iPhone tips i alla fall!
/B(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg