Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5519 / På en digitalkamera funkar de flesta objektiv!

Bilden här ovan har inget med blogginnehållet att göra utan är bara ett visuellt marknadsknep för att en ev. läsare skall bli nyfiken på blogginnehållet och då såklart klicka in sig i bloggen för att läsa mera om det här flexchassit! ;) Inklick är viktiga! :) Men jag tar en annan sak först! Det som sägs i rubriken! På en digitalkamera, där man kan byta optik, där går det mesta optiska bra! Och går det inte så bra, fixar man det i ett PS-program typ, så det blir bra! Och vad finns då kvar i fotografin då när alla svårigheter är övervunna med hjälpmedel, frågar säkert vän av ordning! ;)

Nu är det här inget konstigt i en marknadsekonomi! Det gäller att bredda kundkretsen! Inget skall vara svårt! Alla skall få vara med! Alla kan bli fotokonstnärer utan den där träliga 10000-timmarnas träningen! ;)

Men det finns en mer onödig typ av fotografi, ofta med en del bök, eller kalla den litet mer krävande! Det analoga! Ni kanske läste om den i skolan på historielektionen! ;)
Så när jag fått tag på något underligt optiskt, typ en tidig Jupiter-3, som innehåller ett Zeiss objektiv, och vill kolla så ingen ryss varit inne och skruvat på optiken och satt ihop den fel! Jag vill kolla så den går att fota med alltså!
(Men skall jag bara fota digitalt med optiken, så en det ofta bara att skruva på den på kameran, typ min Fuji X-E1, men det har jag säkert visat i en annan blogg!

.

Men här då en analogtest! På 1 meter! Och funkar den så där, så e allt Ok! Nu finns det en del annat att tänka på också! Kameran jag använder har en mekanisk överföring mellan objektiv och kamerans avståndsmätare, å mekanik kan bli glapp, så man bör använda en även testad kamera! :)
Ytterligare en sak som förklarar varför det e lättare med det digitala! ;)

.

Väl testad, och pimpad analogkamera!

"Jamen hallå, varför då hålla på att fota analogt när det e så bökigt!"
För att det går! :)

/Bengan

Ps. Vän av ordning kanske även undrar vad va det där på första bilden då? Det är ett chassi till en miniracingbil i skala 1:24 från 1968! Chassit har mycket flex, det e bra för banhåll ingen, och chassit kan plockas ned i olika delar! Ni ser det på bilden! Byggmaterial, mässing, pianotråd som är tennlött! Konstruktör, Ronnie Hellquist, även kallad Spader!

Inlagt 2021-10-10 09:56 | Läst 428 ggr. | Permalink
Pianotråd är svår att löda så att det håller särskilt om det flexar. Men Spader kan nog!
Ditt marknadstrick gick jag inte på, dock det var rubriken som gjorde att jag öppnade Din blogg. Du har rätt med lämplig adapter kan man montera de flesta objektiv på digitala kameror.
Men alla objektiv har sina begränsningar, t ex kan man inte bedöma ett normalt objektiv på grund av sin närgräns, eftersom de är inte byggda optimalt för närbilder på 1 m, medan makroobjektiv inte är optimala på långa avstånd. Förritiden gjordes ju officiella objektivtester på kort distans, vilket gjorde att både Leica- och Zeiss-gluggar inte fick bästa betyg. De var ju byggda för längre avstånd. Mvh Wolfgang
Chassit väcker minnen! Jag kom aldrig så långt att jag hade flexchassi utan körde med plåtchassi för att få ner tyngdpunkten. Det verkar som om du hade bly framme vid styrskenan vilket nog var bra för att hålla sig på banan. Kul var det i alla fall!

Sonnar och Jupiter 3 är fina grejer det med.
Fast Bengan, rent historisk har allting hela tiden förenklats, utvecklats, för att göra det lättare för människan, användaren. Det du beskriver är bara ett stadium i utvecklingen.
Exempel: Vi har rinnande vatten i ledningar nu istället för att gå till brunnen (eller närmaste vattendrag). En mekanisk Leica är en förenkling (förbättring?) jämfört tidigare kameror/bildframställningsmaskiner (våtglas och jag vet inte vad...). Jupiter är en utveckling av Camera Obscura,
Visst kan det vara kul och romantiskt att bära vatten från brunnen några veckor i sommartorpet, men sen är det rätt skönt att komma hem och ställa sig under dem varma duschen.
Och jag köper en glädje i att fota analogt, men ser egentligen ingen motsättning i att sen fotografera digitalt. Det är ju ändå samma principer som gäller - exponeringsparametrarna är ju desamma, typ.
Men intressanta tankegångar!/GöranR
Svar från Benganbus 2021-10-10 17:48
Under en intervju med Søren Kragh-Jacobsen, dansk filmregissör, så svarade han ungefär så här: "
"I varje fotografs liv kommer ofta en tid då du vill gå tillbaka till grunderna! Det e ungefär som en musiker som vill spela unplugged ett tag! Man vill känna efter hur det va, och om jag forfarande behärskar det här! Påminner litet som att leva "Skogsliv i Walden", om du förstår vad jag menar! ;) :)
B)
gorred 2021-10-10 23:42
Jag förstår precis vad du menar!/😎/GöranR
Svar från Benganbus 2021-10-11 11:20
Vi får utveckla det vidare vid nästa fotofika! :)
B)
gorred 2021-10-12 13:12
Ser fram emot det!//G(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg