Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5504 / Att behålla kontrollen!

En bra årgång av Kiev med en mycket bra optik!    Sn. 2.845.929  För den invigde! ;)


Och mycket av det vi omger oss med idag ligger utanför vår kontroll! Vi får bara använda det! Jag tänker även på våra fantastiska digitala fotoapparater! Men att åtgärda ett enklare fel är nog nästan omöjligt! Det får "Kameradoktorn" göra åt oss! Därför är det skönt att ibland fota med en apparat där man i stort sett vet hur saker och ting fungerar invändigt, och om det skulle bli något fel, så kan man förhoppningsvis åtgärda felet!

.

Jag har en Kiev, årgång 1963, där ridåslutaren började uppföra sig konstigt! Den övre ridån hakade inte i den nedre på ett bra sätt! Bara bra på ena sidan! Det bör jag kunna fixa tänkte jag! Och nu verkar det vara fixat! Fick såklart ta bort några delar på kameran för att kunna åtgärda!

.

Sedan tog jag några bilder, för att se att det hela fungerade! Och framkallade filmen! Kanske onödigt, för jag hade inte ändrat på slutarspänningen, men ville i alla fall kolla så det inte blev något ljusinsläpp! Men allt verkar som det ska! :) 

Jag tror det här är en bristvara idag, att kunna justera och även reparera! Även en mental bristvara, för det ger i alla fall mig en tillfredställelse! Det här lilla hantverket i saker man förstår, det känns bra för själen så att säga! :)

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Tänkte kalla till fika på Tårtan i dag, men med tanke på dagens "utsläpp" så tar jag det nästa onsdag i stället! Hoppas inget konstigt inträffar tills dess!

Inlagt 2021-09-29 08:26 | Läst 1954 ggr. | Permalink
Håller med till 100%.

Med det analoga kunde man i bästa fall förstå hur det fungerade och i allra bästa fall åtgärda ev problem. Med det digitala är alltihop en sån där "black box", ingen utom möjligen tillverkaren och några hackare förstår ett smack. Det är bara att lära sig utantill precis som i skolan för hundra år sen. (Jag hade turen att för det mesta hamna i progressiva skolor där målet var att man skulle förstå, inte kunna utantill.)

Utsläppet oroar mig! Och elsparkcykelåkarna!
Det är lätt att hålla med! Att behärska det man håller på med är ju en hobby i sig.
Jag kan ha en mekanisk kamera utspridd i sina enskildheter på arbetsbordet. Klura ut var felet ligger. Åtgärda och montera ihop.
Sedan har vi den roliga stunden när en film kan laddas, och en provrunda genomföras. Då känner man att man har koll på det man sysslar med – och bilderna tåls att titta på.
Tja... minns ju den tid när man alltid hade ståltråd, isoleringsband, gummifjuddar mm med i bilen, plus en rejäl verktygsuppsättning (och en bit presenning att ligga på vid behov...), och allt kom till rätt flitig användning också.

Numera har man inga verktyg i bilen, utan ett bärgnings- och larmnummer i (mo)bilen. Men, faktum är att man väldigt sällan råkar ut för att bli stående ändå. Visst var det kul att meka ibland, men inte vid vägkanten i regn, och det är också kul att komma till destinationen med rena händer.

Och samma med kameror. Inga instrumentmejselsatser eller filmutdragare i väskan längre, bara extrabatterier. Och det blir bilder då med.

Tårtstart låter bra, tycker jag!
syntax 2021-09-29 14:19
Funktionaliteten finns det ingen anledning att ifrågasätta, men försök att övertala veteranbilsentusiasten att genast sälja för att köpa den senaste Volvon.
elgenper 2021-09-29 14:34
Det är en helt annan sak. Då har prylen blivit huvudintresset; helt legitimt med ett sådant intresse förstås.

Men har man bil för att komma nånstans, eller kamera för att ta bilder, då skall inte hjälpmedlen stjäla ens uppmärksamhet.

Hämtade ut min rätt nya (och dittills mycket välfungerande) bil från service igår, och fick höra att man "uppdaterat navigationssystemet" gratis på köpet. Och, det visade sig att bilf-n glömt ALLT jag lagt in: adresser, radiostationer, funktionsinställningar, telefonparkoppling o s v. Inte ens tidszonen stämde. Klart exempel på stulen uppmärksamhet...

Just då längtade jag efter en gammal Amazon!
syntax 2021-09-29 14:48
Inte säker att prylen för den skull är huvudintresset. Det kan ligga rätt lika i paritet.
Det är nu en gång så att det verktyg som man älskar och som ligger perfekt i handen, just av den anledningen gör ett riktigt bra jobb. Ett bättre jobb än det jämförande verktyget som rent formellt har högre prestanda.
Det finns alltså all anledning att ge hjälpmedlen en adekvat uppmärksamhet, att låta dem ta plats. Det betalar av sig i det faktiska resultatet.
Svar från Benganbus 2021-09-29 14:54
Per, till enklare fotografering, då tar jag mobilen! ;) Fantastiska grejer de här mobiltelefonerna! Bilderna här i bloggen är tagna med en mobiltelefon! iPhone 5S! Den ställer in allt själv också! Man slipper fundera! ;)
Något svåra att reparera kanske, men då köper man bara en ny! :)
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg