Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5490 / Gatufoto i Sörmland! Vad du får och inte får fota! Om du inte redan visste det! :)

Så var'e med det!
Så håll till godo!

/Bengan

Ps. Tror faktiskt det här gäller över hela landet! :)

Inlagt 2021-09-13 18:56 | Läst 515 ggr. | Permalink
PS: Tror/er sikker på at det gælder i hele EU.
//Erik//
Frekeman 2021-09-13 20:27
Erik Madsen 2021-09-13 21:16
Hej Frederik. Den har du visat oss tidigare. Jag kan inte se när det är från (inte daterat). Sidan redigerades (vad?) senast för 2 månader sedan av "SpiderManB1A, som inte längre är aktiv där! Om du klickar på fotnot 43 under DK, hänvisas du till Den danska Datatilsynets gamla instruktioner från 2002 ! Vi har alla fått fotografera allt vi kunde se i det offentliga rummet, men det betydde inte att vi nödvändigtvis fick publicera det online (digitalt) På webben gjordes skillnad mellan människor i situationer och ensamstående (porträtt). för att publicera bilder på Internet ". Datatilsynet kom att ändra sin praxis under 2019 när det gäller publicering av bilder på Internet ".

https://www.datatilsynet.dk/presse-og-nyheder/nyhedsarkiv/2019/sep/aendret-praksis-i-forhold-til-billeder-paa-internettet

Den viktigaste förändringen (försökt översättas av mig): "Datatilsynet beslutade att ändra sin praxis. Det danska dataskyddsstyrelsen kommer inte längre att skilja på situation- och porträttbilder, och det kommer framöver att vara datatilsynets uppfattning att frågan om en bild kan publiceras på Internet - utan den berörda personens samtycke - beror på en samlad bedömning av bilden och syftet med publiceringen. Det är således den dataansvarlige (här fotografen) ansvar - liksom vid all behandling av personuppgifter - att bedöma på vilket behandlingsunderlag en bild av en identifierbar person kan publiceras".

Jag menar, men jag är inte säker (nästan) på att det också är så det tolkas i Sverige idag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
End of Story
Frekeman 2021-09-13 21:31
End of story? Nja, det vore väl synd? Uppgifterna på sidan jag länkade till kanske inte är 100% uppdaterade och det är nog så att du har färskare information om situationen i Danmark. Men, och det är det viktiga, det finns inga allomfattande regler inom EU vad gäller ämnet.
Fredrikpersson 2021-09-13 22:12
GDPR, som Erik kommenterar, är harmoniserad i EU och med bara små nationella variationer. Men GDPR berör främst digital hantering av bilder (personuppgifter) och inte alls var och när man får fotografera utan tillstånd. På det området finns det knappt någon harmonisering och skillnaden mellan olika länder är stor även inom EU. För Sveriges del tycker jag att tumregeln att man kan fotografera fritt på allmän plats stämmer bra.
Frekeman 2021-09-13 22:44
Precis, Fredrik. I Sverige är det definitivt så men det som Erik initialt skrev är som sagt inte korrekt. Vore synd om nån tog det för sanning och fick bekymmer med lagen i exempelvis Ungern.
Det är nog Fotolagen som gäller (uppbackad av Grundlagen), tills något annat kommer fram via prejudikat i högre rättsinstans.
Plåta på bara på allmän plats!(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg