Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5488 / Liten nostalgiblogg om Leica M6 :)

Fin optik va? :)

Min Leica M6 fyller dryga trettio år! Alltså, jag har haft den i dryga trettio år, det e så jag menar! :) Å hur har det fungerat då? Jag tycker det har fungerat bra, och fungerar bra! Nu e den ju analog, så det kan ta några dagar, eller längre, innan jag kan se bilderna! (Men andra analogfotografer kan nog framkalla och få en torr film på en timme) På så sätt e den omodern, det tar litet tid innan man kan se bilden! Eller rättare sagt, sättet att fota ligger inte riktigt i tiden! ;) De flesta nutida fotografer kan lägga upp sina bilder direkt på sociala medier! Å andra sidan, så tycker jag det fungerar bra att vänta litet på bilden!
Ok, nu håller jag på att komma litet på sidan om ämnet va! :)
För att återgå till Leica M6, så kan man väl fråga vad gäller hållbarheten på en kamera efter dryga trettio år? Kameran håller bra faktisk, trots att jag haft den med på cykelturer, fjällvandringar och fester! :) Det enda som hänt under de här åren är batteribyten i exponeringsmätaren! Vart tredje eller fjärde år c:a!
Nu har det såklart blivit annorlunda med att få tag med film! Flera filmtillverkande företag har gått i konkurs i samband med den digitala fotografin! Men film finns fortfarande att köpa! Men den har blivit dyrare! Min favorit, Tri-X kostar nu runt hundralappen, och den är inte lika bra som förr! Men det här märker inte så många nutida fotografer för dom va inte med förr!
Det här e nog ganska typiskt för de flesta saker vi köper och konsumerar, kvalitet och hållbarheten e inte lika bra längre! Men det märker man nog inte! För ofta så köper man en ny grej innan den man nyss köpt lagt av! :)

Och så har begagnatpriset på Leica M6 gått upp! Kollade på ebay nyss, priset ligger runt 25.000 kronor! De tycker jag e ganska mycket för en äldre begagnad kamera! Min misstanke är att fler ungdomar skall börja fotografera analogt, och efterfrågan ökar då priset! Och så har ungdomarna kanske även förstått att om man skall kunna ta riktigt bra bilder, då bör man ha en M Leica! ;) :)
Vad gäller mitt eget fotograferande med M Leica, så blir det som vanligt, mest familjebilder och om jag ser nå't vackert på semestern eller då jag är i sta'n och ser något konstigt! Inga nyheter e bra nyheter!

/Bengan

Ps. Vad gäller min filmframkallning, så blir det inte direkt, utan jag väntar ofta tills det har blivit några exponerade filmer i kylsåpet! :) Och som vanligt, så använder jag mest piratoptik på min M Leica! Men för ordningens skull, så har jag såklart även en originaloptik vid behov! :)

Inlagt 2021-09-12 07:47 | Läst 430 ggr. | Permalink
Gomorron. Leica i all ära. Men du har ju en Fuji x100 som kanske hänger med lika länge. Och den ligger i en helt annan prisklass. Hälsar NL
Svar från Benganbus 2021-09-12 17:53
Godkväll och ursäkta sent svar! Jo jag kan nog misstänka att min X100 kan hänga med ett antal år! Den e ju inne på 10:e år nu! :)
/B
Många gillar Tri-X och det stämmer nog att den har blivit sämre i kvalitet, eftersom man har nog mindre silver i den. Men när allting kommer omkring, så är det ju motivet som gäller. Din Leica är en härlig kamera, en ikon på den fronten! Har Du samlat många exponerade filmer in Ditt kylskåp?, eftersom Du visar ju mycket sällan nya analoga bilder, frågar Wolfgang
Svar från Benganbus 2021-09-12 18:01
Kodak tog bort en del silver i Tri-X för ett antal år sedan, det va i samband med att silverpriset skenade! Men det skulle inte märkas sa dom! Men jag märker skillnad på min äldre negativ och mina nyare, tyvärr!
Förra gången jag lagrade filmer i kylskåpet så kom Micke Borg från Stockholm, med två framkallningsdosor, och hjälpte mig att rensa i kylskåpet! Det va kul och trevligt! Vi framkallade, drack öl och åt korv! Sedan dess har jag lyckats hålla antalet ganska lågt! Men nu e det nog en fem, sex rullar som väntar! :)
/B(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg