Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5478 / Tillräcklig skärpa!

Och då skulle nog motsatsen kunna vara, för mycket skärpa! Men allt beror på vad man vill visa i sin bild! Om det är skärpan som är det viktiga! Skall inte utveckla det här så mycket mera just nu! Men såg i alla fall en artikel här på Fotosidan om Pictorialismen och om Julia Margaret Cameron, och det mycket kända porträttet av Julia Prinsep Jackson, och där kanske man kan säga, att det är tillräcklig skärpa, trots att bilden kanske uppfattas som litet oskarp! Har bloggat om Camerons bild tidigare! (Har även en kopia av bilden på väggen hemma)

Här är en länk till bloggen om Cameron!

/Bengan

Inlagt 2021-09-02 06:35 | Läst 1081 ggr. | Permalink
Men vilket fabrikat är det på koppen? Det går ju inte att läsa texten!

Med för mycket skärpa hade frågan inte ställts. Nu får den får sväva i luften medan man tittar på annat i bilden, t ex modellen. Och tar in helheten.

Bra blogg om Cameron. För mig har Kurt Bergengrens essä "Den själfulla våtplåten" i hans "Fotografera är nödvändigt" bitit sig fast. Camerons något oskarpa porträtt av Jackson och ännu luddigare av Thomas Carlyle visar faktiskt själen.
Svar från Benganbus 2021-09-02 13:50
När jag blir litet vilsen i dagens fotografi så brukar jag ta fram en bok av Kurt Bergengren!
Då inser jag att även under den numera annorlunda och förändrade ytan i vår fotografi,
så bör vissa fundament ändå finnas!
Fundament e viktiga! :)
/B
En litet " drömsk " bild på antagningsvis frun i unga dagar och lagom skärpa för situationen. Förmodligen knäppt på Terassen Stockholms Central 60-tal.Ref. härmed till en föregående redovisad bild i bloggen/ NE
Svar från Benganbus 2021-09-02 13:52
Du e nog ganska nära i ditt antagande Nils-Erik! :) Men platsen tror jag är en annan...
Tror alltså! :)
/B
Skärpa (eller dess motsats) är ju en av många sätt att uttrycka sig; den som kan uttrycka sig och har något att säga använder det som ett hjälpmedel bland många. Mrs. Cameron kunde, och skapade konst med hjälp av bl a oskärpa. Men där finns mer.

Irving Penn kunde också, och använde skärpa på sitt sätt:
( https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/58cfe9e91b10e37dbd7bc584/1490988572970-2BNC9XAZ89K1FOUOJBN5/truman_capote_1979_1_of_3_new_york_1979.jpg?format=2500w )
eller
( https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/58cfe9e91b10e37dbd7bc584/1490988450415-IFR3GXPJ406YAFJ74533/king_gustaf_vi_adolf_of_sweden.jpg?format=2500w ). Men där finns mer.

Och Bengan kan också, med vad han kallar "tillräcklig skärpa". Men där finns också mer: komposition, ögonkontakt och god kännedom om modellen... Och då blir det BRA!

Sen finns det miljoner sk-tbilder med vaselinstrukna filter, strumpor, DUTO-skivor o s v. Där finns det inte mer... Och då blir det sk-t.
Finfin bild som har den, i mitt tycke rätta blandningen av kontrastkurva, lagom korn och kort skärpedjup. Plus en massa annat bildberättande också. (En sak jag särskilt minns från Stefan Ohlsons föreläsningar var det där, om man arbetar digitalt, att våga dra in både svartpunkt och vitpunkt så att det sotar lite, lite i det svartaste svarta och överexponerar lite, lite i det vita. Det receptet funkar fint även vid digitalisering av filmnegativ.
/Gunnar S



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg