Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5471 / Att fota med en gammal Zeissoptik! :)

Jag tycker det e synd att Ludwig Bertele inte fick uppleva att hans Sonnarkoncept fortfarande lever och även används i nytillverkad optik till digitalkameror ! Men så är det, om framtiden vet man inget, det e bara om dåtiden man vet någorlunda!

Här på bilden ovan sitter en tidig Sonnar 1,5/5 cm på en digitalkamera! Sannolikt en ganska perfekt porträttoptik då brännvidden som är 5 cm blir 7,5 cm på Fuji X-E1! Och då man "skär bort" en del av kanterna genom den litet mindre Fuji-sensorn, så tar man även bort litet oskärpa i hörnen som kan bli på Sonnaroptiken på full öppning! Det blir utsnittet även som om optiken satt på en Leica M8!

Och varför använda en så'n här gammal optik då? Därför att det går, och är kul och att det blir tillräckligt bra bilder, med ett litet äldre utseende! Tycker i alla fall jag! Och flera optiktillverkare nytillverkar äldre konstruktioner i dag! Bildnostalgin lever! Även Leica nytillverkar, fast några av de här nytillverkade Leicaobjektiven, har även ändrats optiskt, så det e bara utvändigt som objektiven verkar äldre! Konstigt tycker jag, då märks det ju inget på bilderna! Men det "gamla utseendet" på en bild kan man nog lägga till via datorn!

Nu kör jag med en original gammal optik, från 1930-talet, och det blir ofta bättre än jag förväntar mig! (Jag blir litet misstänksam att digitalkameran förbättrar bilden en aning genom programvaran i kameran? Eller e det så att de här äldre objektiven inte e så himla dåliga som många tror)

.

Och för er nördiga, så kom den här Sonnaroptiken från fabriken i Jena 1933, i en serie om 200 objektiv för Contax! Den här optiken är inte antireflexbehandlad! Optiken kallas även för Nickel-Sonnar! Samlaroptik! :) Och med en modern Amedeo-adapter så kan optiken användas på en digitalkamera och även på M Leica! :) Och då går hjulet nästan varvet runt! För den här optiken ville besuttna Leicaägare ha på sin Leica på 1930-talet! :)

Och de här äldre objektiven har ofta några pyttesmå bubblor i det optiska glaset! Förr ansågs det vara tecken på kvalitet! Man höll upp optiken mot ljuset, och sa: "Det här ser äkta och bra ut!" Mer läsning om bubblor i optiskt glas!

Nu har det slutat regna, så nu tar jag en promenad! :)
Ha det!
/Bengan

Ps. Länk till en intressant bok om Ludwig Bertele!

Inlagt 2021-08-27 10:41 | Läst 1912 ggr. | Permalink
De är kul att använda gamla gluggar. Jag har ingen så gammal att den saknar antireflexbehandling, men även dessa halvgamla ska helst ha motljusskydd.

Minns min pappas fällbara Zeiss Ikon Ikonta för 4,5 x 6 cm filmformat. Det var en liten bubbla inne i glaset på Tessar-objektivet. Pappa sa att den bubblan på sätt och vis var att kvalitetsbevis, glassorten var nästan omöjlig att få bubbelfri. Bildkvaliten skulle inte påverkas nämnvärt. Finns bubblor i ditt objektiv?
Svar från Benganbus 2021-08-27 12:06
Allt väl med min Sonnar! Kvalitetsbubblor finnes! :)
/B

Ps. Kollade på några andra Zeissobjektiv, alla har små kvalitetsbubblor! :) Här finns mer läsning.
https://www.schott.com/d/advanced_optics/b3a93a04-7ffc-451c-9795-7d58e122b985/1.2/schott_tie_28_bubbles_and_inclusions_in_optical_glass_eng.pdf
Nu är jag ingen lycklig ägare av optik från 30-talet, men har dock ägt en Carl Zeiss Biotar 55 mm 2,0 från 50-talet som hade en 1 mm blåsa i glaset. Jag hade inget problem med den. Numera är det modern Fujioptik som gäller.
Svar från Benganbus 2021-08-27 14:33
Scott kvalitetsglas vad gäller Zeissoptiken där också! :)
/B
Rent strikt är det tillverkningsmässigt fabriksnya produkter jag skaffat, men i praktiken är det ju en hel del av charmen som bevarats med min digitala Leica M och en nytillverkad, men klassisk optik, C Sonnar 1.5/50 (dock med modern antireflexbehandling, som jag uppskattar).

Håller fortfarande på att lära känna objektivet då typen är helt ny för mig och inte hunnit att fota så mycket med det, men har så smått redan börjat att gilla dess lite unika karaktär.

https://www.zeiss.com/consumer-products/int/photography/zm/c-sonnar-1550-zm.html



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg