Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5464 / Porträtt, mycket intressant men svårt!

Caisa von Zeipel, konstnär

Jag har bloggat om det här tidigare, och hur svårt det kan vara att ta bilder på människor! Det svåraste, tycker i alla fall jag, det är komma ifrån det artiga och trevliga samtalsleendet! Men visst kan det bli fina bilder av leende människor också, inte tu tal om annat!
Men det går att komma längre om man vill!

Och det som kan hända efter ett tag, när jag tagit flera bilder, eller är inne på andra dagen i fotandet, och då vi även pratat en del, och motivet börjar bli bekväm med mitt  fotande, då kan det där lilla ögonblicket uppstå i någon bild, med en blick som, "här är nu jag och vem är då du?"

/Bengan

Ps.  Sättet att fotografera kom fram efter ett samtal med Knut Koivisto för några år sedan! Knut är duktig på porträtt!

Inlagt 2021-08-22 10:59 | Läst 1122 ggr. | Permalink
Hej,
Hade under ett antal år en ateljé. Att ta porträtt där var ibland jättelätt och ibland skitsvårt. Ja inte att få till det tekniska och komposition. Utan den där sköna känslan, kommunikationen i bilden.
Tror det betyder mycket hur man som fotograf agerar, samt givetvis på "dagsformen" hos både modell och fotograf.
Idag när jag bara tar bilder för mitt eget höga nöjes skull OCH oftast plåtar med den lilla X100:an, då känns allt lättare. Ingen känner sej "inträngd", utan kameran är med i sammanhanget hela tiden. Den blir inget filter emellan, inget som skräms.
Så uppleve åtminstone jag det.
// Conny
Utmärkt porträtt.
Visst är det svårfångat, det där när porträttmagin slår till. Ibland blir man helt utpumpad när det händer.

Jag tänker på två författarporträtt jag gjort. Det första uppdraget fick jag med kort varsel, hann knappt sätta mig in i vem han var. Det blev skitbra. Verkligen innerliga bilder. Nästa gång hade jag någon månads varsel, läste tre av hans böcker, planerade mycket. Då tände det aldrig riktigt till. Personlighet spelar roll såklart, men kanske också nyfikenheten, när man verkligen möter någon för första gången.

Intressant iallafall!
Kul. Den blicken kan man tolka på många sätt, och då är det genast mera intressant.
- hawk
Intressant blick som sagts............ om du trycker av kommer jag och tar dig ;)

/Stephan
Det här är en intressant iakttagelse tycker jag. Inte ny men värd att upprepas. Detta att det finns något i fotografi och fotografering som inte låter sig mätas. Ett uttryck som delas mellan den porträtterade, fotografen och betraktaren.
/Gunnar S



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg