Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5460 / Kan för mycket skärpa i bilden distrahera?

Jag menar så här, jag ser en bild på håll, bilden verkar intressant, och vid närmare betraktande av bilden så upptäcker jag att den e skarp, mycket skarp! Man ser rynkor, födelsemärken, och mycket annat, om det är ett porträtt! Nu finns de här sakerna i verkligheten också, rynkor alltså, men det verkar som om fotografen förstärkt det hela! Och så kan det vara ett porträtt på en äldre och mycket rynkig människa, där allt då e knivskarpt!
Å jag vet inte riktigt vad man vill säga med det här, eller vill visa? För mig blir det ofta en distraktion, jag tittar bara på skärpan och undrar varför?


Nåja, nu e det här som med allt annat, man gör det, för att det går att göra! Och det här är bildmakaren ensak, konstnärens ensak i stort! Och alla blir saliga på sin fason såklart! :)  (Jag kommer inte ihåg vem som sa det här först med salig, men nå'n va det)

.

Vad gäller annan skärpa, bilderna här i bloggen e tagna med Fuji X100, originalet! Bara 12 mp! Det syns nog! (Och man kan inte förstora bilden hur mycket som helst) Och det man inte ser så tydligt, där får fantasin ta över! Hoppas jag! Och den första modellen av X100, e såklart inte lika lättjobbad som den andra, X100S, men det finns andra saker i fotografi än skärpa och vara lättjobbat! Tycker i alla fall jag! :)

Ha nu en bra dag! Å några av oss fotofikar i dag på Tratten i Sötälje från 14.00! :)
/Bengan

Inlagt 2021-08-18 08:16 | Läst 918 ggr. | Permalink
Oskärpa kan distrahera - man blir irriterad om motivet inte syns som det BORDE. Men lite lagom kanske lugnar ner?

Skärpa: Minns då en DN-fotograf fotade Jane Fonda med maximal skärpa och ganska ondsint bildbehandling, fräscha Jane 29+ såg ut som utsliten 85+.

Trosa har gentrifierats på ett i mitt tycke rätt så jobbigt sätt.
Skarpt eller oskarpt eller så där svenskt, lagom !
Det får fotografen bestämma själv, vid varje tillfälle - tycker jag.
Men har man en bra optik med fin skärpa, så kan man ju faktiskt välja. Både vid tagningen och vid efterbehandlingen.
Den konstnärliga friheten är för mej, det som slutligen bestämmer.
Kameran är ju trots allt BARA ett verktyg!
// Conny



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg