Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5459 / Hur mycket kamera behöver en amatörfotograf? ;)

Early morning in the universe!

Hur mycket kamera behövs alltså? En ganska omöjlig fråga att svara på, alla har ju sina behov och önskemål! Jag har fotat med Fuji X100 några dagar och det fungerar bra! Vissa bilder blir mycket filmlika! Kan kanske till viss del bero på att det inte är så många pixlar i den här tidiga sensorn på X100!

.

Har nyss läst en av de första testerna av X100, c:a tio år gammal test! Och vilken fantastisk kamera det är skriver dom! Se'n kom den andra modellen, X100S, där man hade tagit till sig de önskemål till förändringar som fotograferna önskat på X100!  Den modellen gillar jag! De modeller som kom senare, har såklart ännu fler "finesser" och fler pixlar och en del annat!

.

.

Här är den över tio år gamla kameran! Hur som helst, så tycker jag bilderna tagna med den här första modellen av X100 ofta blir mer filmlika! Om man nu är ute efter filmlika bilder när man fotar digitalt! Det kan nog tyckas litet konstigt! :)

/Bengan

Ps. Jag har lagt in en egen Tri-X simulering i kameran!

Inlagt 2021-08-17 11:06 | Läst 1237 ggr. | Permalink
Gillar särskilt förstabilden, lagom fägring utan krus bjudes uti detta hus för att travestera en gammal bonadstext.

Jag nöjer mig ibland med mobilen (fast tar bilderna i RAW så att de går att rädda om apparatens närmast magiska algoritmer skulle missa). Ibland är ändå stora småbildskameran (Pentax K-1) bäst. Det går att lirka fram bilder där jag som kamerahållare misslyckats å det grövsta.

Early Afternoon här, hälsningar, Måns
Moderna kamerors förmåga till knasterskärpa och omfattande dynamiskt omfång är inte riktigt i linje med all analog fotograferings inbyggda felkällor och överraskande aha-upplevelser. Den är nog så att den digitala tekniken passerad en gräns för tio femton år sedan. Jättestora sensorer lirar inte helt med tanken om att kameran är ett ritverktyg om man uttrycker det så.
Bortsett från de ekonomiska konsekvenserna av en missad plåtning, så är det väl ingen skillnad mellan ett proffs och en engagerad amatör. Men det är stor skillnad mellan olika intresseområden och bildstilar!

Just Micke B har ju gått från Leica över Ricoh GR till mobiltelefon för sitt plåtande. Det passar hans livs- och fotostil utmärkt. Men en sport- eller fågelfotograf som kom med mobilen som enda vapen....

Förmätet kanske att nämna sig själv här, men jag själv är ju nån jag känner hyfsat efter 79 års bekantskap... Jag har valt min kamera, inte för att den är optiskt och tekniskt bra (det är den), utan för att den är naturlig och självklar för vad just jag försöker göra. Dumma gliringar om "statussymbol", "blingbling" osv får man ta; de säger mer om glirarna än om mig. Så, i den meningen "behöver" jag så mycket kamera; alla "billigare" grejor är översållade med onödiga knappar och funktioner som stjäl uppmärksamhet från det som är viktigt.

Däremot inbillar jag mig inte ett ögonblick att kameran gör mina bilder bättre eller mer meningsfulla på något annat sätt än att göra vad jag begär och annars hålla sig ur vägen. Men det räcker för mig. Då är alla brister i bilderna brister i min egen förmåga.
Det där med vilken kamera man "behöver" beror ju på en hel del olika saker och är därför helt individuellt.
Sedan är ju ordet "behöver" subjektivt i sig själv, behöver för sin överlevnad? Eller vilket jag förstår att du menar: Behöver för att ta de bilder man vill ta till den kvalitet man vill ha dem.

För att gå till mig själv och Fujis X100 serie, eftersom det endast är jag som kan avgöra vad jag "behöver". Så hoppade jag över de första modellerna, testade en X100 och den föll på att autofokusen var (för mig) alldeles för osäker. Ofta hamnade fokus någon annan stans än där den indikerades i den optiska sökaren. Och den optiska sökaren var för mig enda anledningen till att jag blev intresserad av just denna kamera.

Min första X100 var en X100T men jag hade förmodligen varit lika nöjd med en X100S, det var bara det att X100T hade kommit när det blev aktuellt. Men det fanns 2 anledningar till att jag inte skaffade någon X100 utan väntade in uppföljare. Den första som sagt autofokusen och den andra berodde på att dynamiken i den då "nya" 16 MP sensorn var lite bättre vilket för mig var viktigt då jag ofta plåtar när det är mörkt och på förhållandevis höga iso. En missuppfattning (tycker jag) är att många bara stirrar sig blinda på brus på höga iso. Det stora problemet anser jag är att dynamiken blir lidande så att skuggpartier sotar igen och ljusa partier fräter ut.

Hur som helst, för att kameran skulle vara användbar för mig krävdes en bra autofokus som dessutom måste hänga med hyfsat när ljuset tryter.

Jag uppgraderade senare även till en X100F och det av samma anledningar, även om X100T hade funkat att köra vidare med. X100F gav ytterligare bättre dynamik på höga iso och hade ytterligare lite bättre och rappare autofokus.

Nu plåtar jag sällan eller aldrig med X100F sedan jag skaffade en X-T4 anledningen till det bytet var främst att den har en suverän bildstabilisering i huset och att jag kan köra med olika objektiv, dessutom är den väderskyddad vilket är praktiskt när man är ute i regn och rusk. Tanken med den kameran var att den skulle ersätta min Nikon D750 som är en ganska tung klump när man sätter på ljusstark optik, och det gjorde den men då den är så smidig så ersatte den även min X100F, som också får stanna kvar hemma nu för tiden.

Men för att komma tillbaks till huvudfrågan: "Hur mycket kamera behöver en amatörfotograf?"
Så är det omöjligt att svara på eftersom det inte finns något så enkelt som en grupp amatörfotografer som alla vill ta likadana bilder under samma ljusförhållanden och alla har samma krav på bildkvalitet osv.

För egen del som exempel kan inte mina nattbilder i storformat ersättas med bilder tagna med min iPhone även om det givetvis rent praktiskt går att ta bilder med samma utsnitt. Det är helt enkelt två olika saker.

Så slutligen, vilka prylar man "behöver" är helt subjektivt och även när det gäller bilder som skulle gå att ta med vilken kamera som helst kan det rent subjektivt krävas en riktigt bra kamera för den ene där det räcker med en mobiltelefon för den andra.
Utrustning är helt subjektivt. Min gamla Nikon F är fortfarande den bästa kamera jag ägt men nu lever jag i den digitala bildåldern och då blev det Fuji. X100-serien, och jag har haft flera stycken, blev bättre och bättre men naturligtvis funkar den första modellen om man vet vad den gör och vad den brister i. Och begränsningar kan vara nog så lärorika även om man naturligtvis snabbt lär sig att t ex autofokusen i den första modellen lämnar en del övrigt att önska. X100V, den sista i serien är avsevärt bättre i alla tekniska avseenden och inte minst optiskt. Och den tål regn, nog så viktigt för mig. Sen undrar jag vad det är för vits att göra ”filmliknande” förinställningar i kameran. Som jag ser det är det alltid en fördel att plåta i Raw och göra ”filmliknande bilder” i datorn via lightroom, photoshop och Silver efx. Men smaken är naturligtvis som baken och var och en blir salig på sin metod. Den stora tekniska utvecklingen sker, som det verkar, dessutom inte längre på kameraområdet. Det sker i mobiltelefonerna. T ex i iFåån där kameran är snubblande nära det som åstadkoms i ”vanliga” kameror. T ex att man kan plåta Raw. Och att de klarar lågdagrar på ett sätt som inte var möjligt för bara några år sedan. I valet av en ny ”alltid ha med sig”-kamera skulle i alla fall jag starkt överväga en modern mobil istället för t ex en Ricoh etc. Att företag som Profoto utvecklat professionella prylar och appar för mobiler talar sitt tydliga språk. Mobilen är mycket mer än en liten selfie-kamera numera.
Hej. Snygga bilder särskilt ettan. För mig är X100V en bra minimal utrustning. Men har inte fått till en bra svartvit hantering än. Det kommer väl. Hälsar NL
Hej Bengt.
...apropå rubriken...
Så mycket den orkar bära...
Hej då :)
Jerry
Tack för synpunkter och funderingar!
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg