Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5657 / Fuji X100 vs M Leica! ;)

Anni Viante, boxare    Kamera, Fuji X100, originalet, första versionen! ;)

Jag tycker att Fuji X100 va ett smart drag av Fuji! Kameran såldes bra och säljs nog fortfarande bra! Det va mycket M Leica i kameran, och det gillade jag som M Leicafotograf,  som även gjorde att många icke leicaägare prövade på kameran ett tag! Som jag sagt tidigare, den här kameran borde Leica gjort som en instegskamera i Leicasystemet! De kompaktkameror Leica gjorde för ett antal år sedan, dom kändes fjärran från något Leicatänk! Fotade i går igen med Fuji X100, första modellen alltså, och tycker den optiska sökaren mycket väl mäter sig med M Leicasökaren! Och bildkvalitéen då? Har man fotat med film tidigare, så blir det en mycket stor skillnad både vad gäller skärpa och känslighet! Men man kan ju lägga på korn efteråt om man så vill! ;)

Så som en liten lätt, och som begagnad billig, gatufotokamera, men även som reportagekamera, så kan man nog kalla Fuji X100! I alla fall för de som gillar M Leicastuket på en liten kompakt digitalkamera!

Nog för nu! :)

/Bengan

Ps. Jag har såklart känt på senare modeller av Fuji X100, men tycker att första modellen ligger närmare den analoga M Leican! Den e litet mer normal vad gäller megapixel, bara 12! Det blir litet mer filmlika bilder av det då också!  :)

Inlagt 2021-08-15 08:55 | Läst 1066 ggr. | Permalink
Jag har haft Leica M2 och M6 och även Fujifilm X100F, men tyckte att X100F hade ingen Leicakänsla alls på grund av den långsamma autofokus och viss fördröjning mellan avtryck och exponering. Leica M hade ju ingen autofokus, men kändes snabbare ändå och hade en bättre känsla i hanteringen. Mvh Wolfgang
Erik Madsen 2021-08-16 13:53
Jag känner inte alls igen bilden du ritar här av X100F. Jag kan inte kommentera Leica -känslan, som förmodligen är på topp. Jag slog bara på alla ljud för att kunna höra hur snabbt det var fokus och hur snabbt det var exponering - blixtsnabbt :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag skulle nog hellre skriva ett blogginlägg om det någon gång :-)
Håller med Wolfgang. På en M-Leica hänger ju alltid fokusrutan med objektivets inställning, så man ser precis var man lägger fokus, men på Fuji (i optiskt läge) har jag upplevt att rutan ligger kvar i oändlighetsläge tills man faktiskt låter AF fokusera, och då hoppar den plötsligt iväg en bit (och dessutom tar det lite extra tid, som W skriver). Man kanske vänjer sig, men när jag känt på en så verkar det väldigt svårt att snabbt fokusera på rätt ställe, även med AF. Sen blir det ju sämre kontrast i sökaren eftersom skivan med flytande kristaller ligger där hela tiden (det är ju den som skapar sökarramar och fokusmarkering osv).

Alldeles uppenbart är Fuji bra kameror, det är ju många här som visar fantastiska bilder och som använder dem. Men de känns lite för "aviga" för den som vant sig vid Leica sen urminnes tider.... Tror Leica gör rätt i att inte hoppa på det spåret; deras kundbas är nog vi gamlingar, och vi är nöjda med mätsökarna som de är...
Svar från Benganbus 2021-08-15 12:10
Per, å när gamlingarna tar slut, va skall Leica göra då? ;)
B)
Wolfgang 2021-08-15 13:05
Då har vi en annan tid och nya kameror, men det finns ju hopp att ungdomen hittar de gamla Leicor, kanske sjunker priserna på dem! En sak till med X100, nämligen att man inte kan byta objektiv utan hänvisas till en stor lins att skruva på den befintliga. Jag tröttnade på min X100F redan efter 3 månader. Mvh Wolfgang
elgenper 2021-08-15 14:10
Bengan, vi är väl outslitliga?

Skämt åsido, det där är nog ett av Leicas akuta problem. Därav ett flertal modeller med elektronisk sökare, som SL2, Q2, CL o s v. Lyckas man? Får väl se. Men lösningen är nog varken att sätta röda prickar och större prislappar på Panasonicmodeller eller att sätta hybridsökare i M-kameror (om de inte blir rejält mycket bättre).

Den dag jag inte klarar att fokusera med mätsökare går jag nog snarare och tittar på en CL än en Fuji. Om jag då klarar nåt alls....
Svar från Benganbus 2021-08-15 18:42
Wolfgang! En del ungdomar håller på att hitta det analoga! :) Och vad som kanske e Pg är en "billigare" analog M Leica! (Enligt LeicaRumors)
En av mina stora synpunkter på den digitala M Leican e ju priset! Om det skulle hända något med kameran! Att gå och dingla med en 70.000-kronors kamera på sta'n! Då känner jag mig mycket mer avslappnad och trygg med en X100! Om det skulle hända något, de va ju otur, men ingen katastof!
/B_
Wolfgang 2021-08-15 23:46
Bengt, jag förstår att man vandrar med "ädelsten" i staden, när det gäller en Leica. Kanske har en X100V blivit mycket bättre än tidigare exemplar. Men den är ändå begränsad, dock finns även andra Fujikameror som ger möjlighet att byta objektiv till Fujis utmärkta gluggor och till och med gamla Leicaobjektiv.
martinot 2021-09-06 19:27
Behöver inte alltid vara 70 papp. Köpte en ny M-E (240) för strax över 40 papp. Vilket är vad många andra nya kameror från Sony, Canon, Nikon och Panasonic ligger på i pris.

Sedan finns även beg.marknaden om man man inte absolut måste ha splitter fabriksnya kameror. Finns vettiga M (240), i väldigt fina skick, för ca. 25 papp.

Det sagt så gör Fuji många fantastiskt fina produkter, mycket kamera och känsla, för väldigt lite pengar. För att inte tala om deras optik som är extremt prisvärd för vad den presterar.
Hej. Sedan ett år tillbaka går jag runt på stan med nyaste Fuji med v på. Bättre kamera kan man inte ha. Hälsar NL
Erik Madsen 2021-08-16 13:48
Helt enig Nils-Erik.
Mvh. Erik.
Jag tror i alla fall ;) att om Leica och Fuji ingick ett samarbete med en X100-liknande kamera, så skulle det sälja bra! En X100 med en röd prick på och så på optiken skulle det stå, Summicron 2/35 mm!
Se'n vad vi gamla Leicanördar skulle tycka om det, det är en helt annan sak!
/B
Ps. Jag vet att Leica har en digital CL, men den kameran har inget Leicautseende! :)
Hej Bengt.
Som du säkert vet har jag F -modellen med Acros -simuleringen. Fuji framhäver det till och med som det bästa tiltag i den kameran. När det gäller korn då tillsättes der korn automatiskt och de blir tydligare i takt med ökade ISO - tal. Jag lägger inte till korn efteråt, men jag är inte heller så mycket för efterbehandling (jpg) :-)
Med många vänliga fotohälsningar från Erik.
Jag köpte en X100 direkt när den kom, och tyckte det var en mycket bra kamera (som sedan blivit bättre med uppdateringar). Däremot tycker jag att den senaste versionen är otroligt mycket bättre på alla sätt, och om den skulle ha "för många pixlar" är ju det inte svårt att justera i efterbehandlingen.

Min drömkamera just nu i den klassen är dock en Leica Q2 - dyr som fan, men med en upplösning som gör att den lätt kan användas som en 28-135 :)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg