Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5456 / Några tillkortakommanden i mätsökarleicor! Gäller både gängleica och M Leica!

Och för att förenkla läsandet i bloggen, är du trygg i dig själv och med din Leica, så behöver ni inte läsa vidare utan kan gå till intressantare läsning på nätet! Klart slut varulvstjut! ;) :)

.

Ok då, nu har vi kanske några få läsare kvar, som kanske undrar vad är det e för problemen med en mätsökarleica? Typ Leica M6! :)

Alltså, Leica är en gammal konstruktion från 1920-talet! Då fanns inga spegelreflexkameror! Nu anar ni en del av det hela va? :) Det handlar om sökaren! Sökaren satt ovanpå kameran och det betyder att sökaren får flera parallaxproblem! En inre och en yttre parallax! Ett av problemen löste man med M Leica, men det andra parallaxproblemet kvarstår, det inre! Och ett annat litet problem e ju att bildvinklarna ändras med olika avståndsinställningar och det kan ljusramen på nuvarande M Leican inte kompensera för! Se'n kan man såklart även ha synpunkter på den mekaniska koppling mellan kamera och optik! Länkar blir glappa och kammen på optiken kan få skador eller bli smutsig! Och så kan det förekomma fokusshift på en del ljusstark optik, och det kan den mekaniska avståndsinställningen inte kompensera för! Och en horisontellt gående gummiduksridåslutare, de e kanske inte den bästa lösningen heller!
Vad gör man åt det här då?

Den osäkre och tveksamme köper en SLR-kamera! ;)
Den "riktige" Leicafotografen ;) eller Leicanörden, bryr sig inte, utan fotar vidare som om inget hänt! Och tänker, (om det behövs att tänka) att kunde HCB, DDD ta bra bilder med sina Leicor så kan jag det såklart också! :)

Ha nu en fin lördag!
/Bengan

Ps. Jag vet att det finns en digital M Leica med Live View, som löser en del av de här sk, problemen! Men jag tror inte att man kan se Live Viw direkt genom sökaren på tex M10? Vet någon om det funkar? Det vore en intressant lösning annars, då e det inga problem längre! Om det här nu e några problem! :)

Inlagt 2021-08-14 15:13 | Läst 889 ggr. | Permalink
Hej,
Så är det!
Ha en fin weekend
Bob
Enkel grundregel: Inga digitala M-Leicor med CCD-sensor har Live View. Alla digitala M-Leicor med CMOS-sensor har Live View. (Eftersom det är Leica, finns förstås ett undantag: M262 utan bildskärm, men låt oss inte krångla till det...).

Ingen mätsökare på någon M-Leica tillåter att man ser ev Live View i SAMMA fönster som mätsökaren, utan för Live View (om den finns) måste man använda skärmen eller en lös elektronisk sökare. Leica lär ha experimenterat mycket med någon lösning i stil med Fujis (på X100- och XPro-serierna), men gett upp för att det inte blev bra nog. Tittar man i en Fujisökare och därefter i en M-sökare så ser man varför...;-).
Frekeman 2021-08-14 21:02
Vanliga Typ 262 (med bildskärm) saknar också Live View.
Mvh
Fredrik
Jag gillade mina Leicakameror, men gillade inte ramarna och den lilla ramen för 90 mm.
Jag köpte en Nikon F3 HP istället som hade en underbar sökare för mig som har glasögon. Och så öppnade sig möjligheterna för många olika objektiv.
Och nu köpte jag en begagnad manuell Nikon FM2N från 1988 till ett rimligt pris som är ett finmekaniskt mästarverk med en stor och ljus sökare som har snittbild!
Mvh Wolfgang
Normalt är det inget stort problem med den optiska sökaren på en M-kamera (är ju den stora charmen att fota med en mätsökarkamera), men för de få tillfällen som det är ett problem så har jag deras EVF (litet och lätt tillbehör som inte tar någon plats) att sätta på kameran.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg