Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5439 / Corona, Gnesta-Planket, elbilstvålkoppar och fokusshift eller va det nu är!

Vi lever fortfarande i Corona, och bör då fortsätta hålla avstånd även när vi går på en fotoutställning! Även om utställningen är utomhus! Fick för några dagar sedan en bunt nyprintade, "hållavstånd" affischer av gode vännen Peter Gunnars att använda till Gnesta-Planket! Stort tack för det Peter! Peter är för övrigt fotograf med specialitet bilar! Kolla här!

Kom även att tänka på alla tvålkoppslikande elbilar! ;) De e som när digitalkameran kom, nästan alla gjorde futuristiska kameror, typ som tvålkoppar! ;) Men det kanske e det som säljer bäst i början, att man ser tydligt utvändigt att det är nå't nytt, Calamite Lotion typ! Sedan efter ett tag så kör man det andra försäljningvarvet, med den klassiska formen, Nostalgia, på både kameror och bilar! Så det gäller att försöka vänta litet, och under tiden jobba för miljön på annat sätt, typ konsumera mindre!! ;)

Och så fokushift på optik! (För er som inte har nå't annat för er alltså) Å det här gäller bara för dom som envisas med att använda ljusstark äldre optik på en kamera där avståndsmätningen sker mekaniskt! Typ äldre Leica och liknande! Och man kan göra det extra svårt genom att använda en optik som inte riktigt har samma anslagsmått som originaloptiken på Leica, typ Nikon mätsökaroptik, som gör att man får använda en adapter! Och fokusshiftet uppstår på olika inställningsavstånd samt vid olika bländare! (Men det kan även vara adaptern som e felmärkt) Eller att någon tagit bort ett shims i optiken! För att ta det hela litet kortfattat! Undersökningar och tester pågår! :)

Annars rätt lugnt i Gnesta!

/Bengan

Ps. Gnesta-Planket e nu på lördag, 31 juli, mellan 11 och 15! Och det finns även en kameraloppis!

Inlagt 2021-07-29 08:07 | Läst 1829 ggr. | Permalink
Tvålkoppar? Minns på 50- o 60-talet när Morris Minor allmänt kallades "tvålkopp" (samtidigt som Ford Anglia blev "fyra ståplatser"...).

Men det där med fokusskift... Det är ju helt enkelt när bildläget ändras när man bländar ner, och med sådana objektiv anfäktar det alla kameror där man fokuserar på full öppning, *plus* mätsökarkameror där kammen är kalibrerad för en viss bländare. Kan ju trimmas för på diverse sätt, inklusive shims eller adaptermått. Tror exvis Peter H skulle kunna ge en betydligt bättre beskrivning än jag...

Ses på lördag!
Varför man har en strömlinjeformad design på elbilar är för att minska på luftmotståndet, och luftmotståndet är det som tar överlägset mest energi för en bil att övervinna (mycket större än friktionsförlusterna tex.).



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg