Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5429 / Om Sune Jonsson, om Contax G2, om Hadza och om värme!

Plötsligt så gick det att sitta ute i skuggan och läsa igen! Och vi tog en långpromenad i morse! För nu va det svalare! Friskvård typ Hadza! ;) Det har ni säkert redan koll på! Hadzafolket alltså! F&F hade ett reportage för ett halvår sedan och DN skrev om Hadza för några dagar sedan, så det behöver jag inte upprepa! Men ifall ni missat Hadza, så finns info här: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hemligheten-bakom-hadzafolkets-goda-halsa

Har även, som det knappt syns, en kamera på bordet! Contax G2! (Den e tung och speciellt bra för att hålla servetter på plats så dom inte far iväg om det blåser) Å den kameran e gammal! Minst tjugo år! Och funkar! Och va ganska dyr då! Och e kul! Hittade en annons på Contax G2 i den här Sune Jonsson-tidningen, priset på G2 va 19.500:-  De va då de! Nu e kameran mycket billigare, men lika bra!


Ok, åter till ämnet! Sune Jonsson! Ursäkta! Och om Sunes texter! För idag läste jag om Sune Jonsson igen! Sune e en mycket intressant fotograf! Alltså, vad gäller Sune och hans texter till bilder! Kontrapunkt liksom!
"Texterna fabulerade varsamt och lyhört kring byns människoöden. Det fanns hela tiden en kärna av fakta bakom de skrivna orden, men kring denna kärna spann författaren fritt och subjektivt. Bilderna förankrade fiktionen i en alldeles påtaglig verklighet. Tillsammans gav bild och text en aldrig tidigare sedd kombination av dokumentärt och subjektivt, av dikt och verklig­het"
(Per Ritsel skriver om Sune Jonsson)

.

Å vad gäller värmen, så va det så här varmt i går, nu ligger temperaturen runt tio grader lägre! Nästan i alla fall!

Så håll ut, för snart e det vinter! :)

/Bengan

Ps. Bonusbild på den gamla kameran!
.

Inlagt 2021-07-16 17:36 | Läst 964 ggr. | Permalink
Kan bara instämma i att det var skönt att kunna sitta ute utan att pusta. Jag hade tom energi för att klippa gräset! Sune Jonssons bilder har jag alltid tyckt mkt om men har inte läst ngn av hans böcker. Och jodå, ibland blir det kontrapunktiskt, ibland när fantasin el lusten tryter blir det samma av samma fast olika. Kanske borde jag avstå blog dom gångerna? Hälsningar/ Björn
Ännu mer intressant info om Sune J (ditt förra inlägg fick mig att beställa ett par av Sällskapets medlemsblad), speciellt att det var de Caravas bok som var hans förlaga. Jag är lycklig nog att ha den i originalupplagan (min dyraste fotobok, tryckt på tidningspapper och skulle gå ner i en jeansficka om man vore korkad nog att försöka..). Ska nog slå mej ner med den och Blå huset nån av de närmaste kvällarna!

Men den där Contaxen begrep jag aldrig charmen med; tacka vet jag en Leica...;-)
Kontrapunkt kan ibland översättas med 1+1=3. Om man får till det på det sättet som i reklamfoto har man nått långt. Men sånt ser man ytterst sällan i dessa dagar. Men kontrapunkten, det sköna skavet mellan berättelsen och bilden är verkligen något att eftersträva. Och att vara lyhört uppmärksam på. Kontrapunkt kan uppenbara sig helt oförhappandes.
Nu måste jag bläddra i Sunes böcker igen. Tur att jag tog med en laddning ut till ön.
/Gunnar S
Håkan Eklund 2021-07-16 22:17
Bra talat!
- hawk



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg