Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5425 / Leica M4, är nog den bästa M Leican! :)

Jag har fotat med Leica sedan 1959, med M Leica sedan 1962, och tycker jag har samlat på mig en hel del erfarenhet vad gäller att fotografera med M Leica! Tror jag själv i alla fall! :) Jag har fotat mig igenom hela M Leicaserien under åren, samt även provat några digitala M Leicor på sistone!
Vad gäller det M-digitala, det tar vi en annan gång! ;)

För att göra en lång historia kort, så tycker jag Leica M4 är den bästa M-kameran! Ett bra sammankok av de tidigare modellerna, samt att Leica M 4 va den sista M-kameran som i stort sett va manuellt ihopsatt och kontrollerad! Litet av ett tyskt kamerahantverk liksom! Nu fattar vem som helst att det här funkar inte i längden! Inte ekonomiskt i alla fall! För Leica va ingen lyxkamera på den tiden så man kunde kompensera sig med högre priser!

Jag hade fotat med Leica M4 på 1980-talet, och fick tag i en egen M4 på tidigt 2000-tal! Jag e ju inte partisk, men det kan ändå vara intressant att höra vad en annan Leicaägare tycker om M4!
(Från Leicaphilia)
"What I really love about the M4 is its solidity and refinement. To me it feels even more solid yet refined than does the M3. It’s a non-metered M with all the kinks worked out. It is the last iconic M (The M5 being ignored for the moment because of its unique form factor) that truly embodies all the virtues of the Leitz hand-assembled bodies. It is to the non-metered M line what the IIIg is to the Barnack line – the model line’s most refined and sophisticated representation. Were I to choose one Leica M body that most closely met the criteria of a useable iconic M, it would be the M4. Give me mine in black chrome please".
Här är källan till det här om ni vill kolla! http://leicaphilia.com/tag/leica-m4/

Å  så en fundering om de sk. ventilerade motljusskydden som e poppis numera! Se bild ovan! Jag undrar om så många fattar vad "ventileringen" är till för? Och för vilken kameratyp? ;) :)

Jag hade tänkt skriva mer om Leica, men pga. värmen, som gör det mesta mycket eldfängt, så blir det bara så här litet lättsamt för att undvika gnistbildning! ;) Men i alla fall, Leica M4 är en speciell M Leica, å man blir speciell som fotograf med Leica M4! I alla fall invärtes! Å känslan e viktigt i fotografi! :)

/Bengan

Ps. Vän av ordning kanske undrar varför inte använda Leicaoptik också! Jag har alltid blandat olika objektivfabrikat på mina M Leicor! Varför? För att det går! :)

Inlagt 2021-07-12 13:19 | Läst 1555 ggr. | Permalink
Slitsarna i motljusskydden är ju till för att ta bort så mycket avskärmning i sökaren från dem som möjligt. Håll ett finger där och se vad som händer.
Ventilerade motljusskydd är – såklart – till för streetphotographers som rör sig mycket snabbt i sidled vid fotografering... för att minska luftmotståndet. Klart som korvspad.
Svar från Benganbus 2021-07-12 16:04
Äntligen en vettig tolkning! :) :)
B)
Stefan Åhbeck 2021-07-12 17:01
Just det. Tenktente på d.
Själv har jag fotograferat bara sen 80-talet, så jag räknas säkert som junior. Jag har alltid använt Olympus OM kameror men för tre år sedan skaffade jag min första Leica, en M4 som jag jobbar på att bli du med. Vi börjat nog komma överens, men än finns det lite att jobba på.

Tommy S.
Svar från Benganbus 2021-07-12 21:41
OM-1 är en "tung" kamera! ;)
Konstruktören fotade själv ofta med Leica, men tyckte att Leican va dålig på närbilder, så han konstruerade en liten lätt Leicaliknande SLR, och kallade den för Olympus M-1. Men att kalla en kamera för M-1 gillade inte Leica, som protesterade, så det blev OM-1 i stället! :)
Så Olympus e nästan i Leicaklass! :)
B)
Du glömde tillägget "2", dvs Leica M4-2 ;)
Svar från Benganbus 2021-07-25 20:42
Johan! Jag kommer väl ihåg att du fotade med M4-2! :)
Mycket kompetent M-kamera det med, jag har själv haft en sådan!
/Bengan



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg