Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5408 / Fotofika i Järna med sommarboktips!

Fotofikat ute i Järna i dag innehöll många saker! Bla. heta diskussioner som vanligt, tex. om det gyllene snittet i bilder (där va vi såklart inte överens) om filmer, (inte biofilmer utan kamerafilmer typ Ilford FP4 och Agfa) och om konsten i Snösätra, (Snösätra är en plats utanför Högdalen i Stockholm, där det finns väggkonst. Grafitti alltså, en konst som nog försvinner snart, då man kommer att riva området) och såklart bra boktips för sommaren! Mina boktips alltså! :)

Vän av ordning kanske undrar om de här böckerna har något med fotografi att göra? Inte speciellt mycket, annat än att det e några bilder i nå'n av böckerna! Så ni bör nog välja bort den här bloggen om ni är ute efter en riktig fotoblogg! :)

Alltså, boken till vänster, "Zen och konsten att sköta en motorcykel" handlar om sökande efter kvalitet!
Det här är den första av Roberts M Pirsigs böcker där han undersöker begreppet kvalitet. Boken beskriver en motorcykelresa genom USA med filosofiska diskussioner inflikade. Titeln är en variant på titeln på Eugen Herrigels bok "Zen i bågskyttets konst". I inledningen av boken står det att boken trots titeln "varken bör eller kan den direkt föras till den omfattande litteratur som siktar till att ge direkta och faktiska informationer om den ortodoxa zenbuddhismen. Ärligt talat är den inte mycket till handledning när det gäller motorcyklar heller." ;)

Boken i mitten, "Märk världen" handlar om vetenskap och intuition!
"Det som görs av det som kallas jag, görs troligen av någonting i mig som är större än jag." Så sade fysikern James Clerk Maxwell på sin dödsbädden 1879. De flesta mänskliga färdigheter från dans och fotbollsspel till tänkande och samtalande utövas bäst om man inte är medveten om vad man gör. Boken "Märk Världen" är berättelsen om en rad häpnadsväckande vetenskapliga upptäckter som ifrågasätter invanda föreställningar om medvetande, information och civilisation.

Å så boken till höger, "Ett oändligt äventyr" av Sven-Eric Liedman.
"Kunskapen lever på undantag i dag. I skolan tankar eleverna hem information från nätet, ställer samman den och presenterar den under förespegling att det skulle vara kunskap"
De e ord och inga visor. Orden kommer från en av våra mest kända idéhistoriker, Sven-Eric Liedman, och finns att läsa i boken. Liedmans stora projekt är att ge kunskapen tillbaka dess status – kunskapen som både process och slutresultat.

Så vare med de boktipsen! Och jag tycker man kan läsa de avsnitt som är intressanta i de här böckerna!
Vilka är det då?
Det märker man snart! :)

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Nu undrar nog vän av ordning varför det står Gnesta Bibliotek på en av böckerna!
Biblioteket plockar ut böcker som väldigt sällan lånas, och säljer dom! :)

Inlagt 2021-06-16 19:53 | Läst 1076 ggr. | Permalink
i Pirsigs bok handlar det ju om att förstå begreppet kvalitet - var det inte det hans studenter skulle definiera - och det fick honom i gungning
det jag förstod var att han efter resan förstod kvaliteten i just det, att själv underhålla sin motorcykel - att höra när något skedde i motorn och att själv åtgärda det att höra kedjans behov av olja - vidare att höra och känna sin son och åtgärda själv det deras relation behövde
Kant och Zen
är teori
sonen och mc är verkliga
för fotografen att tänka på, bra bilder tas inte utifrån dyrhet och kameramärke - dom tas genom en känsla - vilken kamera du än har
/inger
Kul! Jag har läst alla tre och jag tror att de var för sig innehåller tankar som kan hjälpa en fotograf i hens bildsyn. Pirsig är för mig det sena sjuttiotalets existensiella tankar, Nörretrander, att termodynamikens andra lag duger gott som livsåskådning och att efter över fyrtio år i svensk skola är Liedmans texter på pricken.
/Gunnar S
Märk världen ny för mig, beställde nyss ett ex med intressant omslag på antikvariatet i Umeå. De andra har jag läst. Pirsig fick mig att tro att han blivit lobotomerad, men det var "bara" elektrochock enligt Wikipedia. Liedman är en stimulerande bekantskap!
Är nu på sid 353 av 548 textsidor. Det finns också XCVII sidor med register och noter.

Märklig bok. Bitvis obegriplig för mig, bitvis begriplig med möda, bitvis bländande insikter, bitvis jamen det där har jag faktiskt redan fattat!

"Jag" håller på att skaffa "mig" bättre självinsikt. Nörretranders skiljer på jag och mig. "Jag" är den rätt smalspåriga del av "mig" som tror sig bestämma, men det mycket större och undermedvetna "mig" bestämmer om jaget inte hinner lägga in veto.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg