Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5405 / Digital M Leica light och en del annat viktigt! * Uppdaterad!

Börjar med en del annat! Vi fick en varning i veckan att en notering på en vinflaska kanske inte va helt att lita på, och vi va då såklart tvungna att kolla det hela för säkerhets skull! Det stod 2023 noterat med penna på sidan av etiketten! Men det va inget garantidatum utan bara ett ungefärligt bedömt datum som den skrivit som vi fått flaskan av! Det e väl det mesta vad gäller framtiden, man försöker bedöma eller gissa hur det skall bli! Det e som vädret ungefär! Men hur det blir, det vet man först då man e där! Nu va vinet perfekt att dricka! Vi tog det till middagen, och sedan till ost och kex litet senare!

Vad gäller fotografin, så har jag ju inte köpt någon digital M Leica, då jag tycker mig ha hittat ett bra surrogat! Jag va inte riktigt med på den digitala M Leican när den kom, jag tyckte den va för stor, för dyr och mest ett skrytbygge! ;) Å jag vet att det e farligt att skriva så här om Leica! ;)

.


Vad gäller mitt surrogat, så funkar det utmärkt! Leicasurrogatet är en Fuji X-E1, där jag kan använda mina gamla Leicaobjektiv! Sammanfattat så blir det som en Leica M8 vad gäller bildutsnittet, och med stor sannolikt en bättre bildkvalitet än från en Leica M8, vad nu bildkvalitet innebär! Det kanske inte bara är teknik foto handlar om! ;)

.

Det här med att använda äldre objektiv på en digitalkamera, för att få litet retrostuk på bilderna, det känner jag mig lätt tveksam till! Ursäkta! ;) Jag har fotat med äldre objektiv en hel del på digitalkamera, och de flesta av de här äldre objektiven ger en så'n bra skärpa att man inte behöver något bättre! ;) Men visst finns det moderniseringar på dagens optik som kan vara bra att ha, typ zoom, AF osv, och man absolut vill fota snabbare! Och ett ännu bättre retrostuk på sin bild det kan man nog få via ett bildprogram! Där finns det mesta för att göra bilderna som man tror dom såg ut förr! ;)

Men för att tala i klartext, et e nog på en analog kamera, som det riktiga och äkta retrostuket syns bäst! ;)

Å vill man ändå att bilderna det skall se ordentligt äldre ut, då kan jag rekommendera en Meyer Kino Plasmat med Leica M Fattning! ;)
https://f22cameras.com/en/hugo-meyer-kino-plasmat-2inch-50mm-f15-modified-to-leica-m

Vad gäller att använda äldre optik på tex en Leica M8, här är ett annat gott exempel! Här bör det synas att bilderna är tagna med den här äldre Meyer-optiken! Tror jag i alla fall! :) https://www.flickr.com/photos/megaperls/4773819700

För övrigt så spelade jag min första golfrunda i förrgår! De va två år sedan sist! :) Och det va 26 grader varmt, nästan vindstilla och gassande sol och en halv flaska vatten ned! Tänk att man aldrig lär sig! ;) Men det gick bra, vid ett inspel, med en järnsexa, så fick jag applåder! Och medspelaren sa efter nedslaget, "bollen e klar!" :) (Andra slag, typ duffar och toppade, det talar vi tyst om här) Se'n gjorde vi och två snygga brudar kvällen i ett stort sett folktomt sommar-Trosa med övernattning i ett fint B&B, med pool alldeles utanför dörren! :)

De va de om det! Å nu en ny dag med nya utmaningar! Skall kolla utställningsytorna för Gnesta-Planket mera i dag! Godsmagasinet börjag bli litet sunkigt, men framsidan på Färghuset är bra! Preliminärt sista lördagen i juli alltså! Gnesta-Planket Light! :)

/Bengan

Ps. Vad gäller andra utmaningar, så har vi en äldre gräsklippare som startar direkt på första draget i snöret! Men råkar jag stänga av klipparen senare under klippningen, så startar den inte förrän jag tömt tanken, låtit klipparen stå några timmar, för att sedan fylla på tanken igen! Då startar den igen på första draget! :)
Därför surrar jag fast gasreglaget med ståltråd när den startar första gången, och sedan kör sedan tills soppan e slut! Brukar funka för hela tomten samt även utanför staketet! :)

Inlagt 2021-06-12 10:10 | Läst 1238 ggr. | Permalink
Det kan vara kul med äldre optik! I förrgår hämtade jag ett DDR-objektiv Carl Zeiss Jena Flektogon 20mm f 2,8. Har du kvar din f4-version?

Min klippare kräver nytt tändstift varje år. Då går den.
Svar från Benganbus 2021-06-12 12:10
Flektogon Jena 20 mm / 2,8 häftigt! Jag har kvar min Summicron f4-version, jag köpte den för en trettiofem år sedan, å den funkar fortfarande bra! :) De e nå't fel på flottören på min klippare, men det får funka så här i stället för att köpa nytt! Och att reparera kostar nästan lika mycket som att köpa nytt! :)
/B
Själva grejen med Leica M är mätsökaren! Plockar man bort den är det inte samma sak längre. Analogt finns det många bra och betydligt billigare substitut än Leica M men digitalt finns bara Epson R-D1 som har mindre sensor och kostar mer än Leica M8 begagnat. Men om man klarar sig utan mätsökare så är Sony A7c ett bra substitut och med Techart Pro LM-EA7 adaptern kan man även få autofokus med M-optik vilket både Bob Bovin och jag skrivit ett antal artiklar om.
/Mikael
Svar från Benganbus 2021-06-12 14:02
Det här e som allt annat, man tycker olika! Även om kameror! Och det är intressant och även bra! :)
/B
Gammal utrustning är ett intressant ämne. Om man vill gå all in i att få bilder att se gamla ut kan man förlägga sitt fotograferande till Skansen, med inhyrt personage, kostym och övrigt attribut.Skämt åsido, oskärpa och karaktär sätts på sin spets med nygammalt foto.
/Gunnar S



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg