Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5396 / Spännvidden i fotografin ökar! Nostalgi eller?

Zeissoptik från 1940 på Fuji X-E1!

I stora delar av den digitala amatörfotografin sker det ju en fantastisk teknisk utveckling, med mängder av megapixel och superskarpa objektiv! Men i den andra änden i fotografin, i en litet format såklart,  så återgår man till en äldre typ av fotografi! Man använder analog teknik och i vissa amatörkretsar sätter man även gamla "analoga" objektiv på sin moderna digitalkamera! Och adapters till det här finns i mängder! Och några nya digitalkameror med retroutseende tillverkas! Visst e det här intressant?

Men visst är det fotodigitala fantastiskt, en teknik med mycket bra skärpa, och fort går det! Ett vinnande koncept utan tvekan!

.



Men den andra halvan av det här, en liten återgång till en teknik som varit, där bilderna inte kan bli så superskarpa, och där det går långsammare att ta bilder, och det tar ofta nå'n dag innan bilden kan vara ute på nätet! Vad står det för! Nostalgi ellet något annat!

/Bengan

Ps. Nu e det här litet känslig, men jag hörde några ungdomar, tjugo, trettioåringar alltså, tala om analog fotografi, dom kallade det för "riktig fotografi!" (Det här analoga är mycket en undomsfotografi numera) 

Inlagt 2021-05-26 14:51 | Läst 2089 ggr. | Permalink
Uppenbarligen står det för något annat.
Jag är just hemkommen från lite trevligt snack med Peter G. på Leica Center. Där var det rätt många andra, så det blev inget fika denna gång. Dessmera intressant prat.

Filmförsäljningen når häpnadsväckande nivåer – och det är inte vi gamla stötar som köper film i första hand, det är folk mellan 20 och 30 menar Peter. Beställning av film från leverantören kan i dagsläget ta många månader, på grund av att efterfrågan så rejält överstiger tillgången. Kodak höjde för ett tag sedan filmpriset med motiveringen att man måste nyinvestera i maskiner för att möta den ständigt ökande efterfrågan

En kund visste att berätta att flera reklambyråer kör bara på film i dagsläget. Jag står med förvåningens finger i häpnadens mun, som mormor brukade säga.

Vad är det egentligen på gång? Någon....
N Thomas Meldert 2021-05-26 17:50
Det där med digitalfotografi misstänker jag starkt är en övergående fluga.
Canalog 2021-05-30 08:51
Jag håller med dig helt, Thomas!
/B
Man söker det gedigna hantverket den spännande processen i framställningen av den analoga bilden och så det fantastiska resultatet. Glömmer väl aldrig den gången jag för första gången stod i mörkrummet och bilden på det silverbemängda pappret som låg i framkallaren genom ett under, trollslag framträdde för min syn. Att gå in i mörkrummet var som att inträda i en annan värld full med överraskningar, dofter och hemligheter, en Pandoras ask men "positivt"...
😁
syntax 2021-05-26 19:11
Jag minns samma nästan övernaturliga och magiska upplevelse när jag på 1960-talet såg min första bild långsamt framträda i skålen. Sedan var jag fast - och så har det förblivit.
Hatten av för ungdomsfotografen Bengan!!? /NE
Jaha – det var inte många som vågade sig in i hetluften. Så här e´re – tycker jag:
Filmen har faktiska objektiva fördelar.

Den ger ett fysiskt original med långsiktig hållbarhet vid rätt lagring. Med svartvitt handlar det om hundratals år. Många digitala arkiv håller i dag på att förstöras, eller är redan kaputt. Tjänstemännen sliter sitt hår inför migrationskostnaderna.
Problematiken gäller även privatpersoner med små arkiv. Fysiska original drabbas inte av datorproblem med plötslig oväntad utplåning som följd. Fysiska original påverkas inte av teknikskiften - man bara tar fram dem ur lådan.

Olika färgfilmer har olika återgivning som kan vara givande att laborera med. Det handlar om helt andra uttrycksmedel än den digitala återgivningen. De filmsimuleringar som finns digitalt är ofta rena katastrofen, och återger respektive filmers sämre sidor – som dumma programmerare har trott är dess karaktäristika.

Med film i kameran har man ett annat mera eftertänksamt fotograferingssätt (allra helst med en mekanisk kamera). Det befrämjar eftertänksamhet och insikt om vad det är man håller på med.
Svar från Benganbus 2021-05-27 23:30
I morgon tar jag min Contax G2 och några rullar film för att se vad som finns att fotografera runt Brantevik på Österlen! :)
/B
syntax 2021-05-28 14:02
Även jag skall köra film (men det gör jag ju alltid).
Jag tar min OM-1 med fem objektiv och sticker till Hasselvik på måndag.
FS slipper alltså "Gossen Ruda" fram till september... :-)
Svar från Benganbus 2021-05-28 17:00
Ha det så bra i sommar på Hasselvik, å under tiden så kan jag ta ut svängarna vad gäller Zeiss och Kiev här på FS! :) ;)
Som sagt, ha det bra Peter, vi hörs i höst!
B)
Canalog 2021-05-30 08:49
Vi kommer säkert att sakna dig Peter tills i september när du kommer tillbaka! Med fina bild från Hasselvik förstås!

En teknisk fråga - om du eller någon annan vet: Finns det adapter för att kunna använda andra gamla objektiv på en M-Leica...ex vis Contax, Canon FD eller tidigare osv?
/B
Svar från Benganbus 2021-05-31 12:04
Börje, vad gäller äldre Zeissobjektiv i Contax RF-fattning, så finns det få adaptrar! Jag använder en Amedeo-adapter för att kunna använda äldre Zeiss på min M Leica! Mycket bra adapter, men dyr!
Vad gäller andra objektiv, senare årgångar, så finns det mängder av adapters!
/B



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg