Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5382 / Det är såklart lättare digitalt! ;)

På Fotofikat i Järna fotade jag digitalt med en Zeiss-optik från 1940! Kul, för det här en nördoptik också! En T-Behandlad optik från 1940 e litet speciell för oss nördar! Och så tycker jag optiken fungerar bra via en Fuji X-E1! Eller hur! :)

.

Men till saken, att fota med en "analog" optik på en digitalkamera e ofta lätt! Det finns adapters, och det man ser på displayen det får man på bildfilen! Men skall man fotografera med den här Zeissoptiken på en M Leica, då blir det aningen annorlunda! Det du ser i sökaren via avståndsmätaren, det e inte alls säkert att du får på negativet! Bla. för att det är en del mekanik i M Leican mellan objektivet och avståndsmätningen i sökaren! Men efter att jag tagit några testbilder, så verkar det fungera bra!

.

Alltså, skärpan finns där jag ställer den! Nu är det en bra adapter inblandad, Amedeo (för Contax RF-optik till M-Leica) Så det här skall nog fungera bra framöver!

Slut för nu!
God natt!

/Bengan

Inlagt 2021-05-08 23:13 | Läst 961 ggr. | Permalink
Att plåta med äldre analoga kameror och optik, är lite som meditation. Man går ner i varv, koncentrerar sej på en sak, varje moment görs i rätt ordning och noggrant. Man blir lugn och harmonisk.
Eller......
Åtminstone känner jag så när den gamla Yashica 635 laddats med film och jag har den i mina händer och hittar motiv.
//Conny
PS En M2 med en 35:a står HÖGT på önskelistan, tråkigt bara att plånboken befinner sej i motsatta läget, dvs väldigt LÅGT
Svar från Benganbus 2021-05-09 09:57
Håller med vad gäller mediterande fotografi! Men det kan också bli litet svettigt att försöka sätta skärpan på människor som sitter och fikar! Och som inte sitter stilla! ;)
Vad gäller M2 med optik, det går att använda piratoptik på den här kameran, det gjorde jag redan på 1960-talet, och det fungerade mycket bra! Det kan kapa konstnaden litet! :)
/B
connyM 2021-05-09 11:28
...men fortfarande kostar väl ett M2- hus runt 10 000?
Att jag fastnat för just M2, är en gammal dröm, sedan lumpen. Där fick jag använda en M2:a med just 35 och ett 90. Fyra, nästan fem månader var vi två oskiljaktiga 😀
Sen kom fru, barn och Volvo - men kanske som pensionär......................
// Conny
Svar från Benganbus 2021-05-09 12:03
Conny! Det låter mycket för en Leica M2, 10.000:- ! Men det kanske är så att priserna har gått upp den senaste tiden! Flera skall börja fota analogt, och Leica e ju litet mytos! ;) Men jag har själv inget emot M4, M4-2 och M4-P! Dom e enklare att ladda än M2:an och har en återspolningvev!
/B
connyM 2021-05-09 14:43
Bortsett från filmladdning, vad är det mer som skiljer?
Pris?
Svar från Benganbus 2021-05-09 15:21
Inga stora grejer, så tycker jag i alla fall! M4-P har en 28 mm och 75 ram inspeglad också! Får för mig att M4-2 och M4-P ofta är litet billigare!
/B
Jag håller med Conny om att äldre kameror bidrar till en mer meditativ harmonisk fotografi - men jag går steget längre.
De små standon - stunder att fundera på, som uppstår gör att man håller sig uppmärksam på vad man håller på med, och på meningen med det hela.
Det är alltså inte så att mer automatiserad teknik ger utrymme för att tänka mer på bilden - utan faktiskt precis tvärt om.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg