Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5369 / Leica med olika optik! Canon, Zeiss osv! Test!


Det har varit en del analogpyssel den sista tiden! Kul och intressant som omväxling! Människan lever icke allena av digitaltfotande! ;) Det analoga har ju även fått hjälp av det digitala, skanning av negativen typ! Och vad gäller analogfotande, så ingår ofta historia! Även att få känna på hur det va att fota förr! Utan stödhjul! ;)

Bilden här ovan är tagen ute på Saltå Kafe med ett Canon 1,5/50 mm på en Leica M4! Film HP5+! Sannolikt full öppning, annars vore det litet fegt! ;) Det är litet rörelseoskärpa i bilden, Per tittar upp just när jag tar bilden! Och Ronny sitter aldrig stilla! ;) :)

.

Canon 1,5/5 cm på Leica IIIf! Motljus och full öppning såklart! Som sagt, inget fegfoto! Här är det Bengt-Åke och Göran ute i Järna Kulturhus!

.

Här är det objektivtest! Vissa objektiv går att plocka isär! Av nästan vem som helst! Men att sätta ihop objektiven rätt se'n, det verkar inte vem som helst kunna! ;) Så jag har jag kollat om jag satt i hop bla ett Zeissobjektiv rätt! Testen går ut på att se om skärpan ligger där jag ställer den via avståndsmätaren på kameran! I det här fallet är kameran en Leica IIIf!

Det är tre objektiv jag testat här, två Jupiter-3 med det nya ryska glaset! (När Zeissglaset tog slut på tidigt 1950-tal så hade ryssarna tagit fram ett eget glas och räknade då om sonnarberäkningarna för det nya glaset) Och så ingår i testet ett äldre objektiv med Zeissglas! Det äldre är från 1949, men det optiska innehållet är från 1945 enligt Hartmut Thiele! Ryssarna tog ju med sig en del färdiga objektiv från Jena efter krigsslutet och satte de här objektiven i ryska fattningar! Men kortfattat vad gäller testet, de här tre objektiven ligger exakt där man ställer skärpan via avståndsmätaren på IIIf! Och det är ju bra! :)

Nog för nu!

/Bengan

Inlagt 2021-04-23 09:18 | Läst 1673 ggr. | Permalink
Det blir ju bra resultat med de gamla grejorna. Att testa ett objektiv med bara den största bländaren är ju inte riktigt rättvist. Det har blivit ett mode i objektivtesten för att se bokehn, vilket är också ett nytt mode. I praktiken fotograferar man ju med mindre bländare, och då är dessa objektiv säkert riktigt bra. Dina rullar har ju 36 rutor. Får vi se fler bilder? Mvh Wolfgang
Gillar bilden på Bengt-Åke och Göran, den fin överlysningen från fönstret gör sig väldigt bra, hälsningar/ Björn



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg