Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5368 / Slow Photography!

Visst kan jag få fram mina bilder snabbare, det finns ju modern teknik för det! Typ digitalkamera! Men jag framkallade i alla fall två filmer nyss, och det är de här filmerna som nu ligger i sköljvattnet! Många ungdomar kallar det här för riktig fotografi, att fota med film alltså! :) Men visst tar det litet tid att få fram bilder och så blir bilderna inte riktigt lika skarpa heller som när man tar sina bilder med en digitalkamera! Men det finns annat i fotografi än snabbhet och skärpa! ;)

Hur som helst, negativen ser bra ut! Den ena rullen har gått igenom en Kiev från 1955, den andra rullen har gått igenom en Leica IIIf! Jag har använt några intressanta äldre objektiv också! Intressant och spännande! Snart filmtorkning i tvättstugan, sedan skanning av negativen i kväll eller i morgon! :)

/Bengan

Ps. Bilden här är faktiskt en av fördelarna med det digitala, att snabbt kunna lägga upp en bild på nätet på vad jag gjorde nyss! ;) :)

Inlagt 2021-04-22 11:24 | Läst 1257 ggr. | Permalink
Hej Bengt, roligt att ses i går igen! Funderar om jag inte skulle köpa en dosa ändå. I min gamla, som jag gjorde mig av med för kanske tio år sen, var också insatsen i plast, och med möjlighet att framkalla både 120-film och småbild. Man kunde flytta ena gaveln på insatsen med snäpplägen för 135 resp 120. Jag tänker köra några provrullar av båda sorterna. Vilket är bäst, sådan dosa eller dosa med olika insatser för 120 och 135? Eller två dosor? Det enda jag kommer ihåg som kunde vara lite trixigt var väl att få filmerna att glida in i spolen utan ta stopp nånstans. Hälsn/ Björn
Svar från Benganbus 2021-04-22 11:58
Hej Björn!
Jag är dålig på olika framkallningsdosor, jag har använt en Kinderman i stål med metallspiralinsats sedan 1960-talet! För mig går insättningen i spiralen lätt, men förstått att somliga tycker det här e bökigt! Det moderna som hänt hos mig är att jag använder en plastdosa nu i stället, men förfarande med max två metallspiraler. Jag fäster den tillklippat filmända i spiralen, och så in i mörrumssäcken där jag rullar på filmen i spiralen och så in i dosan och trycka på locket!
Jag har sett andra framkallningsdosor, Patterson typ, men har ingen koll på dom dosorna, tyvärr!
Hoppas det finns någon som läser det här, som kan ge dig tips på dosalternativ!
För visst skall du testa Slow Photography! :)
Vi se's!
Mvh Bengan
sodeto 2021-04-22 19:57
Jag har sedan 80-talet använt Patersons plastdosor (den gamla modellen) och spiraler. Finns fyra olika storlekar i mörkrummet. Spiralerna kan vara lite besvärliga ibland, men bara man ser till att de är torra brukar det gå bra. Om man dessutom rundar hörnen på filmen lite löper den bättre.

Tommy S
Khalad 2021-04-22 21:59
Tack Bengt och Tommy för synpunkter, vi får se vilket fabrikat jag väljer. Att det är viktigt att spiralen man sätter film i är absolut torr har jag egen erfarenhet av, minsta vattendroppe kvar så klibbar ju filmen.
Svar från Benganbus 2021-04-22 23:22
Dem här metallspiralen i tex Kindermandosan behöver inte vara torr, men laddningen i spiralen kräver en viss fingerfärdighet!
/B
Varför är det viktigt att lägga in en bild snabbt? Och när allting kommer omkring, så ser vi som betraktare ju inte hur snabbt det gick. Vi ser ju bara bilden. Mvh Wolfgang
Svar från Benganbus 2021-04-22 23:27
Det e nog mer min egen känsla då jag jämför med hur fort det går att lägga upp digitala dagsbilder! :)
/B



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg