Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5344 / Att repetera rörelser är bra!

Forsätter att uppdatera mitt kunnande vad gäller enklare reperationer och justeringar på Contaxslutaren! Kommer på saker hela tiden! "Just så va det, de kortare skruvarna skall sitta där!" Och tredje handen är till stor hjälp! Men jag skall nog köpa nya skruvmejslar hos Claes Ohlson!

.

.

Öppnade en annan kamera, å där hade det hänt grejer!

Men som sagt, att repetera sin ev. tidigare färdighet e bra inför framtiden! :)

/Bengan

Inlagt 2021-03-30 10:07 | Läst 1864 ggr. | Permalink
vad har du för prisbild?/ NE
Din tredje bild är en bra illustration till den fortgående produktförsämringen. Jag ser att limmade ridåband har släppt från den övre ridåhalvan!
Detta var ett stort elände. Jag hade tidigare konstaterat att Cascos kontaktlim gav stenhårt hållbara fogar – alltså började jag använda det istället för att sy fast banden i över ridåhalvan. En dag kommer Werner och säger: ”För fan – du kan inte limma. Casco har ändrat formula starkt till det sämre. Fogarna släpper om något åt. Rena skiten.”
Mycket riktigt. I fem egna kameror som jag tog upp för kontroll, hade fogarna släppt. Det var bara att sätta sig och sy.
Lönsamhet går alltid före kvalitet numera – om man tror att man kan komma undan med det. Här har dock hut gått hem. Cascos lim finns inte längre på marknaden.
Svar från Benganbus 2021-03-30 16:34
Har kollat om jag har nål och tråd till det här! Men innan dess skall jag nog kolla på de nya superlimmen om det finns något användbart!
/B
syntax 2021-03-30 19:00
Werner Schaden köpte sitt lim i Tyskland av märket UHU. Jag har ännu kvar lite i en tub jag fick av honom. Man kan i det sammanhanget notera att det "Karlsons klister" som säljs nu i Sverige är tillverkat av UHU i Tyskland.
Man skall nog helt undvika lim av kontakttyp misstänker jag.
Hej,
Avancerad enkelhet sa Bill. Respekt.

Ha det gott
Bob
syntax 2021-03-30 15:09
Avancerat mest sa Bull... :-)
Den här ridån ställer in springbredden färdigt på över ridåtrumman när man drar fram. Det betyder att man inte kan ha bredare springa än själva ridåtrummans omkrets - alltså måste man ha olika löphastigheter. För att klara av kamerans tidsintervall: 1/2 sek. till 1/1250 sek. har man fyra olika löphastigheter (det handlar om ett väl så avancerat mekaniskt verk).
Rimligen nyservad ger en Contaxridå en säker 1/1250 sek - när främsta konkurrenten Leica gav en osäker 1/500 sek. Därtill kommer en rad ytterligare fördelar.
Svar från Benganbus 2021-03-30 16:35
Typiskt Zeiss e väl den enda förklaringen! ;)
/B
Hej. Om jag skulle ge mig på det där, skulle jag brista i gråt, ganska fort.
Mina nästa bilder som skulle visas här på fs, skulle få rubriken Livet på psyket!
Jag säger som Bob. Respekt.
Svar från Benganbus 2021-03-30 17:06
Jag vet att det här e inga leksaker! ;) Så jag petar bara på ytan, tex byter band och justerar ridån om det behövs! Jag vet min begränsning! :)
/B
Ps. Å räddningen är såklart, att det i stort bara blir problem med ridåbanden efter en 50 till 60 års användning av kameran! :)
syntax 2021-03-30 19:45
Jo´du Bengt H – ibland kan man vara på förtvivlans brant i den här verksamheten. Ett allvarligare felgrepp kan få långtgående följder.
Å andra sidan, när jag har haft en gammal fin kamera helt utspridd i sina delar på arbetsbordet, rengjort, fixat, och kört alla konster, och sedan satt ihop den igen – då är det kul att ta en söndagspromenad och en provrulle. Man känner att man har en hobby. Här är det inga appar som har fixat saken, det är jag själv.
Det enda jag begriper är att du kan ta ut rätt sorts furu till tredje handen. Rakväxt, lagom tätt mellan årsringarna.

Betr lim så använde jag förr Casco textillim till lagningar. Inte i kameran men i andra fall. Det funkade bra. Nu är det borta ur sortimentet. Jag försökte nåt annat men det var sämre.

Loctites tvåkomponents epoxylim hos Clas verkar bra, men för att limma de där banden blir fogen nog för stel skulle jag tro.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg