Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5343 / Mera om en användbar porträttoptik! Leitz Elmar 3,5/50 mm från 1932 på Fuji X-E1!

Den här optiken från 1932 har jag skrivit om förut, och jag tycker att skärpan fortfarande duger år 2021!

.

Delförstoring som visar skärpan i en porträttbild tagen med Elmar och Fuji X-E1!

.

Här är en annan delförstoring, men nu med film! Här satt Elmaren på en Leica M4 och filmen var Ilford HP5+! Nu hade jag såklart fått det hela mycket finkornigare med en annan film! Men ni ser att skärpan ändå finns på ögonfransarna, även om kornen suddar ut skärpan en del!

Så sammantaget, jag tror att de flesta sk. analoga objektiv räcker bra för att användas på en digitalkamera! För det som i stort har hänt vad gäller skärpa, det är att sensorn ger bättre skärpa med objektiven! Det blir tex "skarpare bilder" än vad vi fick med film på den analoga tiden! Så att använda "gamla analoga objektiv" på en digitalkamera går mycket bra! Men det blir såklart en litet långsammare fotografering, men varför inte! Med det här udda, litet långsamma fotograferandet, kan göra så man blir litet unikt i sin fotografi!;)  Och att vara unik i dagens fotografi det är nog ingen nackdel! ;)

/Bengan

Ps. Glömde att säga, det som även hänt nu på 2000-talet, det är att många nutida fotografer sitter på en dator och kontrollera objektivskärpa i 200% förstoring! Och upptäcker såklart skillnader mellan ett objektiv från 1930-talet och ett objektiv från 2020-talet! Konstigt vora väl annars! Till objektivfabrikanternas stora lycka! ;)

Inlagt 2021-03-29 10:56 | Läst 1899 ggr. | Permalink
Jo, du har en stor poäng. När man började med diggisar så hade de (i mitt fall) 3 megapixlar, och man lärde sig att bedöma skärpa, brus m m i 100% på skärmen; helt rimligt, det var som en Peaklupp på ett ljusbord ungefär. Nu har mina kameror runt 18 megapixlar (och det är 10 år gamla grejor, man är uppe runt 40 nu...), och fortfarande sitter detta med 100% kvar hos många. Men nu svarar det närmast mot ett mikroskop på någon av de lägre förstoringarna: helt meningslöst för en "bildmässig" bedömning.

Så, släpp det här med delförstoring och visa hela bilden av din fina modell! Tacka farao för att ett välskött Elmar räcker fint, det vet vi redan...
Svar från Benganbus 2021-03-29 12:00
Vad gäller Elmaren, och att skärpan räcker fint! Mannaminnet e mycket kortare numera, därför påminner jag nya fotogenerationer om äldre optik, typ Elmar då och då! Alla som e gamla e inte skräp! ;) :)
B)
elgenper 2021-03-29 12:32
Okej då, man ska ju dela sin visdom med den uppväxande generationen....;-)
Svar från Benganbus 2021-03-29 12:39
Å så för att få många läsare, så måste vissa ord ingå i en blogg!
Typ Leica, skärpa! ;) :)
B)
Jag tycker inte man kan jämföra så där. Ett porträtt taget med film i kameran ska ses på papper kopierat i mörkrum. Skanningen förstör en del, menar jag.
Hej,
Bra att du påminner oss om de fina objektiven från Leicans tonår. Den gluggen är så snygg. Vilket hantverk. Vilka glas, slipat nästan för hand. Å inget fiddlande med åtta lager antireflex och AI justeringar i kameran.
Bra att du visar bilder också.
Jag skall återkomma med ett exempel på en Elmar 35mm. Enligt Leica experter i Wien en före 1931 ombyggd glugg för Leica I och utan ser nr nummer. Jösses vilka bilder den ger digitalt.
Så alla juniorer gör som Bengt skaffa er gamla gluggar och kör digitalt. Ingen ser skillnad på den och en för nittio laxar.

Ha en fin vecka
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg