Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5342 / Porträttoptik

Till porträttfotografering behövs sällan superskarp optik! Porträtt är inte bara att jaga rynkor på människor med ett superskarpt objektiv, och sedan öka kontrasten i bilden via ett bildprogram, utan det finns andra porträttalternativ! Jag tror tex att man kan förmedla bra porträtt utan superskärpa och kanske även med objektiv som inte är så himla skarpa!
Här är ett försök till det!

Bilden är tagen med ett icke antireflexbehandlat objektiv från 1930-talet! Ett Sonnar 1:2/5 cm och på full öppning! 1/125-del, 640 ISO! Och JPG! Bilden är inte efterskärpt, för jag tycker skärpan räcker bra som den här 1930-talaren levererar! Sonnaren har fattning för Contax II och III, men via en adapter, Amedeo, så fungerar optiken även på Fuji X-E1! (X-E1 är gammal den med)

.

5o mm, eller som det heter här 5 cm, tycker jag passar utmärkt som porträttbrännvidd på Fuji X-E1!

Håll till godo!

/Bengan

Inlagt 2021-03-28 14:03 | Läst 1850 ggr. | Permalink
Helt rätt. Förr fanns det till o med softade objektiv för porträttfotografering. Det finns kanske även numera? Softade 100-135 mm pratar jag om.
Det går också med vaselin på ett filter.
Nej, "porträttobjektiv" har väl sen fotografins begynnelse betytt just mjuktecknande. Sen har de stora porträttörerna hela tiden insett att optiken skall passa till den avbildades karaktär (titta på Yousuf Karsh´s porträtt av Churchill eller Hemingway t ex; inte särskilt mjuka...).

Ronny är väl en av de mest fotograferade i t ex Tårtangänget, och där brukar det mesta fungera... Och 50 på APS-C svarar ju mot 75 på småbild eller 120 på 6x6, helt perfekt för porträtt, inte så utplattat som 100 eller 150.
Hej. Ser riktigt bra ut. En fin kombiation detta.
Har själv kvar min Xe1 i lådan. Märkligt nog är det ingen idé att sälja den eftersom värdet har rasat enormt. Men vem vet ,om några år. kanske en kultkamera??? Den är riktigt bra, om man bortser från att sökaren mörknar vid solsken och motljus.
/ Bengt H.
Svar från Benganbus 2021-03-28 17:49
Håller helt med om sökaren! Fuji X-E1 e en plåga i solsken!
/B
Så sant så! Trots att det verkar som bara skärpa och pixlar räknas idag...

Tommy S
Visst är softat skönt. Har under en tid, återvändt till svarta nylonstrumpor. Det var något jag använde mycket förr, på den analoga tiden. Kanske inte så ofta framför kamera-linsen, som på förstorings objektivet.
I den numera digitala verkligheten, tycker jag det är rätt fin effekt som strumpan gör.
// Conny



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg