Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5330 / The Madness Continue! ;)

Dagens startade bra, tidig fika och morgontidning hade kommit! Aningen svalt ute, som jag märkte när jag hämtade in tidningen! Å resten av dagen va planerad! Bra för en pensionär att ha en plan, annars kan det skena iväg, eller så händer det ingenting! ;) Allt va dock lugnt framtill 11.00, då jag tog fram en Kiev från 1963 ur skåpet! Kameran ser bra ut, nästan i nyskick! Så jag tänkte testa slutaren och då lyssna på en 1/50-del! Det är ett bra slutarljud att lyssna på, aningen väsande av en viss orsak! Man hör här om slutaren mår bra! :)

Men slutaren gick inte att spänna! Ok, då e det väl så tänkte jag, för det här är ingen kamera jag använder, så det e bara att ställa in den i skåpet igen!
Jaha, å varför gjorde jag inte det då?
Ställde in kameran i skåpet igen? ;)

.

Att ta bort bakdelen på slutaren/filmbanan är lätt om man vet hur man skall göra! Det enda överraskningen som kan uppstå är att skruvarna sitter litet hårt! Och se'n måste man veta hur man tar bort den här filmbanan! Det finns även en gömd skruv som också måste bort!

.

Man kan väl kortfattat säga, att det va en liten flärp, den som har nummer 10 här på bilden, som kommit på fel sida om en liten hake, och då gick det inte att få upp ridån, utan ridån stod som på bilden! Satt fast alltså!

.

Men nu är det hela fixat! Jag passade även på att göra en liten funktions och okuläröversyn av innanmätet på både kamera och slutare! Å ridåbanden borde hålla minst ett tiotal år till! Se'n får jag byta band! Här testar jag slutarfunktione efter justeringen genom att bara hålla filmbanan på plats med tummen! Sedan när jag vet att allt funkar, då sätter jag filmbanan på plats med de fem skruvarna!

Å det va några år sedan jag va inne i en Contax/Kiev! Men det e kul att jag fortfarande har hyfsad koll på läget, för det här är ingen enkel förkrigs-leicaslutare, det här är ett litet mekaniskt mästerverk! Men jag gillar Leica ändå! Det e en liten fin kamera, innan digtaliseringen förståss! ;)

Så jag ganska nöjd med dagen fast den inte e slut än! Även om jag fick lägga om dagsplanen litet!
Nu eftermiddagskaffe! :)

/Bengan

Inlagt 2021-03-18 15:06 | Läst 1653 ggr. | Permalink
Svar från Benganbus 2021-03-18 16:27
Tack för det Stephan! :)
Och tack för tips!
/B
Ett stalltips:
Själv håller jag mig med en avsågad filmbana. Den är tvärt avsågad ungefär där du håller tummen. På så vis kan jag skruva fast den vänstra halvan med dess två skruvar - och köra ridån under visuell inspektion av merparten av mekanismen. Bland annat kan jag då se det lilla lyftbläcket (10) som du hade problem med, under pågående funktion.
Svar från Benganbus 2021-03-18 18:23
Tack för tips Peter!
En annan sak som nog kommer att dyka upp förr eller senare är att spänna fjädern i nedre ridåtrumman. Där tycker jag det är svårt med bara två händer! ;) Att hålla i kamerahuset med en hand och med en pytteliten mejsel både spänna fjädern och samtidigt peta till den lilla spärren så inte fjädern snurrar upp sig! Man kanske skall sätta fast kamerahuset i ett skruvstycke för att få två händer, en för fjäderspänning och en hand för att pilla över stoppet!
/B
syntax 2021-03-18 19:18
Den operationen har du väl gjort ett antal gånger när du har bytt ridåband. Men visst - när kallsvetten börjar rinna ner längs näsan, då har man ingen hand att torka av den med. Ha, ha.
Svar från Benganbus 2021-03-18 21:43
Funderar på att snickra till nå't som man kan ställa kameran/hålla fast kameran med, typ bokstöd!
Å en annan fråga Peter,
banden vi har och använder, ligger dom nära Contax originalband?
syntax 2021-03-18 23:16
Det är samma material (rayon) spunnet på samma sätt – dock inte lika tätt. Kievbanden är något tjockare, vilket betyder att när man använder dem på en Contax, måste man öppna friktionsbyglarna något. För det ändamålet har jag förfärdigat en väl avslipad och polerad passande mejsel. Om man orsakar minsta skada på insidan av friktionsbyglarna, kommer det att rugga upp de nya banden.
Werner Schaden tyckte att detta förfarande var vådligt, och lämnade Contax II och III till mig. Han gillade överhuvudtaget bättre att serva Contax IIa och IIIa – vilket var ordningen på gamla Vito Service (Zeiss märkesverkstad) i Solna. Kalle Prey servade Conta II och III, medan Werner tog hand om Contax IIa och IIIa.
Om du inte använder kameran så ofta håller den nog i 20 år till.
Svar från Benganbus 2021-03-18 18:29
De här rayonbanden är luriga och bra! Normalt så verkar dom hålla, för en Contax i alla fall, c:a 60 till 70 år, i sämsta fall! Å Kiev originalband är replikor eller mycket bra kopior, så man vet aldrig riktigt! :)
Silkestyg och trävaror i slutaren, en inblick i en för mig annan värld. Fantastiskt att det funkar alls och märkligt att du fick ihop det!
Svar från Benganbus 2021-03-18 18:31
Det här är teknik från en annan tid Måns, innan man satte in livslängdsregulatorer! Det kallades då för yrkesstolthet! :)
/B



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg