Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5293 / Ingenjörsfirman TEKNO Katrineholm


Körde Sunny 16 med förra rullen HP5 och det funkade bra! Men visst e det ovant och känns även litet osäkert efter ett antal år med exponeringshjälp! Men hjälpmedel finns! Jag tar nog med mig den här TEKNO-grejen i plånboken ifall jag blir tveksam i nå't läge framöver!  :)

.

Så nu en ny filmrulle i Leican men med en annan optik, också det en litet äldre optik, den e även SC! En kort, kompakt behändig och ljusstark optik!

/Bengan

Ps. Det här med att fota analogt, då och då i alla fall, det ger ett litet annat fototempo! Ett skönt sätt att fota! Även utmanande!
Och Slow Photography liksom! ;)

Inlagt 2021-02-08 16:22 | Läst 808 ggr. | Permalink
Jo fototempot med analogt känner en till, rullen räcker i evigheter... ;)
Slowfoto rules! Jag skaffade själv en M4 för ett år sedan (30 år för sent...) och håller på att bli vän med den. Jag kunde inte låta bli när jag hitta ett ex i, ja man kan säga mint skick. Har bara ett objektiv tills vidare, en ny Norton 50 mm f 1.5. En 35 mm är på önskelistan. Vad säger du med lång leicaerfarenhet, vad rekommenderar du för prisvärd 35 mm? Leicas egen blir det knappast, priserna är så pass saftiga..
Kom en Computrol bulkladdare från Holland på posten i dag. Med den borde man kunna ladda IXMOO kassetter. Det här kan bli hur roligt som helst ännu!

Tommy S.
Svar från Benganbus 2021-02-09 08:33
Leica M4 är den bästa Leican alla kategorier! :) Nu kommer säkert några som inte har en M4 att protestera, men så brukar det vara, så det e inget att bry sig om! :)
Vad gäller en 35 mm optik, det e en svår fråga, och personlig och ofta mycket partisk! ;)
Jag själv har min lilla favorit som jag köpte för rettio år sedan, Summicron 35 IV! Då betalade jag tre tusen! Mycket då kanske?
Annars har jag en egen liten favorit just nu, Nokton 40 mm på 1,4! SC! Men undrar säkert någon, det finns ingen ram i M Leica för 40 mm! Stämmer, så jag filade på M-fattningen på optiken så optiken speglar in 35 mm ramen! :) Det e i praktiken väldigt liten skillnad mellan 35 och 40 mm, så det funkar bra för mig!

Men för att försöka återgå till din fråga, tips på en bra och hyffsat billig 35, där e jag litet svag för Nokton 35 på 1,4! Nu säger dom som har den här optiken, och skärpa som huvudintresse, att den här optiken e inget bra på 1,4 typ! Jag har fotat med en Summilux 35 mm första versionen, och den va ännu sämre på full öppning! ;) Men jag tog utmärkta bilder med den ändå!
Det e ett svårt ämne att ge råd i det här! Ofta blir det personligt! De grejer man själv har e bäst! ;) :)

Men tror att optiken skall kännas bra att ha på kameran, och den skall se bra ut på kameran också!

Det blev mycket det här, och kanske inte så mycket till tips och råd!
Mvh Bengan
sodeto 2021-02-09 10:53
Tack för ditt svar. Jag har sneglat lite på Voigtländers 35:or och det råkar finnas några begagnade alternativ att välja på här på andra sidan viken, bl.a:

- en Nokton 1,4 classic (det är visst den du har) för € 400,-
- en Ultron 1.7 i nyskick för € 800,-
- en Ultron 2.0 också jättefint skick för € 700,-

Svårt att besluta sig... Är de nyare så pass mycket bättre att det lönar sig att betala det dubbla? Classicen har väl lite sämre "coating" om jag förstått rätt, men det har knappas nån större betydelse, åtminstone inte då det blir mest svart-vitt.

Tommy S
Jag är så djäkla Slow i min fotografi att jag inte äger någon digitalkamera. Någon som slår det...?
x-country 2021-02-08 19:40
Haha! Dagens bästa!
elgenper 2021-02-09 11:40
Man kan ju alltid dra till med den (helt korrekta) upplysningen att filmfoto är digitalt (ett silverhalidkorn är en 0/1-komponent), medan sensorfoto är analogt (en sensorpixel har ett kontinuerligt svar på ljusintensiteten). Det förvirrar de flesta och startar en rätt meningslös diskussion...

Om man nu vill dj-vlas...;-)

(PS den här kommentaren hamnade på fel hierarkisk nivå... Den är inte riktad mot dig, Peter! Inte mot nån annan heller...).
Springer man fortare än ljuset svartnar det för ögonen, kanske något man kan översätta till fotografin.
/ Bengt H.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg