Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5287 / Det här med retrogluggar till Leica!

Bilden här ovan är tagen med ett icke så skarp Canon 1,2/ 50 mm objektiv från 1950-talet! På full öppning 1,2 så klart! Allt annat e fegt! Men nu tycker jag att optiken är på banan igen i gruppen retroobjektiv! Det skall inte vara så superskarpt i retro! (Min fru va på väg ut, så jag hade några sekunder på mig att ta bilden, så det blev nog en litet slarvigt tagen exempelbild! Men det syns nog att optiken inte e så superskarp på full öppning)

Leica har ju nytillverkat en del äldre M-optik! Vän av ordning måste ju då ändå fundera litet! Leica är ju känd för sina skarpa objektiv, och de här objektiven som man nu nytillverkar säger man har en liten annorlunda teckning! Så utan att dra några större slutsatser, så är dom nog inte riktigt så skarpa som Leica borde kunna göra de här objektiven! Men en intressant teckning via optiken bör det vara! Så en "riktig Leicaägare", köper nog inga sådana här retrogluggar! För hos en "riktig Leicaägare" så e det nog skärpa som gäller? ;) Men jag tycker i alla fall att retrooptik är intressant! Och det finns flera som tycker så, det kan man se på alla adapters som tillverkas för att använda äldre analog optik på en digitalkamera!

Här är en intressant länk!

Här är en annan länk! Med Summicronkopior! :)

Men den här piratoptiken (till M Leica) den optiken tycker jag är mycket intressant i Nickelutförande! Å i det utförandet så talar vi 1930-tal!

Och jag har en icke T-Behandlad Sonnar 1,5 / 5 cm till M Leica, å då kanske vi pratar riktig retro! Undrar om Leica vågar nytillverka sin Xenon? Det vore grejer det! :)

Nog för nu!

/Bengan

Inlagt 2021-02-02 13:46 | Läst 1397 ggr. | Permalink
Synd att en sådan stilig midell , ska behöva vara oskarp,skärpning/NE
Svar från Benganbus 2021-02-02 14:47
Jag lovar att skärpa mig! :)
/B
Bra bild på frugan! Å det syns att de e hon så då e gluggen tillräckligt skarp.
Svar från Benganbus 2021-02-02 15:07
Tack för det Ronny! Det e så man skall tänka! :)
/B
Jag tycker det vore spännande att se ett blindtest (kan man kalla det så?) mellan den nygamla Leitzen och något mer modest, säg Nikkor 50/1,4, eller varför inte 7Artisans eller så. Att det är mjukt på full öppning och skarpt när man bländar ner är ju inte direkt unikt.
Svar från Benganbus 2021-02-02 15:05
Svårt att testa om man inte har riktiga testgrejer. Vad gäller testa/jämföra objektiv, så försökte jag jämföra ett Sonnar 1,5/5 cm med ett Summarit 1,5/50 mm för några år sedan. ( Analogt på M Leica) Upplevde att Sonnaren va skarpare på full öppning och 2,8, sedan vad det svårt att se någon skillnad vad gäller skärpa. Det va även ett litet fokusskift på Summariten. (Summariten är en utvecklad Xenon)
/B
Ps. Men visst skulle jag vilja ha en Summarit! :)
"...sin Xenon"?
Nåja - Leitz köpte rättigheterna från Schneider som hade patentet, mot en hög pengar och att man använde Schneiders namn "Xenon". Sedan fick man problem med Taylor & Hobson i England som menade att man innehade patentet i England och USA. Alla gluggar som exporterades dit bar även namnet Taylor & Hobson - och man fick väl ge även dem en slant... :-)
Mycket skrik för lite ull - som bonden tyckte när han klippte grisen. Xenon var ett mediokert objektiv som i sin oantireflexbehandlade form (nästan hela tillverkningsperioden) knappt kunde användas utomhus.
Svar från Benganbus 2021-02-02 16:58
Du får inte klä av Leica helt Peter! ;)
Men jag undrar om inte Xenon va Leicas försök till svar på Zeiss Sonnar 1,5:an?
/B
syntax 2021-02-02 23:25
Jo - man måste få fram något snabbt som tusan för att försöka ha något att möta Sonnar 1,5 med - åtminstone något att sätta i katalogen. Kanske man i sitt stilla sinne drog en parafrering på Biskop Brask: "Härtill är vi nödda och tvungna".
Svar från Benganbus 2021-02-04 14:42
Men om man gjorde en ny 1,5/50 mm Xenon, med en brasklapp, typ "Det här är en konstruktion innan det fanns antireflexbehandling, så beakta det vid dagsljus och motljusfotografering"

En optik i ett fint kromat utförande!
Den tror i alla fall jag också skulle kunna säljas som äkta retrooptik med Leica-namnet på! :)
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg